Σε νέα φάση περνάει η ρήξη στην Αίγυπτο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει «αποτυχημένες» τις προσπάθειες διαμεσολάβησης των ξένων απεσταλμένων κάνοντας ξανά «νύξη» για χρήση βίας ώστε να διαλυθούν οι καθιστικές συγκεντρώσεις υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι.

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν ΗΠΑ και ΕΕ σε κοινή τους ανακοίνωση, καλώντας εκ νέου τις δύο πλευρές σε συνεννόηση. Ο άμεσος κίνδυνος νέας αιματοχυσίας εντοπίζεται στις νέες συγκεντρώσεις αλλά και στις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες ισλαμιστών στο Κάιρο, όμως οι επικείμενοι εορτασμοί για το Ραμαζάνι μπορεί να καθυστερήσουν την όποια επέμβαση και να δώσουν χρόνο.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χαζέμ ελ Μπεμπλάουι υπογράμμισε πως η απόφαση της κυβέρνησης για διάλυση των συγκεντρώσεων στο τζαμί Ραμπά αλ Ανταουίγια και κοντά στο Πανεπιστήμιο είναι οριστική και η υπομονή της έχει «σχεδόν εξαντληθεί».

Οι συγκεντρωμένοι, όπως αναφέρει το Reuters, εμφανίζονται από την πλευρά τους να ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, ενισχύοντας τα αναχώματα γύρω από τις συγκεντρώσεις.

Οι δύο πλευρές έχουν καλέσει σε νέες κινητοποιήσεις τους υποστηρικτές τους. Η «Εθνική Συμμαχία Υποστήριξης της Νομιμότητας», η οποία στηρίζει τον Μόρσι και στην οποία συμμετέχουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, έχουν καλέσει τους υποστηρικτές τους να βγουν στο δρόμο για ένα «Νικηφόρο Εΐντ» (η λήξη του Ραμαζανιού).

Από την πλευρά του, το μικρότερο κόμμα Λαϊκό Ρεύμα έχει καλέσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Ταχρίρ (η οποία ήταν και το επίκεντρο των συγκεντρώσεων των αντιτιθέμενων στον Μόρσι).

Επιμένουν ΗΠΑ και ΕΕ στην προσπάθεια διαμεσολάβησης

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για το αδιέξοδο, αλλά όσον αφορά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο δεν έχουν βρει έναν τρόπο για να αρθεί το επικίνδυνο αδιέξοδο στις συνομιλίες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

«Μολονότι οι περαιτέρω βίαιες αντιπαραθέσεις έχουν ως τώρα αποφευχθεί, εξακολουθούμε να ανησυχούμε και να προβληματιζόμαστε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν έχουν βρει ακόμη έναν τρόπο για να αρθεί ένα επικίνδυνο αδιέξοδο και να συμφωνήσουν στην εφαρμογή απτών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης»
αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον.

«Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ ευαίσθητη και ενέχει όχι μόνον τον κίνδυνο περαιτέρω αιματοχυσίας και πόλωσης στην Αίγυπτο, αλλά εμποδίζει επίσης την οικονομική ανάκαμψη, η οποία έχει ουσιαστική σημασία για την επιτυχή μετάβαση της Αιγύπτου» προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ-ΕΕ.