Ο γάλλος ευρωβουλευτής Φρανσουά Αλφονσί έχει θέσει εαυτόν σε μια ξεχωριστή αποστολή: να διασώσει σχεδόν 120 ευρωπαϊκές γλώσσες και διαλέκτους που τείνουν προς εξαφάνιση επειδή μιλιούνται από ελάχιστους εντός της Γηραιάς Ηπείρου. Ανάμεσά τους και η γλώσσα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κορσικής.
Ο κορσικανός ευρωβουλευτής θα παρουσιάσει στα τέλη του Απριλίου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πρώτη έκθεση εδώ και δεκαετίες που αφορά στην κατάσταση στην οποία εχουν περιπέσει οι ευρωπαϊκές διάλεκτοι.

«Υπάρχουν εκατοντάδες γλώσσες στην Ευρώπη και κάθε μια εξ’ αυτών αποτελεί κομμάτι της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Αν δεν υπάρχει υποστήριξη σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, τότε θα υπάρξει συρρίκνωση της γλωσσικής ποικιλομορφίας μέσα στις επόμενες δεκαετίες, γεγονός που θα μας αφήσει κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικα φτωχότερους», τονίζει ο Αλφονσί.
Η Ε.Ε. διαθέτει ήδη 23 επίσημες γλώσσες, ενώ υπολογίζεται πως υπάρχουν περί τις 250 διαλέκτους εντός της Ευρώπης που ομιλούνται κυρίως από αυτόχθονες πληθυσμούς, όπως η Μανξ μια γλώσσα που συγγενεύει αρκετά με την Ιρλανδική και την Σκοτική Γαελική και ομιλείται στη Νήσο του Μαν στη Βρετανία ή η βρετονική, η γλώσσα των Βρετόνων, κατοίκων της γαλλικής επαρχίας της Βρετάνης, η οποία ομιλείται από 206.000 άτομα.

«Αν καταφέρουμε κι επιτρέψουμε σε αυτές τις γλώσσες να επιζήσουν και να αναπτυχθούν, τότε θα επιτευχθεί καλύτερη κοινωνική συνοχή», καταλήγει ο Μέιριον Πρις Τζόουνς, επικεφαλής του Δικτύου για την Προώθηση της Γλωσσικής Πολυμορφίας (NPLD- Network to Promote Linguistic Diversity).
Σε μια παρόμοια αποστολή έχει ταχθεί κι ένας βρετανός γλωσσολόγος ο οποίος επιχειρεί να σώσει την αραμαϊκή, την γλώσσα που πιστεύεται ότι μιλούσε οΙησούς πριν από περίπου 2.000 χρόνια: ο Καν επισκέπτεται εδώ και χρόνια πόλεις και χωριά στην Μέση Ανατολή αναζητώντας ηλικιωμένους ομιλητές και τους ηχογραφεί.
«Ένιωσα το καθήκον να με καλεί να διασώσω τη γλώσσα αυτή, όταν είχα την τύχη να μιλήσω με έναν εβραίο που διέμενε στην πόλη Ερμπίλ, στο βορρά του Ιράκ», σημειώνει ο Καν, προσθέτοντας πως «έμεινα έκπληκτος από την ανακάλυψη αυτή. Ήταν εκπληκτικό να ακούσω μια τέτοια γλώσσα από τα χείλη ενός ανθρώπου εν ζωή». Ασφαλώς η αραμαϊκή δεν είναι η μοναδική γλώσσα που απειλείται με εξαφάνιση, αφού σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, ένα ποσοστό μεταξύ 50-90% των ήδη υπαρχόντων 7.000 γλωσσών που μιλιούνται ανα την υφήλιο, τείνουν να έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2100. Ως «εξαφάνιση» ορίζεται ο θάνατος και του τελευταίου γνωστού ομιλητή μιας γλώσσας.