Η Νότιος Κορέα είναι πρόθυμη να «απομακρύνει» τους Νοτιοκορεάτες εργαζομένους από την -αποκλεισμένη- βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ στη Βόρειο Κορέα, όπως ανέφερε η Σεούλ, σε περίπτωση που η κατάσταση γίνει επικίνδυνη.

Η Πιόνγιανγκ απέκλεισε αυτή την εβδομάδα την πρόσβαση στο Καεσόνγκ, βιομηχανική περιοχή μερικά χιλιόμετρα βόρεια των ενδοκορεατικών συνόρων που διαχειρίζονται από κοινού οι δύο πλευρές. Ως μοναδικό απτό σημάδι συνεργασίας Βορείου και Νοτίου Κορέας, το τι συμβαίνει με το Καεσόνγκ έχει καταλήξει να θεωρείται «θερμόμετρο» σε περιόδους κρίσης.

Μετά τον αποκλεισμό της πρόσβασης στη βιομηχανικό ζώνη προ ημερών, ορισμένοι Νοτιοκορεάτες παραμένουν στο Καεσόνγκ. «Εάν το απαιτήσουν οι περιστάσεις, είμαστε πρόθυμοι να τους απομακρύνουμε για την ασφάλειά τους» ανέφερε την Παρασκευή το νοτιοκορεατικό υπουργείο Επανένωσης.

Πάντως, ο αντίκτυπος που έχει προκληθεί στις αγορές εξ΄αιτίας της έκρυθμης κατάστασης μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας θα μπρούσε να κρατήσει πολύ καιρό ακόμα , δήλωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομικών Τσου Κιανγκ-χο κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με ανώτερους αξιωματούχους των οικονομικών, με θέμα τα πιθανά μέτρα που μπορούν να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στις αγορές.

Ο ίδιος, μάλιστα, υποσχέθηκε να αναλάβει ταχεία δράση προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, αν αυτό κριθεί αναγκαίο

Στο μεταξύ, οι απειλές που εξαπέλυσε πριν λίγες ημέρες η Βόρεια Κορέα για πιθανό χτύπημα των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα θεωρούνται αβάσιμες, καθώς το απομονωμένο έθνος δεν έχει τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να προβεί σε μια τέτοια πράξη, υποστηρίζουν Δυτικοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει αργά αλλά σταθερά ενισχύσει τις δυνατότητες των πυραύλων της τα τελευταία χρόνια και αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι σε θέση να χτυπήσει απόκεντρες περιοχές και πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Γκουάμ, Αλάσκα και Χαβάη.

Ορισμένοι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο είναι ανησυχητικό. Όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει επιτυχημένες δοκιμές των πυρηνικών της όπλων που μπορούν να τοποθετηθούν σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα έχουν καταφέρει δεκαετίες πριν. Όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να είναι σε θέση να πλήξει κάποιο μέρος των ΗΠΑ, αλλά όχι την ηπειρωτική εσωχώρα και όχι με πυρηνικά όπλα.

Οι απειλές που έχει εκτοξεύσει εναντίον των ΗΠΑ ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν, «εκφράζουν πιθανώς αλαζονεία», δήλωσε ο Γκάρι Σάμορ, μέχρι πρόσφατα μέλος του προσωπικού ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα πυρηνικής ενέργείας. «Είναι εξαιρετικά απίθανο να έχουν στην κατοχή του ένα πύραυλο με πυρηνικά, ο οποίος θα μπορούσε να φτάσει στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Σαμόρ. Οι βορειοκορεάτες «δεν είναι αυτοκαταστροφικοί. Γνωρίζουν ότι κάθε είδος άμεσης επίθεσης (στις ΗΠΑ) θα σημάνει το τέλος της χώρας τους», προειδοποίησε ο Σάμορ.

Επιπλέον, το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι σκόπευε να τοποθετήσει ένα αμυντικό σύστημα πυραύλων, γνωστό και ως THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο νησί Γκουάμ, κατά του οποίου είχε εξαπολύσει απειλές η Πιονγκγιάνγκ.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η Πιονγκγιάνγκ έδωσε τελική έγκριση για χρήση πυρηνικών στον στρατό της Βορείου Κορέας ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν την αντιπυραυλική τους άμυνα στην περιοχή του Ειρηνικού. Θερμό παραμένει το «μέτωπο» στη βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ βόρεια των ενδοκορεατικών συνόρων, με τις νοτιοκορεατικές εταιρείες να βλέπουν τη Βόρειο Κορέα να προτίθεται να κλείσει πλήρως την περιοχή -κάτι πάντως που η Νότιος Κορέα διαψεύδει.

Το πρωί της Πέμπτης, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε δήλωση του επικεφαλής της Επιτροπής Επανένωσης στην Πιόνγκγιανγκ ότι «εάν οι μαριονέτες [του νότου] συνεχίσουν να λασπολογούν λέγοντας ότι δεν θα κλείσει η ζώνη του Καεσόνγκ επειδή είναι «πηγή χρημάτων», θα προχωρήσουμε στο σκληρό μέτρο της απόσυρσης όλων των εργατών μας από το Καεσόνγκ».

Στη Νότιο Κορέα, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Καεσόνγκ ερμήνευσαν αρχικά οδηγίες που τους έδωσε η Βόρειος Κορέα ως «τελεσίγραφο» για αποχώρηση. Ωστόσο, το νοτιοκορεατικό υπουργείο Επανένωσης ανέφερε το πρωί της Πέμπτης ότι η Βόρειος Κορέα «ζήτησε από τους επιχειρηματίες πρόγραμμα των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στο νότο μέχρι τις 10 Απριλίου, αίτημα που διαστρεβλώθηκε ώστε να φαίνεται ότι ο βορράς ζήτησε πλήρη αποχώρηση».

Μετά τις νέες απειλές από την Πιόνγκγιανγκ για στρατιωτική δράση, η οποία έχει ήδη αναφέρει ως στόχο όχι μόνο θέσεις στη Νότιο Κορέα αλλά και αμερικανικές βάσεις, η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι ο «κίνδυνος από τη Βόρειο Κορέα είναι αληθινός και σαφής» και ενίσχυση την αντιπυραυλική της άμυνα στον Ειρηνικό.

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν «τις επόμενες εβδομάδες» συστοιχία πυραύλων THAAD στο Γκουάμ για την αντιμετώπιση των απειλών της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Περίπου 6.000 Αμερικανοί στρατιώτες εδρεύουν στο Γκουάμ, καθώς και υποβρύχια και βομβαρδιστικά αεροπλάνα Β-52 που πραγματοποίησαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες πτήσεις πάνω από τη Νότια Κορέα.

Εδώ και ημέρες έχουν μεταφερθεί στη Νότιο Κορέα μαχητικά F-22 και βομβαρδιστικά B-2, αμφότερα τεχνολογικά προηγμένα και με δυνατότητες stealth.

Το THAAD αναχαιτίζει πυραύλους σε μεγάλο υψόμετρο και σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων από το σημείο όπου είναι εγκατεστημένο προστίθεται στα δυο αντιτορπιλικά κατηγορίας Aegis που φέρουν επίσης πυραύλους αναχαίτισης και έχουν αναπτυχθεί στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ.