Αθάνατε Αριστοφάνη… Με όπλο τις τακτικές της Λυσιστράτης προσπαθεί η αντιπολίτευση του Τόγκο να προκαλέσει την παραίτηση του προέδρου της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες-μέλη μιας ομάδας υπεράσπισης των πολιτικών ελευθεριών παροτρύνουν τις υπόλοιπες γυναίκες του Τόγκο να κηρύξουν εβδομαδιαία απεργία από το σεξ, με αίτημα την παραίτηση του δικτάτορα της χώρας.

Ως σύγχρονη Λυσιστράτη, η αρχηγός της γυναικείας πτέρυγας του συνασπισμού «Ας σώσουμε το Τόγκο», Ιζαμπέλ Αμεγκάνβι κάλεσε τις γυναίκες να απέχουν από το σεξ από τη Δευτέρα και για μία εβδομάδα, με σκοπό να ασκήσουν πίεση στους άνδρες ώστε να δράσουν ενάντια στον «πρόεδρο» Φορέ Γκνασιγκμπέ. Να σημειωθεί, πως ο δικτάτορας ανελαβε την εξουσία το 2005, μετά τον θάνατο του πατερα του που κυβερνούσε τη δυτικοαφρικανική χώρα επί… 38 χρόνια!

Η δικηγόρος Αμεγκάνβι δήλωσε ότι η ομάδα της ακολουθεί το παράδειγμα των γυναικών της Λιβερίας που απείχαν από το σεξ στα πλαίσια μιας εκστρατείας για την ειρήνη. «Εχουμε πολλά μέσα να υποχρεώσουμε τους άνδρες να καταλάβουν τι θέλουν οι γυναίκες του Τόγκο», δήλωσε.

Η απεργία ανακοινώθηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια ενός συλλαλητηρίου στην πρωτεύουσα Λομέ, στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες άτομα. Το συλλαλητήριο οργανώθηκε από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης με σκοπό τη διαμαρτυρία για τις πρόσφατες εκλογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες διευκολύνουν την επανεκλογή του Γκνασινγκμπέ στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, που έληξε ειρηνικά, ο Ζαν-Πιερ Φαμπρέ, αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης, Διεθνής συμμαχία για την Αλλαγή ζήτησε την παραίτηση του Γκνασινγκμπέ ενώ αρχηγοί άλλων κομμάτων κάλεσαν τον λαό σε πολιτική ανυπακοή.

Το μεγάλο θέμα συζήτησης όμως για τους επτά εκατομμύρια κατοίκους του Τόγκο ήταν η αποχή από το σεξ.. «Είναι καλό για μας τις γυναίκες να τηρήσουμε την απεργία από το σεξ εφόσον τα παιδιά μας βρίσκονται στη φυλακή αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι αν το τηρήσουμε θα βοηθήσουμε στην απελευθέρωση τους. Για μένα είναι κάτι σαν τη νηστεία, αν δεν νηστέψεις, ο Θεός δεν θα σου δώσει αυτό που ζητάς», δήλωσε μια από τις γυναίκες που συμμετέχει στην απεργία.

Οταν ρωτήθηκε για το να ο άντρας της συμφωνεί, εκείνη απάντησε: « Για μένα θα είναι εύκολο να το τηρήσω. Είμαι συνηθισμένη, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν θα το δεχθεί ο άντρας μου. Θα πρέπει να του το εξηγήσω.»

Αν και η πρόταση για απεργία από το σεξ φαίνεται να ικανοποιεί αρκετές γυναίκες, κάποιοι αντρες, ακόμα και ηγετικά μέλη της αντιπολίτευσης δεν πιστεύουν ότι θα πετύχει. « Μια εβδομάδα απεργία από το σεξ είναι υπερβολή», είπε ο Φαμπρέ, της Διεθνούς συμμαχίας για την Αλλαγή και συνέχισε «Ας γίνει για δύο μέρες μόνο»!

Πολλοί αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό το κάλεσμα της Ιζαμπέλ Αμεγκάνβι. «Είναι εύκολο για εκείνη να το πει αφού δεν είναι παντρεμένη. Δεν συζεί με κάποιον άντρα. Πιστεύει ότι οι παντρεμένες γυναίκες θα μπορέσουν να τηρήσουν την αποχή; Και παρεμπιπτόντως ποιος μπορεί να ελέγξει τι κάνει κάθε ζευγάρι στο σπίτι του;», σχολίασε ένας δημοσιογράφος.