Στο χαμηλότερο επίπεδο από την εκλογή του στην πρωθυπουργία της Βρετανίας το 2010 έχει κατρακυλήσει η δημοτικότητα του Ντέιβιντ Κάμερον, βάσει δημοσκόπησης που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, δύο εβδομάδες αφότου μία σειρά από γκάφες και ένα σκάνδαλο χρηματοδότησης έπληξαν την εικόνα του βρετανικού συντηρητικού κόμματος.

Μόλις το 30% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός ανάμεσα στους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της Βρετανίας, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διενήργησαν την Τρίτη και την Τετάρτη η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov και η εφημερίδα Sun.

Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από τις βουλευτικές εκλογές τον Μάιο του 2010 που έφεραν τον Ντέιβιντ Κάμερον στην εξουσία ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού με εταίρο το μικρότερο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Πολλοί θεωρούν ότι οι τελευταίες δύο εβδομάδες είναι οι πλέον καταστροφικές για τον Κάμερον και το κόμμα του μετά τη μυστική ηχογράφηση μεγάλου χρηματοδότη που ακούγεται να προσφέρει πρόσβαση στον πρωθυπουργό σε αντάλλαγμα για χρήματα, ενώ τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα επιβάλλει έναν «Φόρο Ηλικιωμένων» στους συνταξιούχους που καλούνται να πληρώσουν για τις φοροελαφρύνσεις των πλουσίων.

Ο βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να εφησυχάζει από το γεγονός ότι ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ απέτυχε να καρπωθεί τα οφέλη της κρίσης, καθώς ο αριθμός εκείνων που θεωρούν ότι θα ήταν ιδανικός για πρωθυπουργός αυξήθηκε μόνο κατά μια ποσοστιαία μονάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες φθάνοντας στο 19%.

Το ποσοστό του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ εξακολουθεί να είναι χαμηλό και βρίσκεται στο 5%, μειωμένο κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος πρωθυπουργός -το υψηλότερο ποσοστό από τις εκλογές του 2010- που απεικονίζει την γενικότερη δυσαρέσκεια των Βρετανών απέναντι στα μεγάλα κόμματα.