Ενα παράνομο «υπόγειο παλατάκι» απειλεί να «θάψει» την πολιτική καριέρα του Χένρι Τανγκ, μεγιστάνα των επιχειρήσεων και επίδοξου κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ.

Οι ελπίδες του να εκλεγεί εξανεμίζονται μετά το σκάνδαλο της αποκάλυψης πολυτελέστατου υπογείου 750 τετρ. μέτρων κάτω από το σπίτι του – κατά παράβαση των αυστηρών πολεοδομικών κανονισμών του Χονγκ Κονγκ.

Ο Τανγκ ισχυρίστηκε ότι το αυθαίρετο υπόγειο δεν ήταν παρά χώρος αποθήκευσης, αλλά αναγκάστηκε να ομολογήσει την αλήθεια όταν τοπικά ΜΜΕ νοίκιασαν γερανούς για να τραβήξουν φωτογραφίες από ψηλά.
Οι ρεπόρτερ είδαν το υπόγειο κάτω από το γυάλινο, διαφανές δάπεδο της πισίνας στην αυλή. Ανακάλυψαν έτσι ότι ο «αποθηκευτικός χώρος» περιέχει κάβα με κρασιά, αίθουσα προβολών, τζακούζι και μίνι-γυμναστήριο.

Ο 59χρονος κληρονόμος βιομηχανίας υφασμάτων ζήτησε συγγνώμη, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι έφταιγε η σύζυγός του. «Ζητώ συγγνώμη από όλο τον λαό του Χονγκ Κονγκ. Ηταν ιδέα της γυναίκας μου… γνώριζα ότι ήταν παράνομο. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη», είπε σε συνέντευξη Τύπου, πλάι στη σύζυγό του Λίζα Κούο, η οποία δάκρυσε.

Η χρόνια έλλειψη χώρου στο Χονγκ Κονγκ σημαίνει ότι πολλοί από τα επτά εκατομμύρια των κατοίκων του νησιού ζουν σε σπίτια τέσσερις φορές μικρότερα από το υπόγειο του Τανγκ.

Αν οι αρχές του ασκήσουν δίωξη, ο Τανγκ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 400.000 δολαρίων Χονγκ Κονγκ (39.000 ευρώ).

Ο επόμενος κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ θα εκλεγεί από εκλογική επιτροπή 1.200 μελών τον ερχόμενο μήνα. Αν και δεν είχε καταθέσει επισήμως υποψηφιότητα, ο Τανγκ ήταν ο εκλεκτός του Πεκίνου να διαδεχθεί τον νυν κυβερνήτη Ντόναλντ Τσανγκ.