Στη Βόρεια Καρολίνα έφθασε ο τυφώνας Αϊρίν το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα), με ισχυρές βροχοπτώσεις και σφοδρότατους ανέμους να πλήττουν τις ακτές της πολιτείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC) των ΗΠΑ, άνεμοι ταχύτητας 129 χλμ. την ώρα κατεγράφησαν στην πόλη Τζάκσονβιλ, ενώ δυνατές βροχοπτώσεις και ψηλά κύματα ήδη σαρώνουν την ακτογραμμή της Βόρειας Καρολίνας. Ο κυκλώνας, υποβαθμισμένος στην κατηγορία 1 πια αλλά εξίσου επικίνδυνος, αναμένεται να συνεχίσει την καταστροφική του πορεία στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ κατευθυνόμενος βόρεια σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Νέα Υόρκη.

Με διακοπές δρομολογίων στα μέσα μεταφοράς, την υποχρεωτική εκκένωση του πληθυσμού από τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο και με την Εθνοφρουρά σε ετοιμότητα προσπαθούν οι Αρχές στις ΗΠΑ και ειδικότερα στη Νέα Υόρκη να αντιμετωπίσουν τα πιθανά –και όπως προβλέπεται πολύ μεγάλα– προβλήματα από το πέρασμα του κυκλώνα Αϊρίν που θα σαρώσει τις ανατολικές ακτές.

Σε μία ζώνη εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Βόρεια Καρολίνα ως τη Νέα Υόρκη, οι Αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια, ενώ οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα μέσα μεταφοράς προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τους θυελλώδεις ανέμους και τις βροχοπτώσεις.

Προειδοποίηση για τον «πολύ επικίνδυνο» κυκλώνα απηύθυνε στους πολίτες και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στη Μασαχουσέτη.

Στη Νέα Υόρκη, και τα τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης θα κλείσουν από το μεσημέρι του Σαββάτου, μία ημέρα πριν ο κυκλώνας φτάσει στην περιοχή, και δεν θα δέχονται καμιά άφιξη πτήσης. Οι απογειώσεις αεροσκαφών δεν έχουν απαγορευθεί ακόμα, αλλά οι περισσότερες είχαν ήδη ακυρωθεί από τις αεροπορικές εταιρίες αναχωρήσεις και από τα τρία αεροδρόμια.

Ταυτόχρονα θα διακοπούν τα δρομολόγια των λεωφορείων και του μετρό.

Όες οι παραστάσεις στο Μπρόντγουει αναβλήθηκαν όπως και όλες οι υπαίθριες εκδηλώσεις, οι Αρχές καλούν ακόμα τους πολίτες να αποφεύγουν τα πάρκα γιατί υπάρχει κίνδυνος πτώσης δέντρων.

Ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ ζήτησε την υποχρεωτική εκκένωση των περιοχών που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο και κινδυνεύουν περισσότερο με πλημμύρα. Για το λόγο αυτό περισσότερα από 400 κέντρα υποδοχής έχουν ανοίξει και σε αυτά μπορούν να καταφύγουν 71.000 άνθρωποι.

Παράλληλα, 98.000 μέλη της Εθνοφρουράς βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Εκτιμήσεις για τις ζημιές

Εντωμεταξύ, ο κυκλώνας μπορεί να προκαλέσει ζημιές ύψους ακόμα και δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις.

Το ποσό περιλαμβάνει κτίρια που θα πλημμυρίσουν, τη διακοπή λειτουργίας εταιριών αλλά και το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης. Ωστόσο, οι κυκλώνες είναι αρκετά απρόβλεπτοι, η ένταση των φαινομένων στη Νέα Υόρκη δεν μπορεί να προβλεφτεί εξαρχής.

Πάντως, ακόμα και ένας μικρής έντασης κυκλώνας, «αν κατευθυνθεί απευθείας στη Νέα Υόρκη μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει ζημιές ενός δισεκατομμυρίου», εκτιμούν ειδικοί στη πρόβλεψη ζημιών από ακραία φαινόμενα.

«Η αποκατάσταση των ζημιών μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ακόμα και μήνες», προέβλεψε από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

Υποχρεωτική η εκκένωση

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ προειδοποίησε σήμερα τους κατοίκους της πόλης να τηρήσουν αυστηρά την εντολή για εκκένωση που έχουν λάβει χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, η οποία είναι υποχρεωτική, σημειώνοντας ότι ο κυκλώνας Αϊρίν που πλησιάζει είναι επικίνδυνος και μπορεί να απειλεί ζωές.

Περίπου 370.000 κάτοικοι της Νέας Υόρκης πήραν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε περιοχές της Νέας Υόρκης που μπορεί να πλημμυρίσουν, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε τμήματα του Μπρούκλιν και του Κουίνς και του κέντρου του Μανχάταν, σημείωσε.

«Το να μείνετε πίσω είναι επικίνδυνο, το να μείνετε πίσω είναι ανόητο και είναι ενάντιο στο νόμο», δήλωσε ο Μπλούμπεργκ στα μέσα ενημέρωσης από το Κόνεϊ Αιλαντ στο Μπρούκλιν.

Το μεσημέρι θα κλείσει ο υπόγειος σιδηρόδρομος της πόλης, προσέθεσε ο Μπλούμπεργκ, καλώντας τους Νεοϋρκέζους να τηρήσουν αμέσως τις εντολές εκκένωσης.

Σε δύο εκατομμύρια ανέρχονται οι άνθρωποι που έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, μετέδωσε το BBC, την ώρα που ο κυκλώνας Αϊρίν έχει ήδη πλήξει την ακτή της Βόρειας Καρολίνας και κατευθύνεται προς τα βόρεια.

Οι αρχές της Βόρειας Καρολίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι λόγω του κυκλώνα αυτήν τη στιγμή έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της πολιτείας αυτής και σημείωσαν ότι οι άνεμοι που συνοδεύουν τον κυκλώνα έχουν προκαλέσει «τρομερή ζημιά» στις γραμμές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και στο δίκτυο ύδρευσης.

Την ίδια ώρα οι αρχές της Βαλτιμόρης, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, διένειμαν σήμερα το πρωί σάκους με άμμο στους κατοίκους της πόλης, η οποία έχει πολλές ζώνες στις οποίες μπορεί να προκληθούν πλημμύρες, λίγες ώρες πριν από την άφιξη του κυκλώνα Αϊρίν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επέστρεψε στην Ουάσινγκτον διακόπτοντας νωρίτερα τις διακοπές του, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βιρτζίνια, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ και τη Μασαχουσέτη, μετέδωσε το CNN.