Τη στιγμή που η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ είναι επιφορτισμένη με το εξαιρετικά δύσκολο έργο της αντιμετώπισης των ενόπλων Ταλιμπάν και την σχεδιαζόμενη επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων στην Αμερική, ο Ράιαν Κρόκερ, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό – ή μήπως όχι ; – ζήτημα : ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων γατιών της πρεσβείας!

Μετά την πρόσφατη επίθεση μιας από τις δεκάδες γάτες που ζουν στις εγκαταστάσεις υψηλής ασφαλείας, σε έναν υπάλληλο, αποφασίστηκε η απομάκρυνση των μικρόσωμων αιλουροειδών από το κτίριο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια άγρια διένεξη μεταξύ των διπλωματών για την τύχη αυτών των συμπαθητικών τετραπόδων.

Για να κατανοήσουμε για ποιο λόγο το θέμα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, θα ήταν καλό να αντιληφθούμε την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο συγκεκριμένο κτίριο, όπου τα πρωτόκολλα ασφαλείας δυσκολεύουν τη ζωή των διπλωματών, των στρατιωτικών, των Αφγανών και ξένων επισκεπτών. Για να μπει κανείς από την είσοδο, πρέπει να περάσει από μια σειρά σημείων ελέγχου, από πύλες και εισόδους, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει έως και 15 λεπτά. Εκτός αυτού, το να σκεφτεί κανείς να βγει στον κήπο είναι ουτοπικό εξαιτίας της απειλής των «αδέσποτων» πυραύλων και των ξαφνικών επιθέσεων από κομάντο των Ταλιμπάν.

«Ουσιαστικά δε μπορούμε να βγαίνουμε έξω καθόλου», ομολογεί ανωνύμως αμερικανός διπλωμάτης. «Δε μπορούμε να περπατήσουμε στο δρόμο, πρέπει να ακολουθούμε τη σήραγγα. Δεν υπάρχουν παιδιά ούτε οικογένειες και στην ουσία οι γάτες είναι οι μόνες που μας θυμίζουν πως είμαστε κανονικοί άνθρωποι». Άλλοι, διαφωνούν με την παραμονή των γατών, υποστηρίζοντας πως «εκτός από το ζήτημα της επιθετικότητας τίθεται και ζήτημα δημόσιας υγιεινής». Οι ζωόφιλοι αντιλέγουν υπενθυμίζοντας ότι οι γάτες είναι και καθαρές και χρήσιμες, καθώς και ότι μια διαταγή εξόντωσής τους θα οδηγούσε στην είσοδο άλλων εισβολέων, όπως ποντίκια, φίδια, κατσαρίδες κλπ.

Οι υποστηρικτές των δύο πλευρών έφτασαν σε σημείο να μοιράσουν φυλλάδια και να δημοσιεύσουν άρθρα, στηρίζοντας τις απόψεις τους. Το σίγουρο είναι ότι η Αμερική βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άλλο κλιμακούμενο ….αδιέξοδο στο Αφγανιστάν.