Χιλιανοί ιατροδικαστές επιβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε αυτοκτόνησε την ημέρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα εναντίον του, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973.

«Το συμπέρασμα είναι το ίδιο με αυτό (που υποστήριζε) η οικογένεια: ο πρόεδρος Αλιέντε, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, ενώ βρισκόταν κάτω από ακραίες συνθήκες, αποφάσισε να αυτοκτονήσει αντί να ταπεινωθεί ή να υποστεί οτιδήποτε άλλο» είπε η κόρη του Χιλιανού προέδρου, Ιζαμπέλ.

Ο διευθυντής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, Πατρίσιο Μπούστος, είπε ότι οι εμπειρογνώμονες επαλήθευσαν την ταυτότητα του προέδρου με γενετικές και οδοντιατρικές εξετάσεις.

Διαπίστωσαν ότι ο θάνατός του προήλθε από τραύμα από σφαίρα, το οποίο συνάδει με αυτοκτονία.

Η σορός του Αλιέντε είχε εκταφεί τον Μάιο, στο πλαίσιο έρευνας με σκοπό να διαπιστωθεί εάν δολοφονήθηκε ή αν αυτοκτόνησε.

Οι οικείοι του υποστήριζαν ανέκαθεν τη δεύτερη εκδοχή τονίζοντας ότι ο πρόεδρος είχε ορκιστεί να πεθάνει με το όπλο στο χέρι.

Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο πρώτος εκλεγμένος μαρξιστής πρόεδρος της Χιλής, άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο προεδρικό μέγαρο του Σαντιάγο, το οποίο βομβαρδιζόταν από το στρατό, κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Σύμφωνα με τη νεκροτομή που έγινε τότε, ο 65χρονος πρόεδρος αυτοπυροβολήθηκε κάτω από το σαγόνι.