Σε ύψιστη επιφυλακή έχουν τεθεί οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών ανά τον κόσμο και οι αμερικανοί πολίτες καλούνται να είναι προσεκτικοί υπό το φόβο επιθέσεων σε αντίποινα για τη δολοφονία του αρχηγού της Αλ Κάιντα. ΟΠως είναι φυσικό, ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στιην Ουάσινγκτον για τυχόν αντίποινα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσε σε ύψιστη επιφυλακή τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο και εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν επιθέσεις της Αλ Κάιντα.

«Δεδομένης της αντιτρομοκρατικής δραστηριότητας στο Πακιστάν, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αντιαμερικανικές επιθέσεις. Με δεδομένη την ανασφάλεια και την ρευστότητα της κατάστασης, οι Αμερικανοί πολίτες σε περιοχές που είναι πιθανόν να προκληθούν αντιαμερικανικές βιαιότητες, καλούνται να περιορίσουν τις εξόδους από τις κατοικίες τους και τα ξενοδοχεία και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την ίδια στιγμή, η διεθνής αστυνομίική δύναμη Interpol τονίζει ότι απαιτείται περισσότερη επαγρύπνηση απαιτείται για την αντιμετώπιση του αυξημένου κινδύνου για τρομοκρατικό χτύπημα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

«Ο πλέον καταζητούμενος διεθνής τρομοκράτης στον κόσμο δεν υπάρχει πια, αλλά ο θάνατος του Μπιν Λάντεν δεν σηματοδοτεί και το τέλος [της δράσης] όλων των συνδέσμων της Αλ Κάιντα και όσων εμπνέονται από αυτήν, που έχουν πραγματοποιήσει και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις ανά τον κόσμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Interpol Ρόναλντ Κ. Νόμπλ.

«Επομένως χρειάζεται να παραμείνουμε ενωμένοι και επικεντρωμένοι στη συνεχιζόμενη συνεργασία μας και στη μάχη, όχι μόνο κατά της παγκόσμιας αυτής απειλής, αλλά και κατά της τρομοκρατίας από οποιαδήποτε οργάνωση οπουδήποτε στον κόσμο», σημείωσε.