ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ Η τελευταία δημιουργία της Αpple, ο υπολογιστής-ταμπλέτα (tablet) με το κωδικό όνομα iΡad, από χθες το βράδυ ανοίγει μια νέα σελίδα όχι μόνο στην «γκάμα» των νέων τεχνολογικών προϊόντων της εταιρείας, αλλά και σε ολόκληρη την αγορά της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και των εκδόσεων.

Πριν από λίγες ώρες ο Στιβ Τζομπς , διευθύνων σύμβουλος της Αpple, ντυμένος με την αγαπημένη του ενδυμασία, μπλου τζιν παντελόνι και μαύρο ζιβάγκο, ανέβηκε στη σκηνή σε αίθουσα του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, μπροστά σε ένα πλήθος ατόμων που ανυπομονούσαν, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, όπου παρουσίασε το νέο «μηχάνημα». Εκτός από «μαγικό» και «επαναστατικό», το χαρακτήρισε και τον χαμένο, ως χθες, «συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) και στους μικρούς φορητούς υπολογιστές (laptops)».

Οπως ανέφερε ο κ. Τζομπς στην παρουσίαση του iΡad, αυτό που κάνει η συγκεκριμένη συσκευή είναι κάτι πολύ πρωτότυπο. Η χρήση του για περιήγηση στο Ιnternet, δηλαδή το browsing, είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τον χρήστη. Και αυτό γιατί, όπως λέει ο ηγέτης της Αpple, η διαδικασία αναζήτησης και περιήγησης είναι πολύ καλύτερη από ό,τι και στο έξυπνο τηλέφωνο και σε ένα λάπτοπ.

Το μοντέλο που έδειξε ο κ. Τζομπς στην παρουσίαση δεν διέθετε φυσικό πληκτρολόγιο. Για να πληκτρολογήσει χρησιμοποιούσε το virtual πληκτρολόγιο επάνω στην οθόνη αφής. Τα άλλα χαρακτηριστικά του iΡad είναι ότι διαθέτει οθόνη 10 ιντσών, μπορεί να «τρέξει» τις υφιστάμενες εφαρμογές της Αpple από το Αpple store και αυτή τη στιγμή διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, των 16, 32 και 64 γιγαμπάιτ χωρητικότητας σκληρού δίσκου. Παρόμοια διαμόρφωση θα έχουν και οι τιμές, οι οποίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Τζομπς, θα είναι 499 δολάρια για τα 16 GΒ, 599 δολάρια για τα 32 GΒ και 699 δολάρια για τα 64 GΒ.

Στην ουσία πρόκειται για μια συσκευή απλή στη χρήση της, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει για ενημέρωση, πληροφόρηση, αποθήκευση μουσικής και βίντεο. Μάλιστα η δυνατότητα που έχει να αναπαράγει στην οθόνη αφής περιεχόμενο από εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία δημιουργεί έντονο ενδιαφέρον για τους πάσης φύσεως εκδότες, καθώς η απλότητα και η ευελιξία της χρήσης του το καθιστούν πολύτιμο εργαλείο για ανάγνωση εντύπων και βιβλίων.