YΛΙΚΑ (για 2- 4 άτομα)

Για το χταπόδι

150 ml έ.π. ελαιόλαδο

150 ml λευκό ξηρό κρασί

1 φύλλο δάφνης

λίγο πιπέρι, χονδροτριμμένο

1 κιλό χταπόδι, πλυμένο και καθαρισμένο*

Για τη σαλάτα

1 φλ. μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα για σαλάτα**

½ μικρό κρεμμύδι σε μικρά καρέ

1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1/4 κ.σ. μαραθόσπορο (σε καταστήματα μπαχαρικών)

αλάτι, πιπέρι

150 ml έ.π. ελαιόλαδο

60 ml ούζο

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 κ.σ. μηλόξιδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε 150 ml νερό, το ελαιόλαδο, το κρασί, το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και βυθίζουμε το χταπόδι. Το βράζουμε για περίπου 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο, τρυπώντας το χονδρό μέρος του πλοκαμιού με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει με ευκολία, είναι έτοιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σε ένα μπολ βάζουμε το κομμένο χταπόδι μαζί με τα μαυρομάτικα και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τον μαϊντανό και τον μαραθόσπορο και αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το ούζο, τον χυμό λεμονιού και το μηλόξιδο. Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και σερβίρουμε.

* Πώς καθαρίζουμε το χταπόδι: Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της κουκούλας και αφαιρούμε τα εντόσθια. Προεκτείνουμε την τομή λίγο πιο κάτω, στη βάση των πλοκαμιών, βρίσκουμε και αφαιρούμε το στόμα (είναι σαν μικρή μπάλα) και ξεπλένουμε καλά.

** Πώς βράζουμε τα μαυρομάτικα για σαλάτα: Βάζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό να βράσουν για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Τα βράζουμε με καθαρό νερό για άλλα 20 λεπτά. Αλατίζουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.