Πέντε βιβλία – πέντε συνταγές από την πολυσυλλεκτική κουζίνα της Θεσσαλονίκης. Τις συγκεντρώσαμε και τις παραθέτουμε αυτούσιες.

Οι Σµυρνιοί έφεραν στην Ελλάδα µια κουζίνα πληθωρική µε πολλά µεζεδάκια. Τους ταραµοκεφτέδες τούς τιµούσαν ιδιαιτέρως και µάλιστα τους έλεγαν συχνά και χαβιαροκεφτέδες.{{{ moto }}}

Υλικά

  • 240 γραµµάρια ταραµάς
  • 2 φλυτζάνια ψύχα ψωµί µουσκεµένη
  • 2 κροµµύδια ψιλά κοµµένα
  • ½ φλυτζάνι µαϊντανός
  • 2 κουταλιές άνηθος
  • 1/3φλυτζανιού αλεύρι
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • 1 κουταλιά χυµός λεµονιού

Εκτέλεση

Κοπανίζετε το 1/3 του ψωµιού, προσθέτετε και τον ταραµά και συνεχίζετε το κοπάνισµα έως να λυώση. Προσθέτετε το υπόλοιπο ψωµί, τον µαϊντανό και τον άνηθο. Βάζετε τα κροµµύδια να βράσουν µε 3 κουταλιές νερό και όταν το πιουν τα καβουρντίζετε µε 2 κουταλιές λάδι. Τα προσθέτετε εις τον ταραµά, καθώς και τον χυµό λεµονιού, και µετά το αλεύρι µε την baking powder. Ζυµώνετε καλά όλα οµού, πλάθετε τους κεφτέδες και τους τηγανίζετε σε λάδι καφτό.