Οι σταφίδες και το γλυκό κρασί της γέµισης ισορροπούν µε την οξύτητα της σάλτσας. {{{ moto }}}

Υλικά (για 2-4 άτοµα)

  • 4 µεγάλα καλαµάρια, καθαρισµένα
  • µαϊντανός, ψιλοκοµµένος, για το σερβίρισµα

Για τη γέμιση

  • 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 µέτριο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
  • 1 κ.σ. κουκουνάρι
  • ½ φλ. µέτριο πλιγούρι
  • 1 κ.σ. µαύρες σταφίδες
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. µαύρο πιπέρι, φρεσκοτριµµένο
  • 1/4κ.γ. κανέλα, τριµµένη
  • 1 κ.γ. ξύσµα από πορτοκάλι, ακέρωτο
  • 1/4 φλ. γλυκό κρασί µοσχάτο
  • 1/4φλ. χυµό πορτοκαλιού
  • 1 φλ. νερό
  • 2 κ.σ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο

Για τη σάλτσα

  • 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. ντοµάτα κονκασέ, αλεσµένη
  • 1 κ.σ. χυµό λεµονιού
  • 1 κ.γ. µαύρο πιπέρι, φρεσκοτριµµένο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

Σε µια κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, ρίχνουµε το ελαιόλαδο, το κρεµµύδι και το κουκουνάρι και σοτάρουµε µέχρι το κρεµµύδι να γίνει διάφανο. Προσθέτουµε το πλιγούρι, τις σταφίδες, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το ξύσµα πορτοκαλιού και συνεχίζουµε το σοτάρισµα. Σβήνουµε µε το γλυκό κρασί και τον χυµό πορτοκαλιού. Προσθέτουµε το νερό, σκεπάζουµε την κατσαρόλα, χαµηλώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε να µαγειρευτεί το πλιγούρι, για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουµε τον µαϊντανό και ανακατεύουµε.

Κάνουµε µια οριζόντια ψαλιδιά στην ουρά του καλαµαριού. Ετσι θα φύγει ο αέρας όταν γεµίζουµε τα καλαµάρια. Γεµίζουµε τα καλαµάρια, χωρίς να φτάσουµε µέχρι την άκρη, διότι συρρικνώνονται όταν ψήνονται και θα χυθεί η γέµιση. Κλείνουµε το άνοιγµα µε οδοντογλυφίδα, στερεώνοντας στο σώµα και τα καθαρισµένα κεφάλια τους.

Σε ρηχή κατσαρόλα βάζουµε το λάδι που έχουµε µετρήσει για τη σάλτσα και σοτάρουµε τα καλαµάρια µέχρι να πάρουν χρώµα. Προσθέτουµε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και σιγοβράζουµε µέχρι να µαλακώσουν τα καλαµάρια. Σε αυτό το σηµείο, αν η σάλτσα είναι αραιή, βγάζουµε τα καλαµάρια στην άκρη και τη δένουµε, αφήνοντάς την να βράσει µε ανοικτό καπάκι. Σερβίρουµε τα καλαµάρια µε τη σάλτσα και µπόλικο µαϊντανό.