Χρόνος προετοιμασίας: 20′, μαγείρεμα: 45′

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό χοιρινή πανσέτα, σε μεγάλες μπουκιές

3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

4 κρεμμύδια ξερά, χοντροκομμένα

2 κ.σ. ζάχαρη

1 πράσο, κομμένο σε χοντρές λωρίδες

6 κ.σ. ξίδι

1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί

2 δαφνόφυλλα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο πολύ καλά σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε την πανσέτα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσει και να βγάλει το λίπος της.

2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και το πράσο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να ροδίσουν πολύ καλά.

3. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί, προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει η πανσέτα.

4. Αν το κρέας είναι έτοιμο αλλά υπάρχει ακόμη ζουμάκι στο τηγάνι, ανεβάζουμε η φωτιά στο πιο δυνατό και ανακατεύουμε, έτσι ώστε όλα τα υλικά μας να καραμελώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.

Tips

Γίνεται και με χοιρινό λαιμό ή με μπουκιές κοτόπουλο.

Για περισσότερο άρωμα, στο τέλος προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρέσκο θυμάρι ή φρέσκια αλλά και ξερή ρίγανη.