«Η γειτονιά μάς γοήτευσε από την πρώτη στιγμή και αποφασίσαμε αμέσως να εγκατασταθούμε εδώ», μας λέει η Δήμητρα Πιά, μία εκ των τεσσάρων συνιδιοκτητών.

Πρόκειται για ένα παντοπωλείο-καφέ που υποστηρίζει το κίνημα του αλληλέγγυου εμπορίου. Αυτό σημαίνει πως προμηθεύονται τα προϊόντα τους απευθείας από μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα, χωρίς μεσάζοντες ενισχύονταςέτσι τη σχέση παραγωγού – καταναλωτή. Τα προϊόντα από το εξωτερικό προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες, μέσω της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης El Puente και τον προμηθευτικό συνεταιρισμό για την αλληλέγγυα οικονομία Συν-Αλλοις οι οποίοι στόχο έχουν την προάσπιση τωνεργασιακών δικαιωμάτων, την απαγόρευση της παιδικής εργασίας και καταναγκαστικής εργασίας καθώς και την καταβολή δίκαιων αμοιβών.

Βρήκαμε αρωματικά τσάγια, αλλά και μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών από τη Σρι Λάνκα, κόκκινες φακές από τον Λίβανο, ινδικό ρύζι μπασμάτι, κουσκούς από την Παλαιστίνη και βιολογική κινόα Βολιβίας.Από τα εγχώρια, ξεχωρίσαμε το βιολογικό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο από την ομάδα βιοκαλλιεργητών Υνί Πιρούνι, τα γνωστά κι αγαπημένα
ζυμαρικά από το κτήμα Αντωνόπουλου, τα παξιμάδια Κυθήρων από το αρτοποιείο Καραβά, τα προϊόντα από σαντορινιά ντοματάκια της Santo, αλλά και τα μέλια Μελισάνθη.

Στο Lacandona θα βρείτε επίσης φυτικά καλλυντικά, βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά, διακοσμητικά από μπαμπού ή ψάθα από την Τανζανία, αλλά και χειροποίητα κεραμικά από την Εργάνη.

Μεγάλη ποικιλία από μυρωδάτους καφέδες, κυρίως από το Μεξικό, την Τανζανία, την Κολομβία, τη Νικαράγουα, αλλά και τον ελληνικής παραγωγής καφέ Nektar.

Tip: Μην παραλείψετε πριν φύγετε από το Lacandona να πάρετε ένα απολαυστικό ρόφημα στο χέρι για τον δρόμο: καφέ, τσάι, σοκολάτα ή φρεσκοστυμμένο χυμό φρούτων.

Ηπίτου 4, Σύνταγμα, τηλ. 211 0125 653, www.lacandona.gr

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 με 21.00 και Σάββατο 11.00 με 17.00