Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου ο ανεξάρτητος βουλευτής, Σπύρος Λυκούδης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τη νέα πολιτική κίνηση που συγκρότησε και την Κεντροαριστερά.{{{ audio1 }}}

Για τη συγκρότηση της νέας πολιτικής κίνησης από τον ίδιο

«21 Σεπτεμβρίου αποχώρησα από τη ΔΗΜΑΡ. Έχει συμπληρωθεί μόλις ένας μήνας από τότε που αποχωρήσαμε από τη ΔΗΜΑΡ εγώ και οι σύντροφοί μου. Δεν είναι λογικό να έχουμε διαμορφώσει με λεπτομέρειες την πορεία και τα βήματα που θα ακολουθήσουμε, αν και πάρα πολλά πράγματα είχαν ωριμάσει στη συνείδησή μας. Συγκροτήσαμε λοιπόν τον πολιτικό χώρο και αυτή την πολιτική πρωτοβουλία, επιμένοντας στην κατεύθυνση στρατηγικού χαρακτήρα όταν ήμασταν και στο προηγούμενο κόμμα μας περί ανασύνταξης, ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Σ’ αυτό το μεγάλο χώρο, είμαστε συγκάτοικοι και δεν ήρθαμε για να αφαιρέσουμε οτιδήποτε, από οποιονδήποτε αλλά για να προσθέσουμε. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν παλιοί και νέοι ιδιοκτήτες του χώρου. Να συμβάλλω ήρθα, ως συγκάτοικος.

Ακόμη και αν είχα χρόνο να ανακοινώσω κάτι, θα ήμουν επιφυλακτικός για να ανακοινώσω και εγώ και οι φίλοι μου την ανακοίνωση ενός κόμματος στην Ελλάδα. Αλλά κοιτώντας το χρόνο, πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αν είχαμε περισσότερο χρόνο, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και μια τέτοια εξέλιξη (σ.σ.: να συμμετάσχει στις εκλογές).»

Για την απόφασή του να δώσει θετική ψήφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Όχι για λόγους κέρδους χρόνου, αλλά γιατί πιστεύω ότι στη χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ασφαλές πεδίο πολιτικής λειτουργίας.»

Για το ενδεχόμενο συνεργασιών

«Θα κρίνω πάρα πολλά και εγώ και οι σύντροφοί μου σε σχέση με το εύρος αποδοχής που θα έχει αυτή η πρωτοβουλία. Εάν επιβεβαιωθεί η προσδοκία για την αποδοχή, θα προχωρήσουμε σίγουρα και σε πολλά περισσότερα πράγματα. Προφανώς, όταν έρθει η ώρα των εκλογών, θα δούμε τι βήματα θα κάνουμε προκειμένου να ενισχύσουμε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.»

Για τις σχέσεις του με άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς

«Έχω άριστη πολιτική και προσωπική σχέση με όλους τους χώρους που κινούνται σ’ αυτό το ευρύτερο κομμάτι του δημοκρατικού χώρου. Και με την «Ελιά» και με το «Ποτάμι» και με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κατατάσσω όλους αυτούς τους χώρους στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και προφανώς και τα στελέχη που σήμερα συγκροτούν το χώρο της ΔΗΜΑΡ. Θα συζητούσα το ενδεχόμενο να ανασυγκροτηθεί ένας ενιαίος χώρος, όχι με την έννοια του πολιτικού σχηματισμού, αλλά της γενικότερης ανασυγκρότησης του χώρου.»

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα

«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο χώρος που εκπροσωπεί και διεκδικεί πλέον την εξουσία, ως ένας μεγάλος χώρος, θεωρεί ότι δεν ανήκει σ’ αυτόν τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο που λέμε Κεντροαριστερά. Θεωρεί ότι δεν είναι μια Κεντροαριστερά αυτού του χώρου και ζητάει τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων, προκειμένου να διεκδικήσει με περισσότερες πιθανότητες την εξουσία. Λογικό είναι πολιτικά και το σέβομαι, αλλά δεν αφορά τις δικές μου ευαισθησίες και αγωνίες σε σχέση με το χώρο, στον οποίο εγώ κινούμαι. »