Για τις εκλογές του 1936 και τη δικτατορία του Μεταξά

Στις εκλογές του Γενάρη του 1936 τα αποτελέσματα, περίπου, ήταν: Οι Φιλελεύθεροι του Σοφούλη πήραν 37,5%, το Λαϊκό του Τσαλδάρη, το δεξιό κόμμα, 22%. Αποτελέσματα που θυμίσουν και τα σημερινά, που μπορεί να τα βγάλει και η κάλπη. Το Ριζοσπαστικό που ήταν οι Κονδύλης, Θεοτόκης ,Ράλλης, κι αυτό δεξιό κόμμα, 19%.Το ΚΚΕ πήρε 5,4%. Ο Δημοκρατικός Συνασπισμός που ήταν οι Καφαντάρης, διάδοχος του Βενιζέλου, Παπαναστασίου, Γ Παπανδρέου πήρε ένα μικρό ποσοστό, περίπου 10%. Οι Ελευθερόφρονες του Μεταξά πήραν 3,9%. Το Μεταρρυθμιστικό του Γκοτζαμάνη πήρε μικρό ποσοστό όπως και οι Αγρότες του Στεφανόπουλου και η Παλαιοκομματική Ένωση. Μπήκαν δέκα κόμματα στη Βουλή. Έτσι πήγαμε στην 4η Αυγούστου και στη Δικτατορία του Μεταξά, στη μεγάλη καταστροφή. Αυτό πρέπει να μας διδάξει. Δεν μπόρεσαν τα δημοκρατικά κόμματα να συνεργαστούν από ακραίες πτέρυγές τους κι ήρθε η Δικτατορία. Πήρε την εξουσία ο Μεταξάς με το 3,9%.{{{ moto }}}

Το πολιτικό χάος που ξέρουν και λένε οι ξένοι που λένε πολιτικό ατύχημα στην Ελλάδα, το χάος, η ακυβερνησία όλοι είμαστε έτοιμοι να εκραγούμε από το θυμό γιατί ζούσαμε σε μια φούσκα κι αυτή τη στιγμή πέφτει πάνω στα κεφάλια μας, αλλά μας ενδιαφέρει από το κακό να μην πάμε στο χειρότερο. Στη καταστροφή. Όλοι πρέπει να έχουμε φρόνηση.

Για τον Βενιζέλο

Ο Βενιζέλος ήταν ένας προικισμένος νέος που τον συστήσανε στον Ανδρέα Παπανδρέου, ως Συνταγματολόγο – Συνήγορο. Αυτή η αφετηρία τον ακολουθούσε το Βαγγέλη. Μιλούσε και υπερασπίζονταν τις Πολιτείες των άλλων. Αυτό μέχρι πρόσφατα. Υπερασπίζονταν και αγόρευε πράγματα που δεν ήταν ο ίδιος. Είχε, λοιπόν, την ψυχολογία του Συνηγόρου. Τώρα είναι μια, εντελώς, άλλη λειτουργία. Πρέπει να μιλήσει ως ιδρυτής μιας νέας κατάστασης. Πρέπει να μιλήσει για τη δική του Πολιτεία. Επομένως, δεν είναι ,πλέον, ο Συνήγορος υποθέσεων άλλων.

Μια πρώτη αλλαγή που πρέπει να είναι ο χαρακτήρας της πολιτικής παρουσίας του. Αυτό είναι το στοίχημα του Βενιζέλου, να ανατρέψει τα πράγματα και να κάνει κάτι διαφορετικό, δηλαδή να λειτουργήσει ως ιδρυτής μιας νέας κατάστασης στο προοδευτικό χώρο.{{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Ο Βαγγέλης καταρχήν, έχει τόσο ισχυρή αυτοπεποίθηση που δεν έχει ανάγκη από αυλές και περιβάλλοντα. Ούτε και ανασφάλεια, όπως άλλοι. Εκεί που κινδυνεύει είναι, επειδή είναι άνθρωπος προικισμένος, να υποτιμήσει τη συλλογική επιτελική δουλειά, ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος αρχών που πρέπει να λειτουργήσει με, εντελώς ,διαφορετικούς κανόνες. Ούτε και θα θέλατε να είναι ένας συντονιστής των βαρόνων του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να κάνει μια υπέρβαση μια καινούργια κατάσταση.