Αξίωμα: Μια βέρα Παριζιάνα δεν πέφτει ποτέ θύμα της μόδας. Το να είναι «εκτός μόδας δεν την απασχολεί ούτε στο ελάχιστο, για έναν απλούστατο λόγο: Kανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από την ίδια τι της ταιριάζει και τι όχι. Παίζει με τους στυλιστικούς κώδικες από τότε που θυμάται τον εαυτό της και δεν καταλαβαίνει καθόλου γιατί θα πρέπει να γίνεται τέτοιος ντόρος γύρω από το δικό της ντύσιμο. Eτσι δεν κάνουν όλες;

Η ανέμελη καλαισθησία της αποτελεί αληθινό τρόπο ζωής. Τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό στο όμορφο ρούχο, δεν παίρνει όμως τη μόδα στα σοβαρά, αντιθέτως διασκεδάζει με αυτήν. Αναμειγνύει αριστουργηματικά το διαχρονικό με το αβανγκάρντ, καθώς και το φθηνό με το ακριβό, εφαρμόζοντας το «mix & match» πολύ προτού καθιερωθεί ως τάση-πασπαρτού. Το αποτέλεσμα είναι πάντα κομψό και θηλυκό, δίχως να δείχνει ποτέ επιτηδευμένο. Απεχθάνεται τα υπερπροσεγμένα λουκ, τα οποία θεωρεί ανιαρά και άψυχα. Η ακριβής δόση με την οποία τσαλακώνει την εικόνα της αποτελεί το κλειδί του περίφημου στυλ της.

Ο χρυσός κανόνας; Να παντρεύει τα αντίθετα και να προσαρμόζει το καθετί στο δικό της στυλ και ποτέ, μα ποτέ, το αντίστροφο. Το στενό αγκαλιάζει το φαρδύ, το δομημένο βαλσάρει με το αέρινο, η μουσελίνα ερωτοτροπεί με το κασμίρ και τα πάντα είναι θέμα αρμονίας και αυτοσχεδιασμού. Το προσωπικό της στυλ υπερβαίνει τα ενδυματολογικά «πρέπει». Μέγιστο στυλιστικό αμάρτημα; Οι πανοπλίες, το bling-bling και η επιδειξιομανία.

Το υπερβολικά σέξι σκοτώνει το σέξι, συνεπώς λεοπάρ φορέματα με βαθύ ντεκολτέ, jamais. Ο ερωτισμός της διαφαίνεται μέσα από ρούχα που ξέρουν να υπαινίσσονται και, κυρίως, έχουν μια ιστορία να διηγηθούν. Ενώ το total look είναι ενάντια στις αρχές της. Υπάρχει μια εξαίρεση στον κανόνα και αφορά τα εσώρουχα: Είναι αδιάλλακτη, τα ταιριάζει πάντοτε μεταξύ τους. Φτάνει κανείς να ρίξει μια ματιά στα συρτάρια της για να καταλάβει πως η δαντέλα αποτελεί στη Γαλλία ιερό θεσμό.

{{{ moto }}}

Η Παριζιάνα δεν διαπραγματεύεται τη θηλυκότητά της. Δεν είναι και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ναζιάρα, γλυκούλα ή γατούλα. Είναι γυναίκα και το απολαμβάνει. Ποιος ο λόγος να εμπνέεται από εφηβικά πρότυπα τύπου Πάρις Χίλτον όταν έχει μόλις κλείσει τα 50; Προτιμά αδιαμφισβήτητα τις ροκ πινελιές α λα Πάτι Σμιθ. Σπάνια θα τη δείτε με τζιν και ακόμη σπανιότερα υπερφορτωμένη με κοσμήματα και αξεσουάρ. Εξοχο παράδειγμα η Καρίν Ρόιτφελντ, η μέχρι πρότινος διευθύντρια σύνταξης της «Vogue».

Αλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητάς της είναι η εμμονή της με το να μην αποπνέει ελαφρότητα. Σε περίπτωση που κάποιος της σκάσει ένα κομπλιμέντο, όπως «υπέροχο το σακάκι σου», το πιο σίγουρο είναι πως θα του απαντήσει «merci, αλλά είναι πανάρχαιο». Υπάρχει αυτό το «μην τολμήσεις καν να σκεφτείς πως περνάω τις μέρες μου κάνοντας shopping», που προέρχεται από αντίδραση σε πεπερασμένα στερεότυπα. Τότε που η Παριζιάνα έπρεπε να είναι είτε Σιμόν ντε Μποβουάρ είτε Μπριζίτ Μπαρντό. Σήμερα έχει την τύχη να είναι ταυτόχρονα και τα δύο.

Εντοπίστε την

Φυσικά φυσική

Η Παριζιάνα προτιμά να ξοδεύει μια περιουσία σε προϊόντα περιποίησης παρά σε σύνεργα μακιγιάζ. Η επιδερμίδα της είναι συνήθως αψεγάδιαστη και καθαρή. Λίγο κραγιόν, μια πινελιά ρουζ και στην καλύτερη των περιπτώσεων μια στρώση μάσκαρα καλύπτουν το πρόσωπό της. Αντίθετα με την Αμερικανίδα, δεν είναι ποτέ χτενισμένη στην τρίχα. Αν και φροντίζει συστηματικά τα μαλλιά της, ακολουθεί το περίφημο «χτενισμένο-αχτένιστο» look της Ρόιτφελντ. Οσο για τα ενέσιμα; Καλύτερα τακτικό σεξ παρά botox.

Σιλουέτα
Το ότι οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν είναι μύθος. Παχαίνουν όπως όλες οι γυναίκες του πλανήτη. Η μόνη διαφορά είναι πως σε, αντίθεση με άλλους λαούς, οι Γάλλοι δεν τσιμπάνε όλη μέρα ούτε τρώνε στο πόδι. Κάθε γεύμα αποτελεί ιεροτελεστία.

Αρωμα
Αν αλλάζει συχνά άρωμα; Οχι βέβαια. Είναι πιο πιστή στο άρωμα παρά στον εραστή της.

Πέντε grandes dames αναζητούν την Παριζιάνα

Μαρί Κουρουά – Εχει ιδρύσει την ιστοσελίδα Modetrotter
(www.modetrotter.com)

· Η Παριζιάνα έχει έναν ιδιαίτερα διαφορετικό τρόπο να αφουγκράζεται το στυλ. Δεν σημαίνει πως έχει αναγκαστικά καλύτερο γούστο. Διαθέτει απλώς ένα attitude, μια ανεμελιά που δεν έχει απαραίτητα μια Αμερικανίδα ή μια Αγγλίδα. Ξέρει πώς να φορά το ρούχο, μετατρέποντάς το σε κάτι απόλυτα δικό της.

· Το δυνατό της σημείο; Κατ’ αρχάς είναι πολύ τυχερή, διότι έχει άπειρες επιλογές. Δεν υπάρχει μάρκα που να λείπει από το Παρίσι. Οταν περιστοιχίζεσαι καθημερινά από τόσους πειρασμούς δύσκολα ντύνεσαι δίχως άποψη. Είμαι της γνώμης πως η Παριζιάνα έχει σε μεγάλο βαθμό ενσωματώσει – υποσυνείδητα – το αρχέτυπο της κομψής γυναίκας που προβάλλεται εδώ και δεκαετίες τόσο από τον γαλλικό όσο και από τον ξένο Τύπο. Είναι μια εικόνα αφομοιωμένη από το συλλογικό ασυνείδητο. Και αυτό, κακά τα ψέματα, βοηθάει.

· Της λείπει ορισμένες φορές μια δόση τρέλας. Θα τη δείτε άλλοτε σικ, άλλοτε χαλαρή, άλλοτε κλασική, άλλοτε edgy, σπάνια όμως εκκεντρική.

· Προσωπικά, αγαπώ τους πειραματισμούς, ακόμη και όταν είναι άστοχοι. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και το σλόγκαν μου.

· Δεν υπάρχει σημείο της πόλης που να μη με εμπνέει. Αν έπρεπε όμως να διαλέξω, θα επέλεγα την περιοχή που εκτείνεται μεταξύ του 9ου και 18ου Διαμερίσματος. Στο Μαρέ το τοπίο έχει καταντήσει βαρετό.

· Οταν θέλω να γοητεύσω αποφεύγω να είμαι υπερβολική. Ενώ στο γραφείο εμφανίζομαι ακομπλεξάριστα με στρας φόρεμα, όταν πρόκειται για ρομαντικό ραντεβού θα προτιμήσω κάτι πιο καθημερινό, όπως ένα μαύρο τζιν, συνδυασμένο με T-shirt και περφέκτο. Δεν παραλείπω όμως το κατακόκκινο κραγιόν… Σε γενικές γραμμές, μου αρέσει να σπάω τους κώδικες και να περπατώ ανάποδα.

Λετισιά Ιβανέζ – Σχεδιάστρια μόδας, που βρίσκεται πίσω από τη φίρμα Les Prairies de Paris (www.lesprairiesdeparis.com)

· Η Παριζιάνα μοιάζει να έχει μια ιδιαίτερα καλή σχέση με τον χρόνο, καθώς και σύγχρονη ματιά. Δεν διαθέτει ωστόσο τη σιγουριά που αποπνέει.
· Αν ήταν υλικό, θα ήταν… πάγος.
· Προσωπικά, εμπνέομαι από όλες τις περιοχές του Παρισιού, εκτός του 15ου Διαμερίσματος. Εχουν η καθεμία προσωπικότητα και ψυχή.
· Το μότο μου σε ό,τι αφορά το στυλ είναι: «Κάντε ό,τι σας προσφέρει χαρά και απόλαυση».

Σελίν Ελένα – Αρωματοποιός, η οποία έχει ιδρύσει το online κατάστημα Different Company (www.thedifferentcompany.com)

· Η Παριζιάνα είναι μια δραστήρια γυναίκα η οποία διατηρεί την κομψότητά της καθώς και το χαμόγελό της υπό όλες τις συνθήκες με μεγάλη φυσικότητα. Μια γυναίκα που καλλιεργεί την αίσθηση της λεπτομέρειας και του διαφορετικού. Ο τρόπος με τον οποίο δένει το μαντίλι της, οι γόβες της, οι οποίες μπορεί να είναι σε χρώμα προκλητικό, η τσάντα της, στην οποία έχει προσθέσει μια κορδέλα. Χαμόγελο πότε αθώο και πότε πονηρό και βλέμμα πάντοτε καθαρό. Τρέχει πίσω από τον χρόνο δίχως να χάνει την ψυχραιμία της, καταφέρνοντας να είναι άψογα βαμμένη και ντυμένη.

· Τρέχοντας όμως πίσω από τον χρόνο, ξεχνά κάποιες φορές τις απολαύσεις της απλότητας. Ποτέ με τζιν και σπορ παπούτσια… εκτός από το Σαββατοκύριακο!

· Η Παριζιάνα είναι η ερωμένη ενός μόνο αρώματος, εκείνου που επιλέγει ενώ ανακαλύπτει την πόλη της. Με τα χρόνια τού είναι κάποιες φορές άπιστη, κυρίως όταν έρχεται η άνοιξη. Είναι ο πρώτος της έρωτας όμως… Με την πρώτη έκρηξη μελαγχολίας επιστρέφει στην αγκαλιά του.

· Το δικό μου αξεσουάρ-φετίχ είναι το κασκόλ. Κρυώνω πάντα γύρω από τον λαιμό.

Ζεραλντίν Ντορμουά – Δημοσιογράφος και μπλόγκερ
(http://blogs.lexpress.fr/cafe-mode/)

· Η Παριζιάνα είναι ένα κράμα μπουρζουά κομψότητας και γλυκιάς ανεμελιάς. Είναι σπανίως χτενισμένη, βαμμένη και ντυμένη άψογα, έχει όμως μια αίσθηση της κομψότητας που δύσκολα αντιγράφεται. Το δυνατό σημείο της είναι η φυσικότητά της. Ξέρει να αναδεικνύει τα προσόντα της. Η Παριζιάνα αποφεύγει την τελειότητα, δεν την επιζητεί καθόλου. Τη βλέπει ως καταναγκασμό.

· Ο κλασικισμός της συχνά αγγίζει τα όρια του κομφορμισμού. Είναι το αντίτιμο της μπουρζουά νοοτροπίας που κυριαρχεί στο Παρίσι. Τα κορίτσια είναι συχνά πιο κομψά από αλλού, δεν είναι όμως αρκετά τολμηρά. Φοβούνται να παραβιάσουν τους κανόνες του καλού γούστου, πράγμα που προκαλεί μια ατμόσφαιρα αρκετά αποπνικτική.

· Το προσωπικό μου σλόγκαν σε ό,τι αφορά το στυλ είναι το less is more.

· Oταν θέλω να γοητεύσω, προσπαθώ τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ μου να μην αποσπούν την προσοχή του ανθρώπου που έχω απέναντί μου. Επιλέγω κομμάτια που με κάνουν να αισθάνομαι όμορφα και άνετα.

· Τακούνια φοράω πάντα χαμηλά. Τα ψηλά είναι υπέροχα, αλλά με πεθαίνουν και δεν συμβαδίζουν με τον τρόπο ζωής μου. Εξάλλου έχω μια θεωρία: Με τα χρόνια τα τακούνια, λόγω του πόνου που προκαλούν, κάνουν μια γυναίκα κακιά!

· Φοράω πολύ συχνά μαύρο μαντίλι. Λατρεύω τον καλλωπιστικό και παράλληλα πρακτικό χαρακτήρα που προσθέτουν τα μαντίλια στην εμφάνιση. Επιπλέον, είναι ένας καλός τρόπος να πιάνεις συζήτηση με κάποιον. Τις περισσότερες φορές έχουν και μια όμορφη ιστορία να σου διηγηθούν.

· Εχω εμμονή με τα μαλλιά μου. Είναι απειθάρχητα. Επί χρόνια τα υπέβαλλα σε ισιωτικές, πρόσφατα όμως αποφάσισα να τα δεχτώ όπως είναι. Τα τρέφω με πανάκριβα προϊόντα, που εύχομαι να βοηθούν σε κάτι! Επίσης δηλώνω περήφανη κοκκινομάλλα, αλλά απεχθάνομαι τις λευκές μου τρίχες που καλύπτω με βαφή Inoa.

Ζυλιέτ Σουίλντενς – Σχεδιάστρια μόδας, δημιουργός της σειράς ρούχων Swildens
(www.swildens.fr)

· Η Παριζιάνα διαθέτει φυσική κομψότητα, γοητεύει διακριτικά και είναι σέξι δίχως να είναι ποτέ προκλητική. Εχει στυλ χαλαρό αλλά και κομψό και ταυτόχρονα rock ’n’ roll. Της αρέσει η διασκέδαση και το ξενύχτι γενικότερα, ξέρει όμως να είναι η καλύτερη μαμά το επόμενο πρωί. Αγαπημένη της συνήθεια είναι να κάθεται σε καφέ παρατηρώντας τους περαστικούς. Δυστυχώς, έχει την τάση να γίνεται υπεροπτική.

· Αν ήταν υλικό, θα ήταν σίδερο, σαν αυτό από το οποίο είναι φτιαγμένος ο Πύργος του Αϊφελ.

· Οταν θέλω να γοητεύσω προσπαθώ να είμαι φυσική.

· Το προσωπικό μου μότο σε ό,τι αφορά το στυλ είναι «να μη δείχνεις ποτέ στην τρίχα».

· Το άρωμα στο οποίο είμαι πιστή είναι το Petite Cherie της Annick Goutal, της θείας μου.

· Δεν τα βγάζω πέρα με τα ψηλά τακούνια. Λατρεύω όμως την αίσθηση και τη χάρη που προσφέρουν.

· Ο πιο πρόσφατος εθισμός μου είναι το λάδι σώματος της Avene.