Η Ελλάδα απέφυγε τις δύο δυσκολότερες υποψήφιες αντιπάλους Γαλλία και Σουηδία και θα τεθεί αντιμέτωπη με τη Ρουμανία στα μπαράζ για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το πρώτο παιχνίδι θα διεξαχθεί στις 15 Νοεμβρίου στο Γ. Καραϊσκάκης και η ρεβάνς στις 19 Νοεμβρίου στο Βουκουρέστι.

Αναλυτικά τα ζευγάρια των μπαράζ για την ευρωπαϊκή ζώνη είναι τα ακόλουθα:

Ελλάδα-Ρουμανία
Πορτογαλία-Σουηδία
Ισλανδία-Κροατία
Ουκρανία-Γαλλία

Ποια είναι η Ρουμανία

Η άλλοτε μεγάλη των Ρουμάνων σχολή αναζητεί την πρώτη παρουσία της σε Μουντιάλ μετά το 1998. Οι γνώριμοι στο ελληνικό κοινό Κοστίν Λάζαρ του ΠΑΟΚ και Ντορίν Γκοϊάν του Αστέρα Τρίπολης βρίσκονται μεταξύ των εκλεκτών του κ. Βίκτορ Πιτούρκα, ο οποίος έχει «χτίσει» μια σκληροτράχηλη και επικίνδυνη ομάδα, που έχει για πρώτα «βιολιά» τον αμυντικό της Τότεναμ Βλαντ Κίρικες και τον επιθετικό της Χετάφε ββΜαρικά.

Η Ρουμανία τερμάτισε δεύτερη στον τέταρτο όμιλο με 19 βαθμούς, εννιά βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Ολλανδία και δύο μπροστά από την τρίτη Ουγγαρία. Ο απολογισμός της ήταν έξι νίκες, τρεις ήττες και μία ισοπαλία.

Η ομάδα του Βίκτορ Πίτουρκα κέρδισε δύο φορές την Εσθονία (2-0) και την Ανδόρα (4-0), είχε μία νίκη εκτός έδρας (0-1) και μία ήττα εντός έδρας (0-2) με την Τουρκία, πήρε ισοπαλία στην Ουγγαρία (2-2) και νίκησε εντός έδρας (3-0), ενώ απέναντι στην Ολλανδία είχε δύο ήττες (1-4 και 4-0).

Τερματοφύλακας:Μπόγκνταν Λόμποντ (Ρόμα), Τσίπριαν Ταταρουσάνου Στεάουα Βουκουρεστίου), Κρίστιαν Μπαλγκραντεάν (Ντιναμό Βουκουρεστίου).

Αμυντικοί:Ντορίν Γκοϊάν (Αστέρας Τρίπολης), Στέφαν Ράντου (Λάτσιο), Ράζβαν Ρατ (Γουέστ Χαμ), Βλαντ Κίρικες (Τότεναμ), Βαλερίκα Γκάμαν (Άστρα), Φλορίν Γκάρντος (Στεάουα Βουκουρεστίου), Αλεξάντρου Μάτελ (Άστρα), Σέρτζαν Λούτσιν (Ντιναμό Βουκουρεστίου), Γιασμίν Λατοβλέβιτσι (Στεάουα Βουκουρεστίου), Ντράγκος Γκρίγκορε (Ντιναμό Βουκουρεστίου).

Μέσοι:Γκάμπριελ Τόριε (Εσπανιόλ), Κριστιάν Τανάσε (Στεάουα Βουκουρεστίου), Κοστίν Λάζαρ (ΠΑΟΚ), Αλεξάντρου Μπουρτσεάνου (Στεάουα Βουκουρεστίου), Αλεξάντρου Μαξίμ (Στουτγκάρδη), Οβίντιου Χόμπαν (Πετρολούλ Πλοϊέστι).

Επιθετικοί:Τσίπριαν Μάρικα (Χετάφε), Μπόγκνταν Στάνκου (Γκεντσλερμπιρλιγκί), Γκεόργκε Μπουκούρ (Κουμπάν Κράσνονταρ), Γκεόργκε Γκρόζαφ (Τέρεκ Γκρόζνι), Κλαούντιο Κεσερού (Μπαστιά).

Σάντος: Εχω πίστη στους ποδοσφαιριστές μου
Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Φερνάντο Σάντος, σχολίασε την κλήρωση της Εθνικής στα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, εκφράζοντας την πίστη του στις δυνατότητές του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

«Για εμάς είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ενόψει των δύο αγώνων που θα δώσουμε με την Ρουμανία και να τη διαβάσουμε καλά. Η διαδικασία των πλέι οφ κρύβει δυσκολίες, τις οποίες, βέβαια, θα έχουν και οι αντίπαλοί μας. Εγώ πιστεύω στους ποδοσφαιριστές μου, που παίζουν με πάθος και δείχνουν ανταγωνιστικότητα σε τέτοιους αγώνες. Είμαι σίγουρος γι’ αυτούς. Σημασία έχει να τους έχουμε όλους στη διάθεσή μας, υγιείς, και το μυαλό μας να είναι συγκεντρωμένο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος και συμπλήρωσε:

«Πιστεύω πολύ στην ομάδα μου. Περιμένω από τον κόσμο μας, που θα γεμίσει το γήπεδο στον πρώτο αγώνα, να δείξει υπομονετικότητα, όπως έκανε σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια, από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Δεν θα δώσουμε έναν τελικό, μας περιμένουν δύο αγώνες».

Καραγκούνης: Σωματικά και πνευματικά προετοιμασμένοι
Στο μεταξύ, δηλώσεις για την κλήρωση της Εθνικής στα μπαράζ του Μουντιάλ 2014 έκανε και ο αρχηγός της «γαλανόλευκης», Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος επισήμανε: «Η διαδικασία των μπαράζ είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πρέπει να είσαι και σωματικά και πνευματικά προετοιμασμένος 100% για να πετύχεις.

»Για να προκριθούμε, οφείλουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι, σοβαροί και να δώσουμε και την ψυχή μας μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ειδάλλως, δεν έχουμε καμία τύχη. Εκ των προτέρων είχα δηλώσει ότι οι πιθανότητες είναι 50-50 όποια ομάδα κι αν αντιμετωπίζαμε και εξακολουθώ να έχω την ίδια άποψη μετά την κλήρωση με την Ρουμανία».

Γ. Σαρρής: Οι έλληνες φίλαθλοι να σταθούν στο πλευρό της ομάδας
Αμέσως μετά την κλήρωση για τους αγώνες μπαράζ των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, όπου η Εθνική ομάδα τέθηκε αντιμέτωπη με τη Ρουμανία, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Σαρρής, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Αυτό που χάσαμε την προηγούμενη Τρίτη ήταν απλώς η απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν χάσαμε ούτε την πίστη στις δυνατότητες της Εθνικής ούτε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014. Με την ευκαιρία της σημερινής κλήρωσης που ανέδειξε ως αντίπαλό μας τη Ρουμανία, καλώ όλους τους Έλληνες φιλάθλους να σταθούν στο πλευρό της ομάδας μας και να γιορτάσουμε όλοι μαζί την πρόκριση στο Μουντιάλ».