Στα αναγνωρισμένα από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή αθλήματα ανήκει πλέον ο μηχανοκίνητος αθλητισμός (αυτοκίνητο, φόρμουλα, μοτοσύκλετα). Με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου κ. Ζαν Τοντ ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ζακ Ρογκ, ανακοίνωσε την αναγνώριση της ΔΟΑ (FIA) από τη ΔΟΕ. Η αναγνώριση του μηχανοκίνητου αθλητισμού από τη ΔΟΕ δεν συνεπάγεται βέβαια και την ένταξή του στο ολυμπιακό πρόγραμμα αφού σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα επίσημα ολυμπιακά αθλήματα, ουδείς όμως αποκλείει στο μέλλον την αναβάθμιση του στάτους του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο πλαίσιο της λεγόμενης ολυμπιακής οικογένειας.

Σε δήλωσή του πάντως ο κ. Τοντ τονίζει μεταξύ άλλων ότι «Η ΔΟΑ είναι υπερήφανη και ενθουσιασμένη να είναι μέρος της «Oλυμπιακής οικογένειας».Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΟΑ επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις της να σεβαστεί τον Ολυμπιακό Χάρτη, ιδίως:Να θεσπίσει και να επιβάλλει, σύμφωνα με το ολυμπιακό πνεύμα, τους κανόνες σχετικά με την πρακτική των αντίστοιχων αθλημάτων της και να εξασφαλίσει την εφαρμογή τους. Να διασφαλίσει την ανάπτυξη του αθλητισμού της σε ολόκληρο τον κόσμο. Να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στον Ολυμπιακό Χάρτη, ιδίως σε σχέση με τη συνεχή ανάπτυξη των Ολυμπιακών Αξιών και της Ολυμπιακής Παιδείας».

Σημειώνεται ότι η αναγνώριση είναι προσωρινή για δύο χρόνια και στο διάστημα αυτό η ΔΟΑ έχει κληθεί από τη ΔΟΕ να δημιουργήσει Αθλητική Επιτροπής προκειμένου να καταστεί η αναγνώριση μόνιμη. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Τοντ οι Εθνικές Λέσχες Αυτοκινήτου – μέλη της ΔΟΑ σε όλο τον κόσμο, μπορούν να αναγνωριστούν από την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή κάθε χώρας, κατά την κρίση τους.
Όπως τονίζει μπορεί πλέον να τεθεί σε εφαρμογή κοινό σχέδιο δράσης μεταξύ της FIA και εθνικών λεσχών με βάση τον Ολυμπιακό Χάρτη, ώστε κάθε λέσχη να μπορεί να «αντλήσει» οφέλη από τις ΕΟΕ κάθε χώρας και η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου να γίνει ακόμη πιο σημαντική, δυναμική και πρωτοποριακή.