Οι χαρακτηρισμοί «εύκολη», «δύσκολη», «βατή» έπειτα από μια κλήρωση αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στα επαγγελματικά σπορ, ωστόσο αυτό κρύβει και αρκετό ρίσκο για τις ομάδες που μετέχουν στη συγκεκριμένη διοργάνωση, υπό την έννοια ότι τα όποια συμπεράσματα συχνά ανατρέπονται από τα αποτελέσματα.

Σε θεωρητικό, λοιπόν, και μόνο, επίπεδο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η σημερινή (28/12) κλήρωση για τη συγκρότηση των τεσσάρων ομίλων του Top16 της Ευρωλίγκας μπάσκετ, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, «χαμογέλασε» περισσότερο στον Παναθηναϊκό, ο οποίος κληρώθηκε με την (θεωρητικά) ασθενέστερη ομάδα του α’ γκρουπ δυναμικότητας, τουρκική Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, τη ρωσική Ούνιξ Καζάν και την ιταλική Αρμάνι Μιλάνο, στην οποία αγωνίζονται δύο πρώην Πράσινοι, οι Αντώνης Φώτσης και Ντρου Νίκολας και ο πρώην Ερυθρόλευκος Γιάννης Μπουρούσης.

Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τις τουρκικές Αναντολού Εφές και Γαλατάσαραϊ, οι οποίες έχουν ένα παραπάνω κίνητρο, αν συνυπολογίσει κανείς ότι το Φάιναλ Φορ θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη (11-13 Μαΐου 2012).

Αυτή είναι η πρώτη ματιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, η δεύτερη «ανάγνωση» είναι η πιο σημαντική. Τι γίνεται στη φάση των πλέι οφ και πώς διασταυρώνονται οι τέσσερις όμιλοι; Σύμφωνα με το σύστημα διεξαγωγής (format) της Ευρωλίγκας, ο όμιλος του πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκού διασταυρώνεται με εκείνον της Μπαρτσελόνα και της Μακάμπι, οι οποίες έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης εν συγκρίσει με τις Καντού και Ζαλγκίρις Κάουνας.

Πέρυσι, οι Πράσινοι πήραν τη δεύτερη θέση στον όμιλο του Top16 και απέκλεισαν με μειονέκτημα έδρας το φαβορί Μπαρτσελόνα στον δρόμο προς την κατάκτηση του έκτου ευρωπαϊκού τίτλου τους. Αγωνιστικές υπερβάσεις (για να αποφύγουμε τον όρο «θαύματα») δεν γίνονται, όμως, κάθε χρόνο και έτσι η ομάδα του κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα επιδιώξει να πάρει την πρώτη θέση, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τη δεύτερη ομάδα του Η’ Ομίλου με πλεονέκτημα έδρας.

Την ίδια στιγμή, οι Ερυθρόλευκοι έχουν διπλό… σκόπελο να ξεπεράσουν για να φτάσουν στο Φάιναλ Φορ, όσο και αν ο στόχος αυτός φαίνεται μακρινός για τη νεανική ομάδα του κ. Ντούσαν Ιβκοβιτς. Και αυτό, διότι εν πρώτοις ο Ολυμπιακός θα δυσκολευτεί να καταλάβει υψηλότερη θέση από ΤΣΣΚΑ και Εφές (ενώ και η Γαλατά είναι ανταγωνιστική) για να προκριθεί, αλλά ακόμη και αν τα καταφέρει θα αντιμετωπίσει μια εκ των Ρεάλ Μαδρίτης ή Μοντεπάσκι Σιένα, που (θεωρητικά) είναι τα φαβορί στον ΣΤ’ Ομιλο με αουτσάιντερ τις ισπανικές Μάλαγα και Μπιλμπάο.

Οι όμιλοι του Top16 (18 Ιανουαρίου – 1 Μαρτίου 2012)
E’: ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ολυμπιακός, Αναντολού Εφές, Γαλατάσαραϊ
ΣΤ’: Ρεάλ Μαδρίτης, Μοντεπάσκι Σιένα, Ουνικάχα Μάλαγα, Μπιλμπάο
Ζ’: Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, Παναθηναϊκός, Ούνιξ Καζάν, Αρμάνι Μιλάνο
Η’: Μπαρτσελόνα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Καντού, Ζαλγκίρις Κάουνας.

Στη φάση των «8» (πλέι οφ στις τρεις νίκες) προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου και διασταυρώνονται ως εξής: Ε1-ΣΤ2, ΣΤ1-Ε2, Ζ1-Η2, Η1-Ζ2. Οι τέσσερις νικήτριες θα συμμετάσχουν στο Φάιναλ Φορ.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το αγωνιστικό πρόγραμμα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού:

5ος όμιλος
1η ημέρα (18-19/1) & 5η ημέρα (22-23/2)
Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Γαλατάσαραϊ (Τουρκία)

2η ημέρα (25-26/1) & 6η ημέρα (29/2-1/3)
Γαλατάσαραϊ (Τουρκία)-Ολυμπιακός
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)

3η ημέρα (1-2/2) & 4η ημέρα (8-9/2)
Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές (Τουρκία)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Γαλατάσαραϊ (Τουρκία)

7ος όμιλος
1η ημέρα (18-19/1) & 5η ημέρα (22-23/2)
Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Τουρκία)
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Παναθηναϊκός

2η ημέρα (25-26/1) & 6η ημέρα (29/2-1/3)
Παναθηναϊκός-Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Τουρκία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)

3η ημέρα (1-2/2) & 4η ημέρα 8-9/2)
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Τουρκία)-Παναθηναϊκός
Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)