από metereologos.gr
Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
 
 

Μαρτυρία: «Δίναμε τα λεφτά για τα παιδιά της Αφρικής σε νυκτερινά κέντρα διασκέδασης και ασημένια …κηροπήγια»

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες προς «Το Βήμα» για το σκάνδαλο της Unicef - To άγριο ξύλο για να αποφευχθεί ο έλεγχος, οι κλεμμένες χορηγίες και τα κόλπα με τα κλιματιστικά και τα πλακάκια μπάνιου
Μαρτυρία: «Δίναμε τα λεφτά για τα παιδιά της Αφρικής σε νυκτερινά κέντρα διασκέδασης και ασημένια …κηροπήγια»
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Μέχρι και για …ξέφρενη διασκέδαση σε νυκτερινό κέντρο στην Ιταλία, δίνονταν οι εισφορές των φιλάνθρωπων πολιτών προς την Unicef. Τα χρήματα που προορίζονταν για εμβόλια και τροφή σε παιδιά που τα είχαν απόλυτη ανάγκη, κατέληγαν μέχρι και για να αγορασθούν 35 ασημένια κηροπήγια, που έκαναν ως δώρα σημαντικά στελέχη της ελληνικής οργάνωσης σε ισάριθμους γάμους. Άλλα χρήματα πήγαιναν σε πολυτελή ταξίδια, εξόδους σε ταβέρνες και αγορές οικιακού εξοπλισμού για τα σπίτια υπαλλήλων του ελληνικού γραφείου της Unicef. Τεράστια ποσά φέρεται να δίνονταν για αγορές πλακακίων μπάνιου και άλλων ειδών ανακαίνισης, που αφορούσαν βεβαίως κατοικίες υπηρεσιακών παραγόντων. Εξαφανίστηκαν χορηγίες της τάξης των 340.000 ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών και υπέκρυπταν την απάτη με την βοήθεια συνεννοημένων λογιστών. Οταν ξεκίνησε ο έλεγχος και ήταν προφανές ότι τίποτα δεν μπορούσε να αποκρύβει, άρχισαν απειλές κατά της οικονομικής ελέγκτριας που αποτέλεσε την αρχή για την αποκάλυψη του σκανδάλου. Μάλιστα υπήρξε επίθεση και ξυλοδαρμός της σε μία σύσκεψη. Στη συνέχεια επιχείρησαν να αμφισβητήσουν το πτυχίο της και άρχισαν, υποτίθεται, να ρωτούν πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς του δημοσίου για να επαληθεύσουν, χωρίς επιτυχία, την …πλαστότητά του».

Σε αυτές τις αποκαλύψεις προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα», υπάλληλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef που είχε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του πολυετούς σκανδάλου με την υφαρπαγή τουλάχιστον 2.000. 000 ευρώ κάθε χρόνο από τα ταμεία του φιλανθρωπικού οργανισμού. Οι ατασθαλίες προέκυψαν από πόρισμα της εταιρείας Deloitte που διενήργησε τον έλεγχο για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς και ύστερα από εντολή των κεντρικών γραφείων της Γενεύης.

Η άκρη του νήματος βρέθηκε με την προκήρυξη της θέσης του οικονομικού διευθυντή, το καλοκαίρι του 2016. Η γυναίκα που επελέγη για τη θέση ανάμεσα σε 90 υποψηφίους και μετά από πολλές συνεντεύξεις που έγιναν και στα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης στη Γενεύη, ξεκίνησε να ερευνά τα οικονομικά του ελληνικού τμήματος. Η Unicef στην Ελλάδα συγκέντρωνε περίπου 4.5-5 εκατ. ευρώ ετησίως, τα περισσότερα από δωρεές. Κύρια διαπίστωση ήταν ότι ενώ όλες οι εθνικές επιτροπές είχαν την υποχρέωση να αποδίδουν το 70% στη Γενεύη και στην βοήθεια για εκατομμύρια παιδιά και το 30% να πηγαίνει στα λειτουργικά τους έξοδα, στην Ελλάδα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.
 
Οι αποκαλύψεις, όπως είναι γνωστό, ανάγκασαν τη διεθνή επιτροπή της Unicef να αποσύρει το σύμφωνο αναγνώρισής της από την ελληνική εθνική επιτροπή του οργανισμού μέχρι να αποφασιστεί η νέα νομική υπόσταση της οργάνωσης.
Σημειώνεται ότι την νομική εκπροσώπηση στελεχών της Unicef που συμμετείχαν στην παρουσίαση των ατασθαλιών και παρακολούθησε την διερεύνηση της υπόθεσης, έχει ο δικηγόρος Αθηνών κ. Απόστολος Λύτρας.
Ομως οι περιγραφές για το τι ακριβώς συνέβαινε στο εσωτερικό της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής είναι ανατριχιαστικές. Όπως αναφέρει το ίδιος στέλεχος στο «Βήμα», «όταν είχα πάει στην Unicef πριν μερικά χρόνια, το μέλημά μου ήταν να βοηθήσω τα χιλιάδες δύστυχα παιδιά από αφρικανικές και ασιατικές χώρες που πέθαιναν από την πείνα ή μικρά αγόρια και κορίτσια που εργάζονταν εξαντλημένα για ένα ευρώ τον μήνα. Όταν άρχισα να εργάζομαι δέχθηκα προσκλήσεις από παλαιούς υπαλλήλους της εταιρείας για να φάμε μαζί και να γνωρισθούμε. Στην πορεία, μου έκαναν διάφορες προτάσεις για παράνομα οικονομικά οφέλη ή να μου δώσουν και ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ για να κατοχυρώσω την οικογένειά μου. Όμως οι έλεγχοι που άρχισαν να γίνονται αποδείκνυαν το εύρος των απατών. Ολοι ήταν υψηλόμισθοί ενώ υπήρχαν άτομα στις οικονομικές υπηρεσίες που έπαιρναν επίδομα ανθυγιεινού επαγγέλματος και… ειδικών συνθηκών.
Βασικό ρόλο είχε ένας εκ των λογιστών που είχε αυτή τη θέση χωρίς τα απαραίτητα προσόντα και έδινε επί χρόνια διαβεβαιώσεις ότι τίποτα ύποπτο δεν συνέβαινε. Εκπληκτοι εντοπίσαμε μεγάλα ποσά που δίνονταν για διασκέδαση, για υποτίθεται «επαγγελματικά» ταξίδια υψηλόβαθμων στελεχών της Unicef, όπως εκείνο της Ιταλίας προ μερικών ετών. Είχαν πάει συν γυναιξί και τέκνοις και η φιλανθρωπική οργάνωση πλήρωνε ακριβά εστιατόρια και night club στην Ρώμη. Υπερκοστολογήσεις της τάξης του 60-80% γίνονταν για το άνοιγμα 6-7 καταστημάτων της Unicef σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Μας είχε εντυπωσιάσει ότι παντού εμφανίζονταν να τοποθετούνται μεγάλες ποσότητες με "πλακάκια", δείγμα ότι και εκεί υπήρχε κόλπο διασπάθισης χρημάτων. Επιπλέον, δεν φαίνεται να είχαν καταχωρισθεί _είχαν εξαϋλωθεί_ χρήματα παλιότερης χορηγίας του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία παρελάμβαναν, τμηματικά, υπάλληλοι της ελληνικής Επιτροπής. Ακόμη έκλεβαν χρήματα από τα ποσά που δίνονταν για τα καύσιμα των ΙΧ. Επιπλέον η αναφερόμενη στο πόρισμα περίπτωση "καταστροφής παγίων" της τάξης των 350.000 ευρώ, φαίνεται να αφορά εξαΰλωση στοιχείων για έπιπλα, υπολογιστές, συστήματα κλιματισμού και άλλα που κατέληξαν σε σπίτια υπαλλήλων. Οταν έμαθαν οι υπεύθυνοι των κεντρικών γραφείων στην Γενεύη, τι συνέβαινε στην Ελλάδα, μας έλεγαν ότι αυτά δεν είχαν συμβεί ούτε στην Αφρική. Τον τελευταίο καιρό οι πιέσεις που ασκήθηκαν για να συγκαλυφθεί η υπόθεση, είχε οδηγήσει σε πρωτοφανή επεισόδια στο εσωτερικό της Επιτροπής. Ομως όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους....».Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (16)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ποιά Δικαιοσύνη; | 26/05/2018 22:27
  Μήπως το πρόβλημα ξεκινάει από πιο ψηλά; Οι νομοθέτες δεν θέλουν νόμους οι οποίοι να υποχρεώνουν τους κλέφτες σε επιστροφή μέχρι τελευταίου Ευρώ, αλλιώς ισόβια.Τους δίνουν το δικαίωμα μετά την αποφυλάκιση να χαρούν τα κλοπιμαία τους! Μήπως η διαφθορά αρχίζει από κεί;
  Μάρω
  απάντηση00
   
   
  Και Ζήσανε Αυτοί Καλά Κι Εμείς Χειρότερα !!! | 26/05/2018 20:30
  Άραγε, την ... "ωραία εκείνη εποχή" !!!, κανένα από τα Κόμματα της Βουλής δεν είχε πάρει είδηση για, το, τι, συνέβαινε στο "ΜΑΓΑΖΙ" αυτό; Όχι, για δουν μερικοί, δύσπιστοι - δύστυχοι, πολίτες αυτού της χώρας, ποιος διασύρει και δυσφημεί την Ελλάδα προς τα Έξω. Αμ, γιατί νομίζετε ότι θέλουν, εδώ και τώρα, να επανέλθουν. Με παλιά υλικά δεν φτιάχνεις ΝΕΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ. Άραγε, πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να φτάσει η Ελλάδα σ' αυτό το ... ΜΕΓΑΛΕΊΟ; Και τώρα μεταξύ μας: Τι θα τους κάνετε; Θα τους κλείσετε Φυλακή; Θα τους υποχρεώσετε να επιστρέψουν τα λεφτά και θα τους κλείσετε μέσα; ή θα τους τιμωρήσετε "αυστηρά" με .... τριών μηνών στέρηση του μισθού τους ή το ... "χειρότερο"... , θα τους επιπλήξετε;
  ΠΕΤΡΟΣ
  απάντηση00
   
   
  Κι ακόμα ένα ποσοστό Ελλήνων.. | 25/05/2018 23:43
  ..σήμερα πιστεύει ότι το 2009-2010 "μας χρεοκοπήσανε οι Ευρωπαίοι" "για να υπαρπάξουν τον φυσικό μας πλούτο" και "το Ελληνικό DNA είναι ανώτερο των άλλων" κτλ κτλ. Δεν πειράζει μάγκες, απολαύστε άλλη μια μείωση συντάξεων και αφορολόγητου και μαστουρώστε στην ιδέα του Ελλ. DNA και του συνεχώς "κατατρεγμένου λαού"
  deathstar65
  απάντηση00
   
   
  Αηδιάζω | 24/05/2018 05:37
  Δίνω επί χρόνια από το υστέρημά μου στη Unicef, και αισθανόμουν τύψεις που δεν έδινα περισσότερα. Κατάπτυστοι αυτοί που καταχράστηκαν αυτά τα χρήματα. Και 1 ευρώ να έτρωγαν από τα φτωχά παιδιά της Αφρικής ελεεινοί θα ήταν. Πόσο μάλλον τα ποσά που αναφέρει το άρθρο σας. Αίσχος !
  Μάνος
  απάντηση100
   
   
  Μυνήσεις και αγωγές | 22/05/2018 17:15
  1.Αν κάποιοι έχουν δώσει ενισχύσεις στην Οργάνωση,και έχουν κρατήσει τα παραστατικά ας υποβάλλουν από μια μήνυση,μήπως και ξεκολλήσει η υπόθεση.
  δμ
  απάντηση50
   
   
  Μπράβο σε 'κείνους που τα αποκάλυψαν | 20/05/2018 20:25
  Έλεος πια με τους ανήθικους που δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν οτιδήποτε. Τουλάχιστον όσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν βολεύονται κι εκεινοι, παρά φέρνουν στο φως το τι συμβαινει, υπάρχει ελπιδα....
  Βάσω
  απάντηση70
   
   
  Κι εγώ "έδωσα" για τα πλακάκια-που να'ξερα.. | 20/05/2018 07:51
  Όταν δεν υπάρχει ο φόβος της τιμωρίας η πραγματική φύση του ανθρώπου βγαίνει στην επιφάνια. Ως κοινωνία είμαστε εντελώς ανώριμοι με πολλά μικρά ή μεγαλύτερα “λαμόγια” και σίγουρα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων και τις ιστορίας μας. Ναι, πολλοί από εμάς μαζί τα έφαγαν – και τα τρώνε- και ζούμε ανάμεσά τους. Είμαστε τα ίδια στην πολιτική, στο ποδόσφαιρο, στην υγεία et al. Ιδίως δε για την πολιτική έχουμε αυτούς ακριβώς που μας αξίζουν καθώς αντικατοπτρίζουν την ποιότητα της κοινωνίας μας. Τέλος, ως τελευταία δικλίδα ασφαλείας δυστυχώς ουτε δικαστές ούτε εισαγγελείς με cojones δεν έχουμε. Μπράβο σε αυτούς που τα αποκάλυψαν, δεν είμαστε όλοι το ίδιο.
  Αναστασάκης Π., Ανώγεια
  απάντηση80
   
   
  Δεν επαρκεί «η απόσυρση του συμφώνου αναγνώρισης». | 20/05/2018 03:18
  Αυτές οι πράξεις (εάν αυτά που γράφονται ευσταθούν) υπάγονται στο Ελληνικό Ποινικό Δίκαιο διότι εδώ πρόκειται για συστηματική εξαπάτηση καλόβουλων Ελλήνων χορηγών της Unicef. Ελπίζω ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα δράσει άμεσα. Δυστυχώς, παρόμοια περιστατικά υπήρξαν και στην κεντρική έδρα του Ερυθρού Σταυρού στην Γενεύη, αλλά εκεί έπεσε το τσεκούρι –αν και κάπως καθυστερημένα.
  Michail Leon
  απάντηση60
   
   
  Καλά όλα αυτά, αλλά.... | 19/05/2018 23:21
  Θα καταλήξουν οι υπεύθυνοι στην φυλακή;
  Συνταξιούχος
  απάντηση130
   
   
  Χάθηκε η Εμπιστοσύνη | 19/05/2018 19:16
  Γιαυτό ο λαός δεν εμπιστεύεται πιa ούτε "το βρ-κί του" που λέει και η παροιμία. Αργά τους πιάσανε, αλλά έστω και τώρα θα πέσουν παραδειγματικά τα κεφάλια; Ίδωμεν...
  DRAKVN
  απάντηση60
   
   
  Τα άλλα θύματα της Unicef! | 19/05/2018 12:31
  Αυτά τα δύστυχα παιδάκια και τις καημένες τις συζύγους που πήγαιναν (με το ζόρι;) τα στελέχη της Unicef στα night club της Ρώμης, τα έχει σκεφτεί κανείς; Δεν θα πρέπει η Unicef να αποζημιώσει αδρά αυτά τα πλάσματα, επειδή στελέχη της προσέβαλαν σε ώρα υπηρεσίας (οι επισκέψεις ήσαν υπηρεσιακές, εφόσον πληρώνονταν) την αθωότητα της παιδικής τους ηλικίας ή την γυναικεία αξιοπρέπειά τους τραβολογώντας τα στα night club; Και δεν θα πρέπει αυτά τα κακοποιημένα πλάσματα να τύχουν πέρα από την αποζημιώση και της επιπλέον ενισχύσεως της Unicef ως οργάνωσης του ΟΗΕ για την προστασία του παιδιού και της μητρότητος, τώρα μάλιστα που οι πατέρες και σύζυγοι πετάχτηκαν στον δρόμο από την δουλειά τους;
  Κυρία Δάφνη, Εκπαιδευτικός - Λογοτέχνις
  απάντηση40
   
   
  ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ | 19/05/2018 11:49
  Δεν υπάρχει χειρότερη και πιο αηδιαστική φυλή από τον νεοελληνα. εκτος απο τα καθημερινα του κατορθώματα (καπνισμα σε κλειστους χωρους, παρκαρισμα σε πεζοδρομια και διαβασεις αναπήρων, κλέψιμο σε ουρές, φοροδιαφυγή, βόλεμα των παιδιών του) εφτασε σε σημείο να βάλει χερι και χρηματα για φιλανθρωπία. Δεν πειράζει, κάπως επρεπε να χτιστουν οι βιλες στην κηφισια στη γλυφαδα και αλλου.
  k
  απάντηση181
   
   
  Τα χρήματα που έδιναν απευθεία οι εύπιστοι ας | 19/05/2018 09:47
  χαθούν. Τα χρήματα που έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών θα ανακτηθούν ή που να τρέχουμε τώρα;
  Cynical
  απάντηση40
   
   
  Η Ελλάς, δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια, | 19/05/2018 09:07
  είναι απ' τις πιό διεφθαρμένες, τις πιό σάπιες, χώρες του κόσμου - το ξέρουμε όχι μόνο απ' την υπόθεσι της Unicef, μα από χίλιες-δυό άλλες, μα και απ' την καθημερινότητά μας. Είχε δίκαιο ο Γιωργάκης Παπανδρέου, όταν το είπε. Αυτό δε το σύστημα, αυτός ο εσμός διαφθοράς και ατιμίας, αντιστέκεται, χρόνια τώρα, σε πάσα υγιή μεταρρύθμισι, που έχει προταθή ή ζητηθή απ' την τρόϊκα, ενώ ο κύριος όγκος των σχετιζομένων με αυτό το σύστημα ψηφοφόρων είναι αυτός που κυρίως φούσκωσε τα πανιά του Σύριζα (όπως πριν, των δύο άλλων κομμάτων "εξουσίας"). Κατά τα άλλα δε, εκπρόσωποι και ενεργούμενα αυτού του συστήματος κατηγορούν τον Γεωργίου για τα, επιτέλους αληθή, στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση72
   
   
  Η Ελλάδα προωθεί το έγκλημα | 19/05/2018 08:51
  Όταν η πορνεία παγκοσμίως αποτελεί μέρος του οργανωμένου εγκλήματος και στη χώρα μας είναι νόμιμη , δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα προωθεί το έγκλημα , τη διαφθορά και την τρομοκρατία. Μετά το 2004 αυτός είναι ο κανόνας.
  Βαρελόφρων.
  απάντηση44
   
   
  Γεια σου Σαββόπουλε!... | 19/05/2018 08:21
  ... που τα είπες όλα με μια λέξη : ΚΩΛΟΕΛΛΗΝΕΣ: "Σειλινοί του κράτους που ξερνάει και να `τους, τσιφτετέλληνες... Μια φάουσα καταπίνει τον αέρα, τη θάλασσα, την πόλη, το ιερό, πλημμύρισε σκουλίκια η μητέρα, το ρόδο καταγής βγάζει καπνό"... Μεγάλε Νιόνιο, τα είπες όλα τόσο ξεκάθαρα σε ένα τραγούδι! Σαν δε ντρέπεστε ρε κλέφτες, πόσο εμετικοί είστε...
  Άρης
  απάντηση72
   
-