Από υψηλή αρτηριακή πίεση πάσχει ο ένας στους τρεις ενηλίκους και ο ένας στους τέσσερις δεν γνωρίζει ότι είναι υπερτασικός.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο και πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνο Τσιούφη, η αρτηριακή υπέρταση είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου.
Πρόσφατα στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας ανακοινώθηκαν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της αμερικανικής πλευράς που θέτουν νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. «Πρώτα απ’ όλα, στον ορισμό της υπέρτασης που όλοι είχαμε συνηθίσει να είναι άνω του140για τη συστολική και άνω του90για τη διαστολική, οι Αμερικανοί δίνουν 130 –80. Πρόκειται για μια πρώτη αλλαγή που σηματοδοτεί τον στόχο έναρξης της θεραπείας όταν η πίεση είναι πάνω από 130 η συστολική και 80 η διαστολική. Αυτό βασίστηκε σε μια σειρά μελετών και θα οδηγήσει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής» τονίζει ο καθηγητής.
Το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου) είναι το εξής: Ρυθμίστε την αρτηριακή σας πίεση για να έχετε λιγότερα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, λιγότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου και καρδιακές ανεπάρκειες.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι απαραίτητες οι αλλαγές στην καθημερινότητα και η τήρηση κανόνων υγιεινής ζωής. «Μειώστε το σωματικό βάρος, βάλτε άσκηση στη ζωή σας τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα για μισή ώρα κάθε φορά και περιορίστε το αλάτι. Με αυτόν τον συνδυασμό έχετε πολύ μεγάλη πιθανότητα να καθυστερήσετε την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής και αν χρειαστείτε θεραπεία, να πάρετε μικρότερο αριθμό φαρμάκων ή μικρότερες δόσεις θεραπείας» σημειώνει ο κ. Τσιούφης.
Οπως αναφέρει, δεν είναι εύκολη η ρύθμιση της πίεσης στα επίπεδα που τέθηκαν προσφάτως στις ΗΠΑ (κάτω από 130 η «μεγάλη» και 80 η «μικρή»), αφού έχει παρατηρηθεί ότι μόνο το 40% μπορεί να ρυθμίσει την πίεσή του ακόμα και στα υψηλότερα επίπεδα (140 –90).
Ο κ. Τσιούφης θέτει και ένα άλλο ζήτημα που είναι άγνωστο σε πολύ κόσμο. «Δεν θέλουμε να πηγαίνει η πίεση κάτω από 120 η συστολική –70 η διαστολική, διότι τότε μπορεί να έχουμε αύξηση των περιπτώσεων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και διαταραχές στη στεφανιαία κυκλοφορία. Γνωρίζουμε ότι η αιμάτωση της καρδιάς γίνεται κατά τη φάση της διαστολής και ότι δεν πρέπει να κατεβαίνει η διαστολή πίεση κάτω από τα 70-65 χιλιοστά στήλης υδραργύρου».
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη τον Ιούνιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ