από metereologos.gr
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
 
 

Εισαγγελικές πηγές για το σκάνδαλο Novartis: Υπουργικές αποφάσεις και ημερολόγια ενισχύουν τις ενδείξεις για μίζες

Οι ελληνικές αρχές δεν διαθέτουν ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο από το FBI - Η διασταύρωση των στοιχείων - Οι «έλεγχοι» στους προστατευόμενους μάρτυρες και η «επώνυμη» συνεργάτης του Κ. Φρουζή
Εισαγγελικές πηγές για το σκάνδαλο Novartis: Υπουργικές αποφάσεις και ημερολόγια ενισχύουν τις ενδείξεις για μίζες
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Κυβερνητικές πράξεις, υπουργικές αποφάσεις, υπέρ της Novartis, αλλά και αναφορές σε κατασχεθέντα ημερολόγια, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με καταβολές ποσών σε πολιτικά πρόσωπα, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις καταθέσεις των τριών προστατευομένων μαρτύρων, θεωρούνται - σύμφωνα και με τη δικογραφία που έχει φθάσει στη Βουλή -  ως απο τις πλέον βασικές ενδείξεις που έχει στα χέρια της η Εισαγγελία Διαφθοράς για το σκάνδαλο του πολυεθνικού κολοσσού.

Με τις μαρτυρίες να βάλλονται πανταχόθεν, ως έωλες και αδύναμες, η πληροφορία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ισχυροποιώντας την εκτίμηση περί ύπαρξης πολυσχιδούς υλικού, πλην των καταθέσεων σύμφωνα με τις εισαγγελικές πηγές.

Τα στοιχεία, που γίνονται σταδιακά γνωστά, αποδομούν πάντως μια δημοφιλή «εκδοχή» της υπόθεσης, καθώς - όπως προκύπτει τελικά - οι ελληνικές αρχές δεν διαθέτουν ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο από το FBI_ χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να περιέλθουν σε μελλοντική φάση. Σε κάθε περίπτωση, το υλικό -εφόσον αφορά πολιτικά πρόσωπα- θα διαβιβασθεί αρμοδίως στη Βουλή.


Το επόμενο «κύμα»


Η Εισαγγελία Διαφθοράς, τόσο η επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη, όσο και οι επίκουροι ειςαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, συνεχίζει την έρευνα, ως προς το σκέλος της δωροδοκίας των μη πολιτικών προσώπων αλλά και αυτό του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για πολιτικά και μη πρόσωπα.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται και οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων για μη πολιτικά πρόσωπα, πλην όμως πρόσωπα με θέση και επιρροή στον χώρο της Υγείας.

Η έρευνα που αφορά ειδικά τους γιατρούς, την πολυπληθέστερη ομάδα (χωρίς ακόμη να είναι σαφές το εύρος της), βαίνει προς ολοκλήρωση, όπως όλα δείχνουν, και τα αποτελέσματα αναμένονται εντυπωσιακά.

Υλικό πολύτιμο εκτιμάται ότι θα προσφέρουν και οι απαντήσεις στα πλείστα όσα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν αποστείλει οι εισαγγελείς στις ελβετικές και κυπριακές αρχές προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμοί. Ειδικά από τους Ελβετούς αναμένονται στοιχεία για εταιρικούς λογαριασμούς της Novartis, ενδεχομένως "τροφοδότες" για μίζες, φυσικά πρόσωπα, καθώς και εταιρείες - οχήματα για το ξέπλυμα της μίζας.

Οι εισαγγελείς φέρονται παράλληλα να προσπαθούν να διασταυρώσουν στοιχεία για τη Novartis με αυτά άλλων υποθέσεων που θεωρούνται συγκοινωνούντα δοχεία, όπως οι υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Panama Papers.Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και τα ψυχομετρικά τεστ


Σε σχέση με το καυτό θέμα των προστατευομένων μαρτύρων, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι οι μάρτυρες δεν υπάχθηκαν σε καθεστώς προστασίας επειδή μίλησαν για πολιτικά πρόσωπα, αλλά έχοντας παράσχει κρίσιμες πληροφορίες και για πολλά άλλα, και οι οποίες περιλαμβάνονται στο κομμάτι της έρευνας που δεν έχει σταλεί στη Βουλή.

Τονίζουν, δε, ότι η απόφαση για την υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας ελήφθη ύστερα από ενδελεχή έρευνα για τα συγκεκριμένα πρόσωπα και ψυχομετρικά τεστ της Κρατικής Ασφάλειας Αθηνών, στα οποία υπεβλήθησαν μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των καταθέσεων, περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Όσον αφορά το έγγραφο της έγκρισης για την υπαγωγή των μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας από τον εποπτεύοντα των εισαγγελέων Διαφθοράς αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υπογραμμίζεται ότι δεν εστάλη στη Βουλή, καθώς εμπεριέχει την πραγματική ταυτότητα των προσώπων αυτών. Και ο μόνος που θα μπορούσε να το πάρει στα χέρια του, θα είναι ο εισαγγελέας σε μια μελλοντική ακροαματική διαδικασία, χωρίς ασφαλώς να αποκλείεται σχετική πληροφόρηςη και στον ανακριτή.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόοδος της έρευνας αναμένεται να αναδείξει στοιχεία από τις κατασχέσεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια εφόδων, και δη στη Novartis, υλικό ογκώδες που βρίσκεται κατά κύριο λόγο στη Διεύθυνση Εγκληματογικών Ερευνών της Ασφάλειας.


Η περίπτωση της Μαραγγέλη


Οπως έγινε γνωστό, επωνύμως, κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς η Μαρία Μαραγγέλη, εργαζόμενη στη Novartis και επί μακρόν στενή συνεργάτιδα του πρώην αντιπρόεδρου της εταιρείας στην Ελλάδα, Κωνσταντίνου Φρουζή.

Η μάρτυς αυτή έχει πρωταγωνιστήσει τις τελευταίες ημέρες  σε σενάρια που τη θέλουν ως μία εκ των προστατευομένων μαρτύρων, φέρνοντας στο φως και την πληροφορία, ότι το εν λόγω πρόσωπο θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστο από τις αμερικανικές αρχές_ σχετική αναφορά στην καλή εικόνα που έχει εκ της θέσεως της, γίνεται άλλωστε και σε έγγραφο του FBI που περιλαμβάνεται στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή. Θα περίμενε κανείς η επώνυμη κατάθεσή της να ακυρώσει τα ανωτέρω σενάρια, νομικές πηγές, ωστόσο, διευκρίνισαν στο «Βήμα» ότι σε δικονομικό επίπεδο, και πάντα θεωρητικά, η μάρτυς μπορεί να έχει διττή ιδιότητα.
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Novartis: Οι δικαστικές αρχές, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, η Βουλή και το κλειδί για την τύχη της δικογραφίας 
Novartis: Νέες καταθέσεις από τους προστατευόμενους μάρτυρες 
 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Εισαγγελικές πηγές | 15/02/2018 14:51
  Γράψε κυβερνητικές πηγές.. το αν είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση εισαγγελείς δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι για ποιον δουλεύουν ....
  X
  απάντηση00
   
   
  Φτηνιάρικα κόλπα | 14/02/2018 15:19
  Αρες - μάρες, αποδείξεις εδώ και τώρα, πόσα λεφτά πήραν και που πήγαν αυτά τα χρήματα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Ηχητικά ντοκουμέντα, θέλω τόσα για να σας εξυπηρετήσω και να ακούγεται το πολιτικό πρόσωπο και το στέλεχος της Novartis, αλλιώς κόψτε το κουβεντολόι μέχρι να βρεθούν στοιχεία και μην ρίχνετε νερό στο μύλο του τσίπρα που θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα ατελείωτα λάθη του και το ξεπούλημα της Μακεδονίας.
  IRIS
  απάντηση108
   
   
  Το τελευταίο όπλο του Τσίπρα!! | 14/02/2018 15:03
  H σκανδαλολογία το τελευταίο όπλο του Τσίπρα . Νομίζει πως ο κόσμος θα ξεχάσει έτσι τα ψέματα, τις άθλιες πολιτικές του, τι διχασμό που καλλιέργησε ανάμεσα στο λαό, τα τρία χρόνια στιγνής λιτότητας που μας φόρτωσε για να γίνει πρωθυπουργός. νομίζει πως θα ξεχάσει ο λαός που η κυβέρνησή του είναι η πιο άθλια κυβέρνηση που κυβέρνησε τον τόπο.
  SaranP
  απάντηση117
   
   
  άλλα ντ' αλλων | 14/02/2018 14:26
  Είναι προφανές οτι το άκουσα είδα υπέθεσα, συνδέετε με ραντεβού σε ατζέντα, για να δώσουν αληθοφάνεια. ¨Όμως τα ύποπτα ραντεβού δεν γράφονται σε ατζέντα. Ούτε κανείς αρνήθηκε οτι υπήρχαν επαφές με Φρουζή. ΕΝΝΟΕΙΤΤΑΙ ότι όλες οι καταγγελίες στηρίζονται σε ψευτοενδείξεις γι αυτό χρειάστηκαν 20 καταθέσεις, για να μη γίνονται λάθη, να διασταυρώνουν κτλ. ¨Ελα όμως που παρείσφρησαν λάθη και αντιφάσεις. Μεγαλύτερη Αλητεία δεν έχει λάβει χώρα στη μεταπολίτευση.
  KARL
  απάντηση1511
   
   
  ΜΑΚΡΥΧΕΡΗΣ | 14/02/2018 13:46
  όπου υπάρχει καπνός ...υπάρχει και φωτιά...ελληνική παροιμία...
  Γλυκό_το_μέλι_
  απάντηση1313
   
   
   
  κανένα απολύτως σκάνδαλο | 14/02/2018 11:36
  όλα είναι κοινές συκοφαντίες των κομμουνιστών της κυβέρνησης σαν απάντηση για την δημοσκοπική άνοδο της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολιτικοί του κόμματός μας είναι όλοι τους πατριώτες και εξαιρετικά έντιμοι. Κανείς τους δεν πήρε δεκάρα. Αντίθετα ο Σύριζα μας έχει κατακλέψει.
  ο Σύριζα μας χρεωκόπησε και όχι η ΝΔ
  απάντηση1423
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Πάντως, | 14/02/2018 08:56
  η μαρτυρία: "εκτιμώ με την λογική των πραγμάτων ότι η μίζα είναι τόσα εκατομμύρια" δεν μας πείθει ούτε για την ικανότητα ούτε για το αδέκαστο των εισαγγελέων ούτε του αρχισυντάκτη της δικογραφίας
  Διογένης
  απάντηση3213
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-