Νέος γύρος διαμάχης ξέσπασε ανάμεσα στου συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ με τον Οργανισμό, εξαιτίας των νέων συμβάσεων που δρομολογούνται. Μάλιστα, οι γιατροί παρομοιάζουν τους όρους που προωθούνται με «συνταγή πληβειοποίησης» και «εξόντωσης του ελεύθερου επαγγελματία γιατρού».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης του κλάδου (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), το σχέδιο των νέων συμβάσεων προβλέπει αύξηση κατά 60% -100% των επισκέψεων ( για τον ειδικό ή οικογενειακό ιατρό, αντίστοιχα ) και μείωση κατά 25% των αμοιβών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε στα μέσα Δεκέμβρη τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ότι πρόκειται στο άμεσο μέλλον να συνάψει συμβάσεις και με οικογενειακούς ιατρούς (Παθολόγους-Γενικούς Ιατρούς-Παιδιάτρους), οι οποίοι θα λειτουργούν συμπληρωματικά στις Τοπικές Μονάδες Υγεία (ΤΟΜΥ).

Ο πληθυσμός ευθύνης για τους γενικούς ιατρούς ή παθολόγους υπολογίζεται στους 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες, ενώ για τους παιδιάτρους στα 1.500 παιδιά. Θα αμείβονται κατά κεφαλή για το σύνολο πληθυσμού ευθύνης τους με περίπου 1.400-1.500 ευρώ (μεικτά) μηνιαίως ενώ θα πρέπει παράλληλα να δεσμευτούν για ελάχιστο εβδομαδιαίο ωράριο και για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα πρόληψης.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου αντιστέκονται στο νέο «νυστέρι», συγκρίνοντας παράλληλα τις αμοιβές τις Ελλάδας με αυτές που ισχύουν στο εξωτερικό.

Έτσι, σημειώνουν ότι οι περικοπές αυτές συμβαίνουν σε ένα διεθνές περιβάλλον αμοιβών εργασίας ιατρικού δυναμικού, με μισθούς που κυμαίνονται από 5.000 έως 15.000 ευρώ μηνιαίως.

«Με αυτόν τον τρόπο, παρέχονται ισχυρά κίνητρα ενίσχυσης της ήδη υπάρχουσας μαζικής ιατρικής μετανάστευσης». σημειώνει το προεδρείο της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ. Και προσθέτει ότι το λειτουργικό ανελαστικό κόστος των ιατρείων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και οι υπέρογκες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές δεν απασχολούν τους φιλόδοξους σχεδιαστές της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Η εξίσωση ενός δημοσιοϋπαλληλικού πλαισίου χωρίς κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, παράγει ένα εξάμβλωμα υποβάθμισης των υπηρεσιών», καταλήγεί.