Με σύμμαχο τον καιρό μικροί και μεγάλοι πλημμύρισαν από το πρωί τους δρόμους της Αθήνας λόγω του 35ου Μαραθωνίου. Οι συμμετοχές φέτος έσπασαν κάθε ρεκόρ καθώς περισσότεροι από 51.000 δρομείς από 100 χώρες δήλωσαν συμμετοχή. Την ίδια ώρα χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν κατά μήκος των διαδρομών αλλά και μέσα στο Παναθηναϊκό στάδιο για να χειροκροτήσουν και να εμψυχώσουν τους αθλητές.

Εκ των οποίων 18.500 πήραν μέρος στον Μαραθώνιο και οι υπόλοιποι στους παράλληλους αγώνες των 5 χλμ, 10 χλμ, στον παιδικό αγώνα των 1.000μ, και στον απογευματινό αγώνα των 5 χλμ, ο οποίος ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια για να καλυφθεί η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση.

Μαραθώνιος

Μάχη με τον εαυτό τους και τη διαδρομή έδωσαν για μία ακόμη φορά οι δρομείς που μετείχαν στην κλασική διαδρομή των 42,195 χιλιομέτρων του Μαραθωνίου Αθήνας. Στο βάθρο ανέβηκαν τρεις Κενυάτες αθλητές. Πρώτος έκοψε το νήμα ο Σάμιουλε Κάλαλει με χρόνο 2. 12.17.

Ο Κενυάτης πήγε στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μαζί με τους συμπατριώτες του, ωστόσο μετά τα μισά της διαδρομής κατάφερε να αποσπαστεί και να φτάσει σχετικά εύκολα στη νίκη. Ο Μίλτον Ρότιτς ακολούθησε με 2.16.08 και ο συμπατριώτης τους Γέγκο Κιπτόο τρίτος σε 2.16.08.

Στις γυναίκες, πρώτη τερμάτισε η Μπενταρού Μπαντάνε από την Αιθιοπία με 2.34.18 και ακολούθησαν οι αθλήτριες από την Κένυα Αλις Κιμπόρ με 2.34.22 και Νάνσι Αρουσέ 2.34.51.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα των Ανδρών καθώς οι δύο πρώτοι κονταροχτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, με τον Κώστα Γκελαούζο να παίρνει τα σκήπτρα από τον Χριστόφορο Μερούση και με 2.27.21 να πανηγυρίζει την πρώτη του νίκη σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, στην ουσία στο δεύτερο χρόνο του ως αθλητής του αγωνίσματος. Η επίδοση του Μερούση, ήταν 2.28.19, ενώ τρίτος ήταν ο Παναγιώτης Καραϊσκος με 2.28.57.

«Ήταν ένας δύσκολος αγώνας, που πήγε με αρκετά αργό ρυθμός και ήταν στην ουσία, όποιος αντέξει. Εγώ έκανα την αλλαγή στο 32ο χιλιόμετρο και κέρδισα τη μάχη. Ήταν μεγάλη στιγμή γιατί είναι η πρώτη μου νίκη και η πρώτη φορά που μπήκα πρώτος στο Παναθηναϊκό στάδιο και ήταν κάνει μοναδικό με τον κόσμο να χειροκροτάει» είπε ο Γκελαούζος.

Από την πλευρά του ο Χριστόφορος Μερούσης δήλωσε: «Στο τέλος ξέμεινα από δυνάμεις και δεν μπόρεσα να κάνω αυτό που κάνω συνήθως. Σφίχτηκα, δεν ένιωθα καλά. Μέχρι το 21ο χιλιόμετρο όλα πήγαιναν καλά, ένιωθα καλά, αλλά από το 30ο και μετά άρχισαν τα προβλήματα. Ο Κώστας Γκελαούζος κέρδισε απόλυτα δίκαια και χαίρομαι για εκείνον. Πρέπει να έρθουν νέα παιδιά στον Μαραθώνιο. Ο κόσμος μας βοηθάει και είναι στο πλευρό μας. Σε όλη τη διαδρομή μας στήριξε και μας έδωσε κουράγιο μέχρι τον τερματισμό».

Όσον αφορά τις γυναίκες η Ράνια Ρεμπούλη συνέχισε το σερί νικών και με 2.49.06 πανηγύρισε για τρίτη διαδοχική χρονιά τη νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ενώ ήταν τέταρτη στη γενική κατάταξη. Η έμπειρη αθλήτρια άφησε στη δεύτερη θέση την αθλήτρια του ορεινού δρόμου, Γλυκερία Τζιατζιά που στην πρώτη της συμμετοχή σε μαραθώνιο, σημείωσε 2.51.14. Η τριάδα έκλεισε με την έμπειρη Φωτεινή Δαγκλή – Παγκότο, που τερμάτισε σε 2.53.58 και πέτυχε ατομικό ρεκόρ.

«Ήθελα πολύ τη νίκη διότι είχα μια δύσκολη χρονιά με πολλούς τραυματισμούς και την ήθελα για να πάρω δύναμη και να συνεχίσω. Είχα άγχος όταν ξεκίνησα διότι ένιωθα την πίεση της τρίτης νίκης στη σειρά που ήθελα να πετύχω. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες διότι είχε πολύ υγρασία, αλλά σημασία έχει τελικά ότι τα κατάφερα. Χαίρομαι που έτρεξα για μια ακόμη φορά στην Αυθεντική Διαδρομή διότι εμείς οι Έλληνες πρέπει να προωθούμε τον Μαραθώνιο της Αθήνας», είπε η νικήτρια του αγώνα.

Από την πλευρά της η πρωτάρα στη διαδρομή, Γλυκερία Τζιατζιά, τόνισε: «Είναι πρώτη φορά που τρέχω στον Μαραθώνιο. Οι συνθήκες ήταν πολύ καλές και ήμουν τυχερή που μου βγήκε η κούρσα. Περίμενα ότι θα κάνω χρόνο κοντά στις τρεις ώρες. Πήγα πολύ πιο κάτω και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Προέρχομαι από το ορεινό τρέξιμο και για μένα είναι μεγάλη επιτυχία η δεύτερη θέση».

Η έμπειρη Φωτεινή Δαγκλή –Παγκότο, σχολίασε: «Μου αρέσει που τρέχω. Το χαίρομαι. Είναι η πρώτη φορά που τρέχω στον αυθεντικό Μαραθώνιο και ο δεύτερος γενικά. Είμαι ευχαριστημένη από την επίδοση μου και το περίμενα από τη νίκη μου στον Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία δέκα χιλιόμετρα πονούσα πολύ και θα έλεγα ότι έτρεξα με την καρδιά μου για να τερματίσω. Τρέχω γιατί θέλω να περάσω ένα μήνυμα στα παιδιά που προπονώ».

Στα 10.000μ.

Στη διαδρομή των 10 χιλιομέτρων ο Χρήστος Καλλίας, έδειξε την εξαιρετική του κατάσταση, που παρότι φέτος επέλεξε να αφήσει τα 5χλμ. και να τρέξει στα 10 χλμ, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φτάσει στη νίκη σε 30.50 και να βελτιώσει ένα αρκετά παλιό ρεκόρ αγώνων. Η προηγούμενη επίδοση ανήκε στον Κώστα Πούλιο με 31.06 από το μακρινό 2005.

«Όλα ήταν πολύ όμορφα, ήταν καλή η διαδρομή και είμαι πολύ χαρούμενος που έσπασα το ρεκόρ διαδρομής, όπως και πέρσι στα 5 χιλιόμετρα. Είχε κόσμο στη διαδρομή και με βοήθησε να φτάσω στο ρεκόρ» δήλωσε ο Χρήστος Καλλίας.

Ο Κύπριος Νίκος Φράγκος ήρθε δεύτερος με 31.38 και ο Αχιλλέας Τζενετόπουλος τρίτος με 31.40.

«Ετρεξα για πρώτη φορά στα 10 χιλιόμετρα, είναι μία δύσκολη διαδρομή και είμαι ευχαριστημένος από την απόδοση μου. Είχα παρέα, είναι μία ωραία ατμόσφαιρα και μία κορυφαία διοργάνωση» δήλωσε ο κ. Φράγκος.

Από την πλευρά του ο κ. Τζενετόπουλος είπε: «Ήταν η δεύτερη φορά που έτρεξα σε αυτή τη διαδρομή και είμαι αρκετά χαρούμενος. Πήγα γρήγορα στην ανηφόρα και μετά μου βγήκε καλά ο αγώνας. Πιστεύω ότι όλοι οι αγώνες σήμερα αποτελούν την καλύτερη έκφραση του πολιτισμού μας».

Στις γυναίκες, όπως και ο Καλλίας έτσι και η Ελευθερία Πετρουλάκη, μετά την περσινή νίκη στα 5χλμ έτρεξε στα 10χλμ και έφτασε πρώτη στον τερματισμό σε 35.58. Μετά τον τερματισμό της εξέφρασε την πρόθεση της του χρόνου να πάρει μέρος στο μαραθώνιο. «Δεν ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχω στον αγώνα. Τελευταία στιγμή αναγκάστηκα να πάρω μέρος στον αγώνα. Πέρυσι νίκησα στο 5άρι και εφέτος στο 10άρι είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη», είπε και συμπλήρωσε: «Του χρόνου ή τον επόμενο χρόνο θα ήθελα να πάρω μέρος στην Αυθεντική διαδρομή του Μαραθωνίου».

Δεύτερη ήρθε η Ιταλίδα Σάρα Γκαλιμπέρτι με χρόνο 36.21. «Είμαι πολύ χαρούμενη διότι ήταν ένας πολύ ωραίος αγώνας αν και δύσκολος. Εχω συνηθίσει να τρέχω στο Μιλάνο που η διαδρομή είναι επίπεδη. Εδώ υπήρχαν πολλές ανηφόρες αλλά το τοπίο είναι υπέροχο. Δεν νομίζω να επιστρέψω για τον Μαραθώνιο καθώς τον θεωρώ πολύ δύσκολο αγώνα, αλλά σίγουρα θα επιστρέψω στην Αθήνα για διακοπές».

Η νικήτρια των πέντε προηγούμενων διοργανώσεων, Αναστασία Καρακατσάνη τερμάτισε τρίτη με 36.47. «Είμαι σε περίοδο προσαρμογής, αλλά στην κούρσα είχα άγχος μετά τις πέντε νίκες και με επηρέασε. Πήγα γρήγορα στην αρχή και μετά έμεινε από δυνάμεις…» δήλωσε η Καρακατσάνη.

Στα 5.000 μέτρα

Λάμψη παγκοσμίου πρωταθλήματος είχαν τα 5χλμ. των γυναικών, αφού εκεί ήταν για να τρέξει η Ρόουζ Τσελίμο. Η νικήτρια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου στο μαραθώνιο κάνοντας κούρσα… προπόνησης, ήταν πρώτη με 16.40 και βελτίωσε το ρεκόρ αγώνων, το οποίο ήταν 17.10. «Ευχαριστήθηκα τον αγώνα και χάρηκα για ακόμη μια φορά, που έτρεξα στην Αθήνα», είπε η αθλήτρια από το Μπαχρέιν και συμπλήρωσε: «Ηταν μια καλή προπόνηση ενόψει του επόμενου αγώνα μου, στην Ολλανδία».

Η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση και με 17.24, κατέλαβε την δεύτερη θέση και έδειξε πως η προετοιμασία της εξελίσσεται καλά. «Μου αρέσει πάρα πολύ να τρέχω στην Αθήνα, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι είναι από τις πιο δύσκολες διαδρομές. Χαίρομαι που πήγα καλά και πήρα τη δεύτερη θέση. Ηταν ένας αγώνας προετοιμασίας, ένα λιθαράκι ενόψει των αγώνων που έχω στο κλειστό».

Εξίσου ενθαρρυντική εμφάνιση πραγματοποίησε και η Ανθή Κυριακοπούλου, που ήταν τρίτη με 17.41. «Την έχω ξανατρέξει δύο φορές τη διαδρομή, μου είναι οικεία. Η κούρσα δεν μου βγήκε όμως όπως ήθελα. Στόχος μου είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου και στη συνέχεια ο ανώμαλος δρόμος» δήλωσε.

Ο Γιώργος – Μιχάλης Τάσσης ήταν ο αθλητής, που κατάφερε φέτος να κάνει την έκπληξη και να φτάσει πρώτος στον τερματισμό, σημειώνοντα εξαιρετική επίδοση. Ο αθλητής διένυσε την απόσταση σε 14.51, πολύ κοντά στο 14.49 του Χρήστου Καλλία, που είναι ρεκόρ αγώνων από το 2016. «Όλα πήγαν μία χαρά. Είχα πολύ καλούς αντιπάλους και με βοήθησε ο ανταγωνισμός να πάω ακόμα πιο γρήγορα. Πάντα προπονούμαι και αγωνίζομαι για το καλύτερο αποτέλεσμα. Το πεντάρι στον Αυθεντικό είναι ο καλύτερος μου αγώνας και θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που με στηρίζουν» δήλωσε.

Ο Μάρκος Γκούρλιας ήταν εκείνος που ακολούθησε με 15.19 και ο Γιώργος Μίνος τρίτος με 15.24.

«Ηταν μία εξαιρετική διαδρομή που ήθελα να την κάνω πολύ γρήγορα. Ηταν ένας αγώνας μέσα στο πλαίσιο της προετοιμασίας μου και όλα πήγαν καλά» δήλωσε ο Γκούρλιας.

Ο Γιώργος Μίνος που τερμάτισε τρίτος, είπε: «Ηταν πραγματικά ένας άψογος αγώνας. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για την τρίτη θέση και θέλω να ευχαριστήσω και τον κόσμο στη διαδρομή που ήταν αρκετός για τόσο πρωϊ που έγινε ο αγώνας».