Την ώρα που η Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι πλησιάζει στο δραματικό της φινάλε, ακτιβιστές της Greenpeace στέλνουν το μήνυμα «Go Solar» στην κυβέρνηση από το μεγαλύτερο λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, ζητώντας της να στραφεί στον ήλιο αφήνοντας πίσω της για πάντα τα ορυκτά καύσιμα.

Ομάδα δέκα έμπειρων ακτιβιστών ανέβηκαν το πρωί της Τετάρτης σε πύργο ψύξης του λιγνιτικού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη, όπου πέρασαν 14 ώρες στην κορυφή του, σε ύψος 130 μέτρων, ζωγραφίζοντας πάνω του με μπογιά το μήνυμα «Go Solar».

Συνελήφθησαν τελικά και οι δέκα, ανάμεσά τους και ο κ. Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κοζάνης.

Η δράση τους αποτελεί μέρος των κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές.


«Επιλέξαμε τον μεγαλύτερο και πιο ρυπογόνο λιγνιτικό σταθμό της χώρας, που ευθύνεται σχεδόν για το 15% των εθνικών εκπομπών CO2 για δύο λόγους: Αφενός για να υπενθυμίσουμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι τα περιθώρια στενεύουν προκειμένου να λάβει επιτέλους σοβαρές κλιματικές δεσμεύσεις, λίγο πριν εκπνεύσει η ιστορική Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι»
ανέφερε ο κ. Γρηγορίου. «Αφετέρου για να δείξουμε ότι η μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών θα πρέπει να γίνει με μπροστάρη την ίδια τη ΔΕΗ, όχι χωρίς αυτήν. Ζητάμε από τη ΔΕΗ να αλλάξει. Να αφήσει τον βρώμικο λιγνίτη πίσω στο χθες που ανήκει και να κοιτάξει μπροστά, στον ήλιο».

Οι ακτιβιστές ξεκίνησαν την ανάβαση στις 4.00 π.μ. για να στείλουν συγκεκριμένο μήνυμα προς την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να κινητοποιήσουν την πολιτική ηγεσία να αξιοποιήσει τη Διάσκεψη στο Παρίσι για να συνδυάσει κλιματική πολιτική με κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Η Greenpeace έχει ήδη υποβάλει πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτιρίων που περιλαμβάνει τη δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά.


«Είμαστε εδώ γιατί έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλη επιλογή να λάβει το μήνυμα ο κ. Τσίπρας: η χώρα δεν αντέχει έναν πρωθυπουργό που βάζει τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και του λόμπι των ορυκτών καυσίμων πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών. Το χρωστάμε στα παιδιά μας: χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που θα προωθήσει άμεσα πολιτικές που επενδύουν στους έλληνες πολίτες. Πρέπει να το κάνει τώρα, στο Παρίσι, όπου έχει αναπτυχθεί ήδη μία τεράστια δυναμική. Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε εδώ μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας»
είχε αναφέρει νωρίτερα ο κ. Γρηγορίου.

Το προτεινόμενο 10ετές σχέδιο δράσης της Greenpeace λαμβάνει υπόψη τη σημερινή οικονομική συγκυρία και το μνημόνιο και προτείνει συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα. Η εφαρμογή του θα ενισχύσει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 5,7-6 δισ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών για ενέργεια, θα δημιουργήσει κατά μέσο όρο 30.000 – 35.000 θέσεις εργασίας ετησίως και θα μειώσει τις συνολικές εκπομπές CO2 της Ελλάδας έως και κατά 10%. Αντίστοιχες μελέτες ή προτάσεις έχουν ήδη υποβληθεί από το WWF, το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και άλλους φορείς.


«Είναι πλέον σαφές και ξεκάθαρο πέρα από κάθε αμφιβολία ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας –αντί για ορυκτά καύσιμα– δημιουργούν πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα με μεγαλύτερο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο»
συνέχισε ο κ. Γρηγορίου. «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση: στροφή σε καθαρή ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας με σαφείς και φιλόδοξους στόχους».


«Η δράση μας είναι κομμάτι της παγκόσμιας κινητοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για ένα καλό αποτέλεσμα στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι»
τόνισε ο κ. Γρηγορίου. «Αυτές τις κρίσιμες ώρες στο Παρίσι εξελίσσεται ένας διαπραγματευτικός αγώνας ενάντια στα συμφέροντα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Η έκβασή του; Αμφίρροπη. Το διακύβευμα; Ένας ασφαλής πλανήτης, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας δεν ξεπερνά τον 1,5°C. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειαζόμαστε 0% ορυκτά καύσιμα και 100% ΑΠΕ έως το 2050 παγκοσμίως. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα να γίνει μέρος αυτής της προσπάθειας».

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση:
* Να συμβάλει διαπραγματευτικά στην υιοθέτηση στόχου στην τελική συμφωνία για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C, αίτημα δεκάδων αναπτυσσόμενων κρατών που απειλούνται σήμερα από την αλλαγή του κλίματος που στηρίζουν πλέον ανοιχτά οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς

* Να προωθήσει στην Ελλάδα 10ετές σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτιρίων που περιλαμβάνει την δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά

* Να στρέψει τη ΔΕΗ προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ενεργειακές υπηρεσίες και να εκπονήσει σχέδιο για την αξιοποίηση του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού της Επιχείρησης στις νέες της δραστηριότητες και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.