Την δέσμευση της Κομισιόν για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μετέφερε ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί λίγο πριν συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο κ. Μοσκοβισί ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το σκοπό της συνάντησης δήλωσε συγκεκριμένα:«Είμαι εδώ για συναντήσεις με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Θα συναντηθώ με τον υπουργό Εργασίας γιατί στόχος της Ευρώπης είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας». Επίσης, όταν του ζητήθηκε να στείλει ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό είπε: «Η Κομισιόν δεσμεύεται για περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα».

Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον επίτροπο, είπε πως «Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και αφορούσε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Βρήκαμε ευήκοα ώτα. Το θέμα των συντάξεων δεν είναι μόνο θέμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις. Είμαστε κοντά στο στόχο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αλλά υπάρχει ένα περιθώριο για παράταση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου».

Δηλώσεις των κκ Μοσκοβισί και Κατρούγκαλου στη συνέντευξη Τύπου

Την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος με έναν φιλόδοξο και ρεαλιστικό τρόπο υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί γεγονός που προυποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς

Όπως χαρακτηριστικά είπε στη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί μετά τις συναντήσεις του στην Αθήνα, δεν είναι τίποτα πιο σημαντικό από το να υπάρξει πρόοδος ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αυτήν τη συζήτηση.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η σχετική συζήτηση πρέπει να οδηγήσει σε μία έκβαση που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που -όπως είπε- είναι ζήτημα – κλειδί.

Ακόμη, υπενθύμισε ότι η συζήτηση για το χρέος είναι δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας από τον περασμένο Αύγουστο.

Εξάλλου, ο επίτροπος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαναχτίσει την οικονομία της και να επιστρέψουν στη χώρα επενδύσεις. Κάλεσε την κυβέρνηση να διατηρήσει τη δυναμική των τελευταίων μηνών για να επανέλθει η οικονομική σταθερότητα και να αυξηθεί η απασχόληση.

Πρόσθεσε πάντως ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά και ότι «όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος». «Και πιστεύω υπάρχει θέληση», συνέχισε.

Εξάλλου, χαρακτήρισε καλή τη συζήτηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό και μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Ο επίτροπος υπενθύμισε ότι ένα δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να ψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο, ώστε η θεσμοί να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει η δόση των 3 δισ. ευρώ.

Ακόμη εκτίμησε ότι το Eurogroup τη Δευτέρα θα δώσει ένα σήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «αλληλεγγύη και υπευθυνότητα πάνε μαζί».

«Έχουμε εισέλθει σε νέα φάση. Αν μπορούμε σε κάθε βήμα να δουλέψουμε μαζί, θα χτίσουμε μια θετική ιστορία», σημείωσε.

Συγκέντρωση των συνταξιούχων, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί

Ο Πιέρ Μοσκοβισί έφτασε στην Αθήνα την Τρίτη και ακολούθησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το μήνυμα που έστειλε αμέσως μετά ήταν σαφές: οι εκκρεμότητες με όλα τα προαπαιτούμενα πρέπει να κλείσουν ώς τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων και να μπορέσουν να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τη συμφωνία.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι εάν δεν επιλυθούν τα 3- 4 εκκρεμή ζητήματα από το πρώτο πακέτο, «η συμφωνία στο Eurogroup θα είναι πιο δύσκολη».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «πρέπει να προχωρήσει βήμα – βήμα και όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε και το θέμα του χρέους».

Η λύση για το χρέος, κατά τον κ. Μοσκοβισί, «πρέπει να διέπεται από φιλοδοξία και πραγματισμό και να είναι πολιτικά αποδεικτή από τους εταίρους». Επίσης, είπε ότι θα υπάρξουν προτάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.