«Μα οι «Πυρήνες» είναι… παιδιά μου»! Σε αυτή την εξομολόγηση προχωρούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Χριστόδουλος Ξηρός, σύμφωνα με κατάθεση που περιέχεται στη δικογραφία για τη μεγάλη φυγή του στις αρχές του 2014 αλλά και για τα οπλοστάσια που βρέθηκαν σε Ανάβυσσο και Λουτράκι. Κατά τα έγγραφα που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» από τη δικογραφία για τη δραστηριότητα του πρώην μέλους της 17Ν προσδιορίζεται η παρουσία ακόμη δύο ατόμων στο κρησφύγετό του στην Ανάβυσσο, ενώ πιθανολογείται και η μεταφορά όπλων με μια μηχανή που είχε καρότσα με νάιλον κάλυμμα. Αποκαλύπτεται ακόμη ότι είχε προαναγγείλει από τον Οκτώβριο του 2013 την επάνοδό του στην ένοπλη δράση όπως και το ότι όταν συνελήφθη στην Ανάβυσσο φώναξε «είμαι ο Σάββας Ξηρός», το όνομα του τραυματία αδελφού του αντί για το δικό του.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζουν την πολυμελή ομάδα συνεργών του Χρ. Ξηρού, αντιεξουσιαστές αλλά και ποινικοί, με βάση και τη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, στελέχη των διωκτικών αρχών ανέφεραν ότι «ο ρόλος των ποινικών στην υπόθεση του Χρ. Ξηρού είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό,τι φαίνεται αρχικά και είναι αυτός που μας οδήγησε, κατά ένα μεγάλο μέρος, στην ανίχνευση των κινήσεών του». Οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι το σχέδιο επίθεσης στις φυλακές Κορυδαλλού έχει και άλλες παραμέτρους, πιθανόν με ομηρείες ή άλλες ενέργειες, που ερευνώνται με κάθε μυστικότητα. Επιπλέον, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. γνώριζαν εδώ και πολλούς μήνες τον ρόλο της 22χρονης Αγγελικής Σ., ως «μεταφορέα μηνυμάτων», με βάση τα καταγεγραμμένα επισκεπτήριά της τους τελευταίους μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού. Παράλληλα θεωρείται ζήτημα ωρών ο εντοπισμός και τρίτου κρησφύγετου όπου θα κατέφευγαν δραπέτες, αντιεξουσιαστές και ποινικοί, μετά τη σχεδιαζόμενη επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού.
Το κρησφύγετο της Αναβύσσου


Η δικογραφία για τη δραστηριότητα του Χρ. Ξηρού περιέχει σειρά νέων στοιχείων για τις κινήσεις του στην Ανάβυσσο. Ενας εκ των γειτόνων του περιγράφει τις επισκέψεις που δεχόταν από πρόσωπο που προσδιορίζεται ως νεαρός, ψηλός, αξύριστος, με δερμάτινο μπουφάν, ο οποίος έφθανε στο κατάλυμα με μοτοσικλέτα. Περιγράφεται και η παρουσία ατόμου με μηχανή μεγάλου κυβισμού, αλλά και ενός άλλου που ερχόταν με μηχανή που είχε… καρότσα, στην οποία πιθανολογείται ότι μεταφέρονταν όπλα και εκρηκτικά.
Υπάρχουν καταθέσεις για διάφορες περίεργες εργασίες με τη μορφή «ανακαίνισης» του σπιτιού, όπως και ότι ο Χρ. Ξηρός είχε τοποθετήσει πλέγμα στα κάγκελα για να κόβει την ορατότητα προς το εσωτερικό. Επιπλέον, ο 30χρονος νεαρός με τα τατουάζ και τα ψεύτικα στοιχεία «Θεοχάρης Χρυσάκης», που εμφανιζόταν σαν υπαξιωματικός του Λιμενικού, ανέφερε συχνά ότι δούλευε σε πλωτές δεξαμενές γνωστού επιχειρηματικού ομίλου αλλά και ότι συμμετείχε συχνά στο «κυνήγι κατά των λαθρομεταναστών».
Αξιο ειδικής αναφοράς είναι πάντως ότι μια σειρά καταθέσεων ανυποψίαστων γειτόνων του Ξηρού στην Ανάβυσσο αναλώνονται σε αναφορές για κάποια γατάκια που είχαν χάσει, τα οποία είχε βρει και τα περιποιείτο ο 57χρονος. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έψαχναν αρκετούς μήνες πόρτα-πόρτα σπίτια στην Ανάβυσσο και με βάση «πλέγματα τηλεφωνικών κλήσεων» για να εντοπίσουν το κατάλυμα του δραπέτη.
Σημαντικά στοιχεία ανακύπτουν και από τη δικογραφία για τη φυγή του Χρ. Ξηρού με τη βοήθεια συγγενούς του, ο οποίος ανέφερε ότι «πριν αλλά και στη διάρκεια του ταξιδιού ο Χριστόδουλος μού έριχνε σφαλιάρες για να τον βοηθήσω και να μην κάνω λάθη».
Η… γνωριμία


Σε κατάθεση που έχει δώσει στις 14 Ιανουαρίου 2014 ενας 52χρονος ηλεκτρολόγος, συγχωριανός του Χρ. Ξηρού που τον επισκεπτόταν στις φυλακές Κορυδαλλού, ανέφερε ότι «ο Χριστόδουλος μού συνέστησε τους «Πυρήνες» σαν… παιδιά του. Κάτι που μου έκανε εντύπωση γιατί κανονικά δεν θα έπρεπε να μιλά μαζί τους».
Ο 52χρονος μάλιστα είχε συζητήσει με τον Χρ. Ξηρό και το θέμα της δολοφονίας των μελών της Χρυσής Αυγής την 1η Νοεμβρίου 2013 στο Νέο Ηράκλειο. Το πρώην μέλος της 17Ν του είπε: «Καλά τους κάνανε».
Ιδιαίτερα αναλυτική για τα σχέδια της μεγάλης φυγής και των συνεργών του Χρ. Ξηρού ήταν η εκτενής κατάθεση ενός εκ των αδελφών του: «Οταν μου ανήγγειλε στις αρχές του 2014 ότι θα φύγει, του είπα να λυπηθεί τον Σάββα και τους γονείς μας. Δεν του ζήτησα λεπτομέρειες για να προστατεύσω τον εαυτό μου. Τα είχε κανονίσει όλα με άτομα που γνώριζε από τη φυλακή για να συνεχίσει τον αγώνα του και να ακολουθήσει τις ιδέες του». Ωστόσο ένας άλλος στενός συγγενής του Χρ. Ξηρού ανέφερε ότι «εμένα μου είχε πει από τον Οκτώβρη του 2013 ότι θα το σκάσει».
Το γλέντι και η κοπέλα


Στη δικογραφία της υπόθεσης περιγράφεται ένα μεγάλο γλέντι με δεκάδες καλεσμένους που είχε οργανώσει τον Οκτώβριο του 2013 ο Χρ. Ξηρός σε ουζερί στο Κουκάκι, το γεγονός ότι μετέβαινε συχνά σε διατροφολόγο στον Αγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας αλλά και ότι έμπαινε συχνά στο facebook για να επικοινωνεί με άτομα από το προσωπικό περιβάλλον του.
Παραμονές της φυγής του φέρεται συχνά να επικαλείτο ραντεβού με μια κοπέλα από την Ικαρία, με την οποία είχε προσωπικές σχέσεις. Ομως η ίδια στην κατάθεσή της ανέφερε ότι τότε δεν είχε συναντήσεις με τον Χριστόδουλο επειδή της είχε κάνει «μνεία περί γάμου και την είχε αγχώσει».
Ο νομικός εκπρόσωπος του Χρ. Ξηρού κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης ανέφερε στο «Βήμα» ότι «ο πελάτης μου αντί για απολογία ως αντάρτης πόλεων, ανέλαβε την ευθύνη για την προμήθεια και κατοχή του οπλισμού, παρ’ ότι η σχηματισθείσα δικογραφία για παράβαση του νόμου περί τρομοκρατίας του άρθρου 187Α Ποινικού Κώδικα περιέχει πολλές γενικότητες και αοριστίες. Δεν έδωσε κανένα στοιχείο για σύντροφο και δεν αποκάλυψε τις μεθόδους επιχειρησιακής δράσης που ακολούθησε όλο αυτό το διάστημα της οργάνωσης και συνέχειας του αντάρτικου πόλης. Δεν μετανιώνει για τίποτα και δεν απογοητεύεται από την προσωρινή αναχαίτιση της επαναστατικής δράσης του».

Βασίλης Κικίλιας
«Σημαντικός ο ρόλος των ποινικών»
«Η υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού επιβεβαιώνει τις στενές σχέσεις αντιεξουσιαστών και ποινικών, με τους τελευταίους να έχουν σημαντικό ρόλο στα σχέδια του Ξηρού. Είμαστε σε πολύ καλό σημείο στις έρευνές μας. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.». Αυτό επεσήμανε μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας που παρακολουθεί από κοντά τις έρευνες για την εξάρθρωση του ένοπλου δικτύου.

«Απαλλοτριώσεις»
Πώς στήθηκε το «επαναστατικό ταμείο»
Ο… πλούτος των «Πυρήνων» και άλλων αντιεξουσιαστών, συνεργών του Χριστόδουλου Ξηρού, έχει «τρομάξει» την ΕΛ.ΑΣ. μετά και τα ευρήματα στις γιάφκες του πρώην μέλους της 17Ν σε Λουτράκι και Ανάβυσσο. Οι αστυνομικοί υπενθύμιζαν ότι η οργάνωση από το καλοκαίρι του 2009 ως το 2013 έχει ενοικιάσει περίπου 25 καταλύματα στην Αθήνα, εκ των οποίων ορισμένα, όπως αυτό στην οδό Κάσου στο Χαλάνδρι, με ενοίκιο 1.000 ευρώ! Είναι βέβαιο, κατά τους αστυνομικούς, ότι το επονομαζόμενο «επαναστατικό ταμείο» έχει ενισχυθεί από χρήματα της απαγωγής του επιχειρηματία κ. Γιώργου Μυλωνά το 2008, ενώ στην περίπτωση της νέας δράσης του Χρ. Ξηρού ερευνάται αν δόθηκε ένα μέρος από τα σχεδόν άφαντα 30 εκατ. ευρώ της απαγωγής του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ωστόσο ότι ομάδες αντιεξουσιαστών έχουν συνδεθεί με τουλάχιστον 10 ληστείες-«απαλλοτριώσεις» με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και ΕΛΤΑ σε Βελβεντό, Φιλώτα Φλώρινας, Πυργετό Λάρισας, Πάρο –με αιματηρή κατάληξη -, Αιγάλεω, Παλαιό Φάληρο, Αλιμο και Βούλα. Επιπλέον, όταν το 2011 εξαρθρώθηκε ο «πυρήνας» που διέμενε στον Βόλο, διαπιστώθηκε ότι σχεδίαζαν επιθέσεις για απαγωγές διευθυντών τραπεζών, για να τους χρησιμοποιήσουν ως ομήρους σε ληστείες. Και στη Λαμία σε σπίτι αντιεξουσιαστή –όπως και σε άλλες κατοικίες στην Αθήνα –είχαν βρεθεί βίντεο από παρακολουθήσεις τραπεζών.


Μέσω offshore στον Αγιο Βικέντιο τα όπλα της «Συνωμοσίας»
Η απόρρητη δικογραφία για 39 μεταφορές με παραλήπτες και συνεργούς του Ξηρού και η εταιρεία στη Νέα Ιωνία

Οι συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού χρησιμοποιούσαν offshore εταιρεία για να εισάγουν όπλα από το εξωτερικό. Σύμφωνα με νέο δικαστικό φάκελο που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» χρησιμοποιούσαν, με τη βοήθεια άλλων μεσαζόντων, την υπεράκτια εταιρεία Zeus Tech SA με έδρα τον Αγιο Βικέντιο. Στόχος τους ήταν να μη γίνουν αντιληπτοί από τις ελληνικές διωκτικές αρχές στην εισαγωγή κυρίως Glock από τη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα μάλιστα με τα σχετικά έγγραφα, έγιναν συνολικά 39 μεταφορές όπλων, οι οποίες αφορούσαν 71 πακέτα, συνολικού βάρους 916 κιλών.
Στόχος αυτής της μυστικής έρευνας από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αλλά και τις δικαστικές αρχές ήταν να δοθεί απάντηση στο ερώτημα πώς τα μέλη της «Πυρήνων» και συνεργάτες του Χρ. Ξηρού προμηθεύονταν οπλισμό. Οπως κατέθεσε στην αρχή της έρευνας, τον Ιούλιο του 2012, ένας 36χρονος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής, μετά τη σύλληψη δύο μελών των «Πυρήνων» για αποστολή δεμάτων-βομβών την 1η Νοεμβρίου 2010, στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο πιστόλια Glock και τέσσερις γεμιστήρες πλήρεις φυσιγγίων. Από τη διενεργηθείσα έρευνα της υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι τα εν λόγω όπλα (όπως και άλλα που βρέθηκαν στην κατοχή των «Πυρήνων») είχαν πωληθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία Glock Αυστρίας στην εταιρεία Asetao Oy, που έχει έδρα τη Φινλανδία. Αυτή τα μεταπώλησε στην εταιρεία Laatuase Finland Oy, η οποία έχει έδρα την ίδια χώρα.

«Με εντολή της υπηρεσίας μου μετέβην στο Ελσίνκι όπου ήλθα σε επαφή με αξιωματικούς του Φινλανδικού Εθνικού Γραφείου Ερευνών. Οι εν λόγω αστυνομικοί μού γνώρισαν ότι η εταιρεία Laatuase Finland Oy έχει ως αντικείμενο την απενεργοποίηση όπλων κάθε διαμετρήματος και τύπου και τη μετατροπή τους σε διακοσμητικά. Πωλεί απενεργοποιημένα όπλα κάθε τύπου, όπως πιστόλια, μακρύκαννα, RPG, όλμους, καραμπίνες και χειροβομβίδες. Πωλεί ωστόσο και ενεργά όπλα για τα οποία απαιτείται ειδική άδεια»
τονίζει ο αστυνομικός.
Στο πλαίσιο των ερευνών έλληνες και φινλανδοί αξιωματικοί άρχισαν έρευνες στα στελέχη και στα αρχεία της εταιρείας για να βρεθεί πώς και από ποιους προωθούνται τα όπλα στην Ελλάδα και πώς έφθασαν στα χέρια των «Πυρήνων». Αρχή αυτής της «συναλλαγής» φέρεται να ήταν η επίσκεψη του διευθυντικού στελέχους της φινλανδικής εταιρείας στην Κρήτη αλλά και στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2009, όπου φέρεται να είχε επαφές με «μεσάζοντες». Στο κινητό του βρέθηκε μάλιστα ένα μήνυμα που ανέφερε συνθηματικά: «Ο Ελλάδα 1 και οι φίλοι του είχαν πληρώσει για το ταξίδι μου στην Κρήτη».
Στη δικογραφία περιγράφονται συμφωνίες για μεταφορές υποτίθεται απενεργοποιημένων όπλων από τη Φινλανδία στην Ελλάδα, που γίνονταν πάντα οδικώς ύστερα από περίεργη απαίτηση των ελλήνων παραληπτών. Μάλιστα είχαν σταλεί e-mail για μία εξίσου ύποπτη αποστολή άθικτων επικρουστήρων αποσπασμένων από απενεργοποιημένα όπλα στην Ελλάδα. Ετσι συνολικά καταγράφονται οι προαναφερόμενες δεκάδες αποστολές τάχα «αθώου» οπλισμού, ενώ τα όπλα που διαπιστώθηκε μετά βεβαιότητος ότι κατέληξαν στους «Πυρήνες» είχαν σταλεί το φθινόπωρο του 2009 οδικώς από το Ελσίνκι με παραλήπτη την εταιρεία Saxa Group, με έδρα την οδό Αλέκου Παναγούλη στη Νέα Ιωνία. Τα γραφεία της εταιρείας είναι τώρα κλειστά.
Τελικώς ύστερα από έρευνες συντάχθηκε δικογραφία κατά πέντε ατόμων ηλικίας 35-46 ετών που ζουν στο Παλαιό Φάληρο, στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά. Σε δικαστικό βούλευμα ζητείται να γίνει ενδελεχής έλεγχος στη Zeus Tech SA με έδρα το νησί της Καραϊβικής, που φέρεται να είναι αυτή η οποία στέλνει χρήματα για αποστολή όπλων προς την ένοπλη οργάνωση.
Η υπόθεση απέκτησε νέα διάσταση τo 2010 μετά την εξαφάνιση ενός 39χρονου Κρητικού, ο οποίος φερόταν να σχετίζεται με τη Saxa Group, παραλήπτη των ύποπτων όπλων. Η σύντροφός του ανέφερε ότι δολοφονήθηκε στις 24 Απριλίου 2010 στα Φλογητά Χαλκιδικής από στενό συγγενή του, για τον οποίο επίσης ερευνάται η σχέση με την «τροφοδοσία» των «Πυρήνων». Ομως η σορός του 39χρονου δεν έχει εντοπισθεί, ο συγγενής του αρνείται κάθε εμπλοκή και το μυστήριο διευρύνεται. Εχει διαπιστωθεί επιπλέον ότι για να συγκαλύψουν τα ίχνη τους, μερικές πληρωμές για όπλα έχουν γίνει με χρήση ταυτοτήτων ατόμων που έχουν αποβιώσει. Οι κατηγορούμενοι, που υποστήριξαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε, έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να προσδιοριστεί δικάσιμος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ