Τέσσερις ελληνικές ομάδες διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών «European Satellite Navigation Competition – ESNC 2014», που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), οι τέσσερις ελληνικές διακρίσεις προκάλεσαν «ιδιαίτερη αίσθηση στους διοργανωτές και στους παρευρισκόμενους, καθώς η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετείχε επίσημα στον διαγωνισμό».
Διάκριση έλαβε η πρόταση «YOOR – Exchanging Experiences» των Φίλιππου Μπεβεράτου και Ζαν – Ρομπέρ Μαλάντρα, η οποία είναι μια εφαρμογή για κινητές συσκευές για ενημέρωση και επικοινωνία των ιστιοπλόων, τουριστών και ταξιδιωτών της θάλασσας, «που στόχο έχει να αναδείξει τους ενδιαφέροντες μικρούς θαλάσσιους προορισμούς στην Ελλάδα και ολόκληρη τη Μεσόγειο», αναφέρεται.
Η πρόταση, η οποία αξιοποιεί τεχνολογίες δορυφορικής πλοήγησης, προκρίθηκε ανάμεσα στις ελληνικές συμμετοχές του διαγωνισμού GNSS 2014, που είχε διοργανωθεί από τον ΣΕΚΕΕ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).
Επίσης, πρώτο βραβείο για την καλύτερη λειτουργούσα υπηρεσία απονεμήθηκε στην πλατφόρμα έγκαιρης προειδοποίησης για πυρκαγιές «FireHub» που ανέπτυξε η ομάδα του Δρ. Χάρη Κοντοέ στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).
Ακόμη, διάκριση έλαβε η πρόταση «Seagrass in HD» του Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών «Αρχιπέλαγος», που επεξεργάστηκαν οι κ.κ. Δημοσθένης Τραγανός και Σάμιουελ Μάθιους, με στόχο την ανάπτυξη εφαρμογής για την διαχείριση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Επίσης, η ομάδα sboing κατέλαβε την 4η θέση στην κατηγορία «T-Systems big data challenge», με την εφαρμογή «sbCliMate».
«Η Ελλάδα δείχνει ότι διαθέτει τεχνογνωσία και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, και έκανε έντονη την παρουσία της σε αυτή την πρώτη διεθνή εμφάνισή της, υποβάλλοντας συνολικά 18 προτάσεις» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΚΕΕ, κ. Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης.
Οι βραβευθείσες προτάσεις θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση «Bringing Space down to Earth – Smart Cities Services» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014 στις 10.00 π.μ. στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων – InnovAthens.