Να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να σταματήσει το εγχείρημα πώλησης του ΟΛΠ, εξέφρασαν εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και την Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων του Πειραιά και κοινωνικών φορέων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε η πλήρης και καθολική αντίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, καθώς και η βούληση όλων των συμμετεχόντων να συμβάλουν στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις που θα έχει η πώληση του λιμανιού στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, στην ανάπτυξη κρίσιμων τομέων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η ακτοπλοΐα, το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο και στη σύνδεση λιμανιού και πόλης.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι νεοεκλεγέντες: αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Γαβρίλης και δήμαρχοι Πειραιά κκ. Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, καθώς και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Σταματογιάννης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, εκπροσωπώντας και το ΕΒΕΠ, κ. Νίκος Μανεσιώτης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ανδριανός Μιχάλαρος και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Μπενέτος.

Η σύσκεψη γίνεται μία ημέρα πριν από την έλευση στην Αθήνα του κινέζου πρωθυπουργού κ. Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος μαζί με τον έλληνα ομόλογό του κ. Αντώνη Σαμαρά και συνοδευόμενοι από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη θα επισκεφτούν την Παρασκευή το πρωί τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μώραλης τόνισε: «Έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα την άποψή μας προεκλογικά. Δεν θέλουμε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Πόλη και λιμάνι για εμάς είναι έννοιες ταυτόσημες και συνδεδεμένες».

Ο νέος δήμαρχος Πειραιά συμπλήρωσε: «Μελετήσαμε προεκλογικά το Ευρωπαϊκό Λιμενικό Σύστημα και διαπιστώσαμε για ακόμα μία φορά ότι το μοντέλο που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν έχω λόγο να μην καλωσορίσω τον κινέζο πρωθυπουργό και τη θεμιτή του επιθυμία για συνέργειες με την Ελλάδα, ωστόσο είναι σαφές πως ο Πειραιάς είναι ενιαία αντίθετος με τον τρόπο ιδιωτικοποίησης του λιμανιού που προωθεί η κυβέρνηση».

Ο κ. Μώραλης πρότεινε να υπάρξει άμεσα διάλογος με την κυβέρνηση, ενώ επισήμανε την ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες για τις εξελίξεις στο λιμάνι καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «οι Πειραιώτες πιστεύουν ότι πρόκειται για μια αντιπαράθεση εργαζομένων του λιμανιού και της κυβέρνησης. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Τους θέλουμε δίπλα μας. Τους πολίτες εκπροσωπούμε και γι’ αυτούς θα παλέψουμε».

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές σωματείων και εργαζομένων πολιτών οκτώ δημοσίων φορέων (ανωνύμων εταιρειών) μεταξύ των οποίων και του ΟΛΠ που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε, χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ τις μετοχές των φορέων.

Η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών σε κοινή ανακοίνωσή τους έχουν αναφέρει με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ ότι σε καμιά περίπτωση δεν δίνεται το πράσινο φως για τη συνταγματική νομιμότητα της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, αφού αναφέρουν ότι η απόφαση στέκεται μόνο στο έννομο συμφέρον και αποφεύγει να μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Προσθέτουν επίσης ότι η δεύτερη προσφυγή για την προκήρυξη ενδιαφέροντος που έχει γίνει από κοινού και με άλλους κοινωνικούς φορείς, είναι αυτή που θα κρίνει την υπόθεση της συνταγματικής νομιμότητας.

Το θέμα των λιμανιών είναι μέγιστο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα και κανένας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το τυπικό του έννομου συμφέροντος και σύντομα το θέμα θα κριθεί επί της ουσίας και στο νομικό επίπεδο, αναφέρουν η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών.