«Εβλεπα φοβερές καταστάσεις με κατασπατάληση κονδυλίων ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ για αναδάσωση του Αμαζονίου, για την εκπαίδευση στατιστικολόγων στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, μέχρι και για παραγωγή… συνταγματολόγων για την Κούβα. Και όλα αυτά χωρίς την τήρηση οποιασδήποτε νόμιμης διαδικασίας. Είχαν φθάσει στο σημείο ΜΚΟ να παίρνουν τεράστια ποσά με αποδείξεις που δεν είχαν καμία σήμανση από Εφορία. Ειδικά για τη ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης που ελέγχεται τώρα είχα από το 2001 ανακαλύψει την προβληματική χρηματοδότησή της. Είχα ζητήσει από βρετανική εταιρεία που είχε αναλάβει την αποναρκοθέτηση των Υψιπέδων του Γκολάν αλλά και από μια σχετική σουηδική να μου αποστείλουν παραστατικά σχετικά με την κοστολόγηση της διαδικασίας αφαίρεσης ναρκών. Και είχα ανακαλύψει ότι η συγκεκριμένη ελληνική ΜΚΟ ζητούσε και έπαιρνε τα πενταπλάσια από τις διεθνώς καθιερωμένες τιμές».


Οι κόντρες στο ΥΠΕΞ

Σε αυτές τις αποκαλυπτικές αναφορές προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2001-2002 σχετικά με τις διαδικασίες παράτυπων ή παράνομων χρηματοδοτήσεων ΜΚΟ. Η κατάσταση αυτή φέρεται να είχε ωθήσει σε παραίτηση και τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών (πρώην βουλευτή Ηλείας του ΠαΣοΚ και νυν υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος) κ. Ιωάννη Ζαφειρόπουλο. Ο πρώην υφυπουργός μάλιστα κλήθηκε να καταθέσει πριν από έναν χρόνο στην Οικονομική Αστυνομία για την υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης με 9 εκατ. ευρώ και έδωσε σειρά πληροφοριών για την υπόθεση. Σε επικοινωνία του με «Το Βήμα» ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε σε «μια προβληματική χρηματοδότηση των ΜΚΟ και σε εκρηκτικές καταστάσεις και συγκρούσεις μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών», χωρίς ωστόσο να θελήσει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες εκείνης της περιόδου, το 2000 ο κ. Ζαφειρόπουλος είχε αναλάβει τον έλεγχο των κονδυλίων της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), η οποία ως τότε ήταν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, από όπου μάλιστα είχε μετακινηθεί και ο ίδιος προς το κτίριο της οδού Ακαδημίας. Ενα από τα θέματα που φέρεται να είχε θέσει τότε ο κ. Ζαφειρόπουλος είναι να μην παραμείνει στη θέση του ως υπεύθυνος της ΥΔΑΣ ο κ. Αλεξ Ρόντος (ήδη κατηγορούμενος για την υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης) επειδή ήταν μετακλητός υπάλληλος και να τοποθετηθεί ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτή η πρόταση για αλλαγή όμως δεν είχε γίνει δεκτή από τον τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Ο κ. Ζαφειρόπουλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρισκόταν σε καθημερινή βάση αντιμέτωπος με μια χαώδη κατάσταση με παράτυπες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ που ζητούσαν τεράστια ποσά για άκρως αμφιλεγόμενα έργα σε μακρινές χώρες. Οπως προκύπτει από την ίδια πλευρά, «ανάμεσα στα ζητήματα που είχαν ανακύψει ήταν αυτά που αφορούσαν χρηματοδότηση με ένα μεγάλο ποσό ιδρύματος –που φέρει όνομα πολιτικού –για εκπαιδεύσεις υπαλλήλων σε χώρες του ανατολικού μπλοκ, για χρηματοδότηση ΜΚΟ που διατηρούσε γυναίκα πολιτικός, για τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», αλλά και για το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, που φερόταν να πληρωνόταν αδικαιολογήτως με τεράστια ποσά και με επίκληση σχέσεων με το περιβάλλον του τότε υπουργού Εξωτερικών».


Ελεγχος και «ημέτεροι»

Τότε μάλιστα φέρεται να είχε σημειωθεί και επεισόδιο μεταξύ του κ. Ρόντου και του κ. Ζαφειρόπουλου, με τον δεύτερο να σκίζει επιδεικτικά πρόταση για χρηματοδότηση μιας ΜΚΟ που είχε την έγκριση όλων των υπηρεσιακών παραγόντων, χωρίς ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών να είχε οποιαδήποτε ενημέρωση. Ο τότε παραιτηθείς υφυπουργός φέρεται να είχε ζητήσει επανειλημμένως και με σχετικά έγγραφά του στο Μέγαρο Μαξίμου να υπάρξουν διαδικασίες πιστοποίησης των ΜΚΟ, να υπάρχει συμμετοχή κατά 30% από ίδια κεφάλαια των ΜΚΟ στα επιδοτούμενα προγράμματα, έλεγχος των παραστατικών κτλ. Τόνιζε χαρακτηριστικά ότι τα κονδύλια «δεν πρέπει να δίνονται με χαρακτηριστική ευκολία προς ημετέρους και συστήματα ενίσχυσης πολιτικών προσώπων».
Ενα άλλο μέτωπο σύγκρουσης στο κτίριο της Ακαδημίας φέρεται ότι προήλθε από το περιώνυμο σχέδιο «Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων», όπου στο ΥΠΕΞ ουσιαστικά δημιουργήθηκαν δύο παρατάξεις. Από αυτές η μία ζητούσε την κατανομή κονδυλίων σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα και η άλλη την υπερσυγκέντρωση του έργου σε τρεις-τέσσερις ελληνικές εταιρείες.

Δημοσιεύτηκε στο HELIOS PLUS στις 19 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus