Σε… λάθος υπαλλήλους των φυλακών στρέφεται η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης για το πρωτοχρονιάτικο «ρεβεγιόν» του Χριστόδουλου Ξηρού με μέλη των «Πυρήνων». Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν μιλώντας προς «Το Βήμα» στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και σωφρονιστικοί υπάλληλοι που γνωρίζουν το παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης. Παράλληλα μιλούν για «επιλογές που ίσως οδηγήσουν την έρευνα σε αδιέξοδο».

Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, από τους δέκα σωφρονιστικούς υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για την εορταστική συνεύρεση του Χρ. Ξηρού και κρατουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» μόνο ο ένας είχε γνώση και θα μπορούσε να είχε ευθύνη για το θέμα αυτό. Οι υπόλοιποι ήταν… εκτός χρόνου αυτής της συνάντησης.
Όπως ενδεικτικά σημειώνουν, «ο Χριστόδουλος Ξηρός έφυγε από την Ε Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και πήγε στην Α όπου κρατούνται τα μέλη των «Πυρήνων» στις 6 η ώρα το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου και έφυγε από εκεί γύρω στις 3 το πρωί της επόμενης ημέρας. Οι υπεύθυνοι της έρευνας έθεσαν σε διαθεσιμότητα και κάλεσαν για κατάθεση τους εννέα υπαλλήλους και εκτελούντες χρέη αρχιφυλάκων ή υπαρχιφυλάκων που ήσαν υπηρεσία το απόγευμα εκείνης της ημέρας. Όμως αυτή η υπηρεσία ξεκινά στις 7 το απόγευμα και έτσι γίνεται αντιληπτό ότι αυτοί που κλήθηκαν για κατάθεση δεν συμμετείχαν στη μετακίνηση του Ξηρού μία ώρα νωρίτερα και βρέθηκαν προ τετελεσμένου γεγονότος. Σε βάρδια άλλων υπαλλήλων είχε υπάρξει η μετακίνηση του Ξηρού. Μόνο ένας φύλακας από τη μεσημβρινή βάρδια είχε την εποπτεία των εσωτερικών κινήσεων του 56χρονου…»
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ούτε τέθηκαν σε διαθεσιμότητα κάποια από τα διευθυντικά στελέχη των φυλακών ή προϊστάμενοι των φυλάκων αφού οι ερευνητές αρκέσθηκαν στην αρχική δήλωσή τους ότι «δεν γνώριζαν τίποτα για τη μετακίνηση και το πάρτι του Χριστόδουλου Ξηρού».
Ωστόσο από την άλλη πλευρά σωφρονιστικοί υπάλληλοι σχολίαζαν ότι για τη μετακίνηση του Χρ. Ξηρού υπήρχε «άνωθεν εντολή». Επιπλέον σημείωναν ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που ήσαν στις βάρδιες «σημείωναν στα βιβλία των φυλακών όλες τις μετακινήσεις του Ξηρού. Αυτά τα βιβλία υπογράφονταν στη συνέχεια από τα διευθυντικά στελέχη των φυλακών. Γι’ αυτό και δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι δεν είχε ιδέα για αυτές τις μετακινήσεις του».