«Στη Βαρυμπόμπη δρα ένας άγνωστος εμπρηστής ο οποίος έχει βάλει δύο φωτιές εφέτος αλλά και μία πέρυσι. Δεν ξέρουμε τα κίνητρά του αλλά έχουμε παρατηρήσει ότι στον κύκλο αυτών των πυρκαγιών μέσα στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες εκχερσώσεων. Ολες οι πυρκαγιές ξεκίνησαν σχεδόν από την ίδια περιοχή κοντά στον Ιππικό Ομιλο και ώρες που έπνεαν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Πέρυσι, στα τέλη Αυγούστου, την είχε βάλει το πρωί όμως υπήρξε γρήγορη αντίδραση των κατοίκων και των εναέριων μέσων και η πυρκαγιά έσβησε πολύ γρήγορα. Εφέτος φρόντιζε να πυρπολεί τα δάση της Βαρυμπόμπης βράδυ, όταν πλέον προσγειώνονται αεροπλάνα και ελικόπτερα, προκειμένου η πυρκαγιά να παίρνει στην διάρκεια της νύκτας μεγάλη έκταση. Μάλιστα εκτιμούμε ότι στην φωτιά που έβαλε φέτος τον Ιούλιο στην περιοχή της Πέτρας, το έκανε αμέσως μόλις είδε την προσγείωση του τελευταίου ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο του Τατοΐου…».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής σχετικά με τα αλλεπάλληλα περιστατικά εμπρησμού σε έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες «πνεύμονες» της Αθήνας, το δάσος της Βαρυμπόμπης. Με τελευταία ενέργεια την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ κοντά στην οδό Μίχα και έκαψε 10 κατοικίες και περίπου 2000 στρέμματα πευκοδάσους.
Αυτές οι εκτιμήσεις οδήγησαν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νίκο Δένδια να αποφασίσει την απαγόρευση πρόσβασης τις νυκτερινές ώρες και συνεχείς περιπολίες στα περιαστικά δάση, υπό τον φόβο ο «εμπρηστής της Βαρυμπόμπης» να επανεμφανισθεί.
Τα στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας για την διερεύνηση των εγκλημάτων εμπρησμού, εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος εμπρηστής είναι αυτός που συνδέεται με πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της 29ης Αυγούστου 2012 κοντά στην περιοχή Δεξαμενή της Βαρυμπόμπης και στη γρήγορη κατάσβεσή της επιχείρησαν και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Και τότε στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, Ο ίδιος άνθρωπος φαίνεται να συσχετίζεται και με την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της 17ης Ιουλίου 2013, στην περιοχή Πέτρα πάνω από τον Ιππικό Ομιλο, σε σημείο εξαιρετικά δύσβατο, με αποτέλεσμα να μην έχουν εύκολη πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα. Εκείνο το βράδυ έπνεαν επίσης άνεμοι 6 μποφόρ, όμως η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και η δημιουργία, τότε, αντιπυρικής ζώνης μήκους 300 μέτρων, περιόρισε την έκτασή της.
Πανομοιότυπη ήταν η πυρκαγιά το βράδυ της Δευτέρας, με σημείο εκκίνησης σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την προηγούμενη της 17ης Ιουλίου, με την ίδια ώρα εκδήλωσης και τις ίδιες ακριβώς καιρικές συνθήκες…
Τα στελέχη της Πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν έχουν βρει εμπρηστικούς μηχανισμούς στο σημείο εκδήλωσης των πυρκαγιών. Επιπλέον συνεκτιμούν ότι ο πιθανόν «μοναχικός» εμπρηστής εξαφανίζεται σχεδόν αμέσως και δεν επιχειρεί, όπως πολλοί άλλοι δράστες, να δημιουργήσει νέο μέτωπο πυρκαγιάς με νέο εμπρησμό σε γειτονικό μέρος…