Βαρύ «τίμημα» πλήρωσε η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ ΑΕ) για την απορρόφηση της «αδελφής» εταιρείας Helexpo. Η ενιαία ΔΕΘ ενοποίησε τους ισολογισμούς των δύο εταιρειών, οι οποίοι συνάθροισαν ζημιές ύψους σχεδόν 20 εκατ. ευρώ, που οφείλονται σχεδόν στο σύνολό τους στην απορροφηθείσα εταιρεία και θεωρούνται ιδιαίτερα μεγάλες σε σχέση με τα μεγέθη του εκθεσιακού φορέα.

«Η συγχώνευση επηρέασε σε μέγιστο βαθμό τη χρήση του 2012»
σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας. «Με την ανάληψη της διοίκησης της ενιαίας εταιρείας αντιμετωπίσαμε δυσλειτουργίες και προβλήματα οικονομικής και διαχειριστικής φύσεως, τα κυριότερα εκ των οποίων έπρεπε να επιλυθούν άμεσα. Σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία, τους ορκωτούς ελεγκτές, εξωτερικές ελεγκτικές εταιρείες και τα στελέχη της εταιρείας κατορθώσαμε να αντιμετωπίσουμε τα περισσότερα και είμαστε βέβαιοι ότι στη χρήση του 2013 θα έχουν επιλυθεί στο σύνολό τους ώστε η εταιρεία να βαδίσει τον δρόμο της ανάπτυξης σε στέρεες βάσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η συγχώνευση λύνει οριστικά ζητήματα και δυσλειτουργίες στον εκθεσιακό κλάδο, ενώ δημιουργεί σημαντικές οικονομίες κλίμακας στη λειτουργία της εταιρείας μας»
σημειώνεται. Αποτέλεσε όμως επίπονη διαδικασία καθώς έπρεπε να ρυθμιστούν οι οικονομικές εκκρεμότητες μεταξύ των δύο εταιρειών, οι οποίες χρόνιζαν διότι η Helexpo είχε σταματήσει να καταβάλλει ενοίκιο στη ΔΕΘ, όπως προβλεπόταν από τη μεταξύ τους σύμβαση παραχώρησης.
Για το 2012 η λογιστική απεικόνιση παρουσίασε ζημιές διότι η Helexpo είναι μια ζημιογόνα εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια με διαρκώς αυξανόμενο αρνητικό αποτέλεσμα, οι επισφάλειές της βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες λόγω και της κρίσης, ενώ δεν είχαν λογιστικοποιηθεί την τελευταία πενταετία οι οφειλές της εταιρείας προς τη ΔΕΘ. Ετσι, όπως αναφέρεται, «η σημαντικότερη οικονομική επίπτωση της απορρόφησης της εταιρείας Helexpo αφορά τη μείωση των ιδίων κεφαλαίων της ΔΕΘ κατά 20 εκατ. ευρώ περίπου» και αφορά:
  • Ποσό 2,1 εκατ. ευρώ που αποτελεί το σύνολο των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων της Helexpo.
  • Ποσό 2,8 εκατ. ευρώ λόγω της κατάργησης των συμβάσεων μεταξύ των εταιρειών, που είχε αποτέλεσμα τη μη είσπραξη του μισθώματος δευτέρου εξαμήνου του 2012.
  • Ποσό 11,7 εκατ. ευρώ που οφείλεται στις εκατέρωθεν εκκρεμότητες από τιμολογημένες υπηρεσίες για τις οποίες υπήρχε αμφισβήτηση και αφορούσαν 1,3 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΘ ΑΕ και 10,4 εκατ. ευρώ για τη Helexpo.
Συνολικά το 2012 οι καθαρές ζημιές έφτασαν τα 19,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,2 εκατ. ευρώ ανήκουν στη Helexpo και τα 3,3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΘ. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αποτελέσματα έφτασαν σε ζημιές ύψους 19,7 εκατ. ευρώ. Σε λειτουργικό επίπεδο οι πωλήσεις ανήλθαν σε 9,2 εκατ. ευρώ, το κόστος των πωλήσεων σε 7,3 εκατ. ευρώ και το μεικτό κέρδος σε 1,9 εκατ. ευρώ.

Επιχειρησιακό σχέδιο
Εν τω μεταξύ η ΔΕΘ εκπόνησε επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο 2012-2015, η πορεία του οποίου θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σχετικά με το νέο εκθεσιακό κέντρο. Μεταξύ άλλων, οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι η βελτίωση και αναβάθμιση του εκθεσιακού προϊόντος, η επιστροφή στην εκθεσιακή αγορά της Αττικής, η «έξοδος» στην αγορά των Βαλκανίων, η διερεύνηση διεθνών συμπράξεων σε προϊόντα και υπηρεσίες και ο εκσυγχρονισμός της εταιρείας.
Επίσης η ΔΕΘ ετοίμασε μελέτη ανάπτυξης των εκθεσιακών εγκαταστάσεων, η οποία αναλύει τις δύο πιθανές εναλλακτικές λύσεις, αυτή της μετεγκατάστασης στη Σίνδο και αυτή της συνέχισης της εκθεσιακής δραστηριότητας στον υφιστάμενο χώρο, και προκρίνει την ανάπλαση του υφιστάμενου εκθεσιακού, με παράλληλη λειτουργία μητροπολιτικού πάρκου, καθώς προκύπτει θετική οικονομική απόδοση του έργου.

«Κρίνεται ικανοποιητική λαμβάνοντας υπόψη ότι παράλληλα με την επιχειρηματική φύση του το έργο αποτελεί και μια υποδομή και ως τέτοια έχει μακρά περίοδο αποπληρωμής και χαμηλές σχετικά αποδόσεις»
αναφέρεται και σημειώνεται ότι, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία 80 ετών της ΔΕΘ στις εκθέσεις, «περιορίζονται σημαντικά και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι διαφαινόμενοι χρηματοοικονομικοί, νομικοί και τεχνικοί κίνδυνοι υλοποίησης και λειτουργίας του έργου».
Ακόμη η εταιρεία προσδοκά να ολοκληρωθεί η εκκρεμότητα της μη υποβολής Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τις χρήσεις 2010 και 2011 και να καταβάλει φόρο 718.006,14 ευρώ πλέον των προσαυξήσεων με τον συμψηφισμό τους με εμπορικές απαιτήσεις της ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα οι οποίες εκκρεμούν για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 18 Ιουλίου 2013

HeliosPlus