Στροφή 180 μοιρών στις «φαραωνικές» επιδιώξεις της Θεσσαλονίκης περί δημιουργίας στη Σίνδο ενός εκθεσιακού κέντρου από το μηδέν συνιστά η μελέτη των συμβούλων της ΔΕΘ για τα έργα ανάπτυξης των υποδομών της, την οποία παρουσιάζει το «Helios Plus». Οι μελετητές (Advice – BCS – Kantor) εισηγούνται την παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την ανάπλαση του υφιστάμενου εκθεσιακού κέντρου, τη δημιουργία ξενοδοχείου VIP και επιχειρηματικού κέντρου, καθώς και την απόδοση στην τοπική κοινωνία ενός μητροπολιτικού πάρκου.
Συνολικά πρόκειται για σχέδιο που απαιτεί 124 εκατ. ευρώ και καθιστά την ιδιωτική συμμετοχή αναπόφευκτη. Η μελέτη εισηγείται ένα ευέλικτο μείγμα λύσεων που περιλαμβάνουν τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τη Σύμβαση Παραχώρησης (ΣΠ) και τη χρήση δημοσίων δαπανών, με χρηματοδοτικά εργαλεία από το επόμενο κοινοτικό «πακέτο», τη μόχλευση πόρων από το πρόγραμμα «Jessica» και τη χρήση του νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων. Οπως αναφέρουν, στην αντίθετη περίπτωση, στην επιλογή της Σίνδου δηλαδή, θα απαιτηθούν 283 εκατ. ευρώ μόνο για την ανέγερση του νέου εκθεσιακού κέντρου σε μια περιοχή που δεν διαθέτει στοιχειώδεις υποδομές, για τη δημιουργία των οποίων απαιτούνται εκατοντάδες εκατ. ευρώ, και διαπιστώνουν ότι το σχέδιο δεν είναι βιώσιμο.
Βασικά κριτήρια είναι η ένταξη της ΔΕΘ στη διεθνή αγορά, η εξασφάλιση απόδοσης της επένδυσης, ο σεβασμός της καθολικής επιθυμίας των πολιτών για αναβάθμιση της πόλης και του κέντρου της, η ευελιξία όσον αφορά τις χρήσεις γης και η συμβολή του εκθεσιακού στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, στόχος που προς στιγμήν προχωρά «σε «κενό» αναπτυξιακού σχεδιασμού για την πόλη» αναφέρεται. Η μελέτη εισηγείται ο πυρήνας των λειτουργιών να είναι η εκθεσιακή και συνεδριακή δραστηριότητα με επτά νέα περίπτερα που θα συνοδευτούν από τη δημιουργία ενός business center, χώρων ψυχαγωγίας και αναψυχής, υπογείων χώρων στάθμευσης και καταστημάτων, σε μια έκταση μεταξύ 84.000-94.000 τ.µ. Ακόμη κρίνεται σκόπιμο να δημιουργηθεί ξενοδοχείο πολυτελείας.
Και μητροπολιτικό πάρκο


Παράλληλα, το σύνολο της υπόλοιπης έκτασης θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο με λειτουργίες αναψυχής, ελεύθερου χρόνου, πολιτισμού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, σε μια ενιαία και συνεχή έκταση 86,5 στρεμμάτων. Μάλιστα προτείνεται «η απόδοση θεματικού χαρακτήρα ώστε η εικόνα του πάρκου να παραπέμπει σε ιστορικές μνήμες της πόλης» και η ένταξη αρχαιοτήτων στο σχέδιο.
Ειδικότερα, για τα επτά νέα περίπτερα και τις εκθεσιακές – συνεδριακές εγκαταστάσεις απαιτούνται 67 εκατ. ευρώ, για το ξενοδοχείο και το επιχειρηματικό κέντρο 24 εκατ. ευρώ, για τη διαμόρφωση του μητροπολιτικού πάρκου 20 εκατ. ευρώ και για τις μελέτες και για τις αρχαιολογικές εργασίες 12 εκατ. ευρώ.
Η χρηματοοικονομική ανάλυση των μελετητών υπολογίζεται με εικοσαετή ορίζοντα και δείχνει ότι «η προβλεπόμενη οικονομική απόδοση του έργου είναι θετική και παρά τα χαμηλά περιθώρια κέρδους και τη χαμηλή καθαρά παρούσα αξία κρίνεται ικανοποιητική λαμβάνοντας υπόψη ότι παράλληλα µε την επιχειρηματική φύση του το έργο αποτελεί και µια υποδομή και ως τέτοιο έχει μακρά περίοδο αποπληρωμής και χαμηλές σχετικά αποδόσεις». Σημειώνουν μάλιστα ότι η εμπειρία οκτώ δεκαετιών της ΔΕΘ στις εκθεσιακές δραστηριότητες περιορίζει σημαντικά και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τυχόν χρηματοοικονομικούς, νομικούς και τεχνικούς κινδύνους.
Ευέλικτο σχέδιο για επενδυτή


Το σχέδιο για εύρεση επενδυτή είναι μάλλον ευέλικτο και περιλαμβάνει τη χρήση μεθόδων και εργαλείων όπως οι ΣΔΙΤ, το ταμείο «Jessica», η διαδικασία fast track, η σύμβαση παραχώρησης και το κλασικό δημόσιο έργο. «Η χρηματοδότηση του συνολικού έργου, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, μπορεί να γίνει µόνο µε τη μέθοδο σύμπραξης ιδιωτικού – δημόσιου τομέα μέσα από τη διαδικασία Σ∆ΙΤ, και µε ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να υπάρχει δημόσια χρηματοδότηση που θα εξασφαλίζει τις πληρωμές προς τον παραχωρησιούχο» σημειώνεται.
Το σχήμα μπορεί να προχωρήσει με εταιρεία ειδικού σκοπού στην οποία θα εισέλθουν οι επενδυτές, το προφίλ των οποίων ποικίλλει, καθώς το σχέδιο απευθύνεται σε εκθεσιακούς εταίρους, κατασκευαστικές εταιρείες, επενδυτικά ταμεία, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και εταιρείες real estate. Πάντως στο σχέδιο χρηματοδότησης προτείνονται τρία σενάρια. Το πρώτο προβλέπει ΣΔΙΤ, το δεύτερο κάνει έναν συνδυασμό μεθόδων με σύμβαση παραχώρησης, ΣΔΙΤ και χρήση δημοσίων δαπανών και το τρίτο εισηγείται το νέο εκθεσιακό να γίνει εξ ολοκλήρου ως δημόσιο έργο, με χρήση κοινοτικών κονδυλίων.
Οι μελετητές αναγνωρίζουν ότι «σπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος» για την ανασυγκρότηση της ΔΕΘ, υπογραμμίζουν ότι είναι ουτοπική η διεκδίκηση μεριδίων από τους παγκόσμιους παίκτες της αγοράς και καταλήγουν ότι ο στόχος για έναν διεθνή, περιφερειακό ρόλο είναι εφικτός και αποτελεί μονόδρομο.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 24 Μαΐου 2013

HeliosPlus