Και τροπολογία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η οποία είχε ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και έφερνε σημαντικές αλλαγές στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αστυνομικών, αποσύρθηκε την Πέμπτη μετά τις αντιδράσεις του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Με αυτήν προωθούνταν η ίδρυση νέων συνδικαλιστικών ενώσεων των αστυνομικών ανά νομό, ενώ άλλαζε και ο τρόπος εκλογής αντιπροσώπων και οργάνων με την εισαγωγή ενιαίου ψηφοδελτίου. Η τροπολογία, που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων των αστυνομικών, αρχικά είχε ενταχθεί σε άλλο νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα κατατεθεί.
Την περασμένη εβδομάδα, και ενώ ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός, Νίκος Δένδιας, βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, μεταφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο, με την εκτίμηση ότι έτσι θα περάσει συναινετικά, αν και δεν αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση.
Το ΠαΣοΚ που ενημερώθηκε πρώτο αντέδρασε έντονα. Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέλαβε να επικοινωνήσει για το θέμα με τον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης, ΠαναγιώτηΜπαλτάκο, και να τον ενημερώσει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να τη στηρίξει. Ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ. Το αποτέλεσμα ήταν η τροπολογία να αποσυρθεί, χωρίς αυτή τη στιγμή κανείς να γνωρίζει αν και πότε θα επανέλθει.
Την αντίθεση της στις αλλαγές που δρομολογούνται έχει εξαρχής εκφράσει με παρεμβάσεις της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Τοπικές ενώσεις αστυνομικών εξέδωσαν, μάλιστα, ανακοινώσεις τις προηγούμενες ημέρες, καταγγέλλοντας τις συγκεκριμένες διατάξεις «ως ωμή παρέμβαση στη συνδικαλιστική λειτουργία και δράση μας».
Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία σε ό,τι αφορά τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων «καθιερώνεται το γεωγραφικό κριτήριο (ανά νομό) αντί του υπηρεσιακού κριτηρίου που ίσχυε μέχρι σήμερα για το σχηματισμό τους».
Επιπλέον προβλέπεται ότι «η εκλογή των οργάνων και αντιπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα γίνεται μέσω ενιαίου ψηφοδελτίου στο οποίοσυμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι».
Με βάση τα προβλεπόμενα στην σχετική ρύθμιση «κάθε εκλογέαςθα μπορείναθέσειαριθμόσταυρώνίσομετο1/3 του αριθμού των εδρών του διοικητικού συμβουλίου ή της ελεγκτικήςεπιτροπής ήτωναντιπροσώπων. Σε περίπτωση κλάσματος,οεπιτρεπόμενοςαριθμός σταυρών στρογγυλοποιείται στον αμέσως προηγούμενο ακέραιο.Εκλέγονται κατά σειρά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, έωςότου συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του διοικητικού συμβουλίου ή της ελεγκτικής επιτροπής ή των αντιπροσώπων».
Επιπλέον αναφορικά με τις ενώσεις αναφερόταν ότι ιδρύεται σε «κάθε νομό μία ένωση αστυνομικών υπαλλήλων μέχρι και τον βαθμό του ανθυπαστυνόμου καισεκάθεπεριφέρεια(Ο.Τ.Α.β΄ βαθμού μία ένωση αξιωματικών ως πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Ετσι προβλέπεται:

– Μέλητωνοργανώσεωναυτώνμπορούνναείναιμόνοόσοι υπηρετούν σταόριατουΝομούή τηςΠεριφέρειας,αντίστοιχα.
– Οιαξιωματικοίδύνανται,αντίτηςένωσηςαξιωματικών,να γίνονταιμέλητηςένωσηςαστυνομικών υπαλλήλων.
– Οιανθυπαστυνόμοιδύνανταιαντίτηςένωσηςαστυνομικών
υπαλλήλωνναγίνονταιμέλητηςένωσηςαξιωματικών.
– Κάθε αστυνομικός υπάλληλος δικαιούται να είναι μέλος μόνο τηςπρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης του Νομού ή της Περιφέρειαςόπουυπηρετεί.
ΣεπερίπτωσημετάθεσήςτουσεάλλοΝομόήσεάλληΠεριφέρειαδιαγράφεταιυποχρεωτικάαπότη συνδικαλιστικήοργάνωση, της οποίας ήτανμέλοςκαι δικαιούται ναεγγραφείστη συνδικαλιστική οργάνωση τουνομού ήτης Περιφέρειας στην οποίαμετατίθεται.
Ηυποχρέωση διαγραφήςδενισχύειανημετάθεσηέγινε για λόγους εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση στις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο αποσύρθηκαν για να ενταχθούν, όπως αποδείχθηκε, στο πολυνομοσχέδιο και μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, εν αγνοία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αστυνομικών.