Δέκα επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στην ενέργεια και στη μεταποίηση ελέγχονται στενά από το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης για αδικαιολόγητες επιδοτήσεις από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς φέρονται να προσκόμισαν ακατάλληλα ή και πλαστά δικαιολογητικά, αλλά και να έλαβαν εκταμιεύσεις έξω από τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Οπως αποκαλύπτουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ζητήσει ενδελεχή έλεγχο των διαδικασιών διάθεσης των κοινοτικών κονδυλίων που έχει μεταβιβάσει στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως σημειώνουν, σε περίπτωση που βρεθούν κατά συρροήν παρανομίες και αποδειχθεί ασυμμετρία μόνιμου χαρακτήρα, η χώρα μας θα βρεθεί προ της απειλής να επιστρέψει τεράστια ποσά στην Κοινότητα.
Ειδικότερα, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», τουλάχιστον δέκα όμιλοι ελέγχονται στενά από τις εθνικές και κοινοτικές αρχές, μέσω της Αρχής Πληρωμής για την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αφού δειγματοληπτικός έλεγχος έδειξε ότι παραστατικά φέρονται να μη δικαιολογούνται, δικαιολογητικά να έχουν αμφισβητούμενη γνησιότητα και εκταμιεύσεις να έχουν γίνει χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Οι επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν δραστηριοποιούνται στην τουριστικά αγορά –κατά πλειονότητα προέρχονται από τον ξενοδοχειακό κλάδο –στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη μεταποίηση και στη βιομηχανία.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κληθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου περί τις 40 επιχειρήσεις, που ελέγχονται από ορισμένους εκ των εν λόγω ομίλων, προκειμένου να αντικρούσουν με αποδείξεις τις κατηγορίες των ελεγκτών.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά και σε περίπου έναν μήνα θα γίνει γνωστή η πλήρης έκταση της ζημιάς. Αν αποδειχθεί ότι οι αιτιάσεις κατά των επιχειρήσεων ευσταθούν, αναμένεται «λυπητερή» σε μια σειρά επιχειρήσεις, καθώς το Δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσει σε ανάκτηση των επιδοτήσεων, σύμφωνα με όσα ορίζει ο κώδικας εισπράξεων δημοσίων εσόδων.
Ωστόσο ο μέγας κίνδυνος είναι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, «το ενδεχόμενο να εντοπιστεί εκτεταμένη παρανομία στο σύστημα των επιδοτήσεων, διότι οι Βρυξέλλες θα υποχρεώσουν την Ελλάδα να επιστρέψει τα κονδύλια».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος των διαδικασιών διάθεσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ εκκρεμεί εδώ και τέσσερα χρόνια, αφού είχαν προηγηθεί σχετικές καταγγελίες στην ΕΕ, η οποία ζήτησε φακέλους από την ελληνική κυβέρνηση, τους έλαβε με καθυστέρηση και, τελικώς, ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο του ελέγχου μέσω της Αρχής Πληρωμής.
Εν τω μεταξύ «τρέχουν» επτά παράλληλες έρευνες από πλήθος ελεγκτικών φορέων (Εισαγγελία, ΣΔΟΕ, αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης κτλ.) κατά δεκάδων υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, που είχε «ξηλώσει» τον Μάρτιο του 2012 η τότε υπουργός Ανάπτυξης κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες το πειθαρχικό όργανο του υπουργείου Ανάπτυξης θα εξετάσει σειρά φακέλων υπαλλήλων που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ