Εκτάκτως συνεδριάζει την Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου. Οι φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, με εισηγήσεις των εκπροσώπων τους για 48ωρες κυλιόμενες απεργίες.

Εν τω μεταξύ την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ, ζήτησε την Τρίτη ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου.

«Εάν δεν χρηματοδοτηθεί ο οργανισμός, το πρόβλημα θα συνεχίσει να διογκώνεται. Πέραν του υπουργείου Υγείας ζητάμε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών για την οριστική λύση του προβλήματος και την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Το μόνο που ζητάμε είναι η εφαρμογή των νόμων και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας», τόνισε.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη οι φαρμακοποιοί κατέβασαν τα ρολά των φαρμακείων σε όλη τη χώρα, μετά τις δηλώσεις και αποφάσεις του υπουργού Υγείας. Ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος μίλησε με σκληρά λόγια για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι συνεχίζουν να μη δίνουν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αθετώντας – όπως είπε – προφορικές συμφωνίες.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι δίνει στη δημοσιότητα ανακριβή και ψευδή στοιχεία. «Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν πληρωθεί γι’ αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Λυκουρέντζος. Είναι απλήρωτοι από πέρσι, τα χρονοδιαγράμματα που ο ίδιος υπέγραψε δεν έχουν υλοποιηθεί και συν τοις άλλοις θέλει να εισπράττει και αναδρομικά rebate από την 1η Ιανουαρίου 2012 από αυτούς που θα έπρεπε να ευγνωμονεί αντί να λοιδορεί», ανέφερε.

Σε κινητοποιήσεις και οι γιατροί

Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα οι γιατροί των Νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά.
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας –Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε να προχωρήσει σε κλείσιμο των ταμείων των νοσοκομείων τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, ενώ την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου οι ειδικευόμενοι γιατροί θα απέχουν από το πρωινό ωράριο.
Όπως επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, «τα τελευταία μέτρα που εκπορεύονται από το Πολυνομοσχέδιο –Μνημόνιο 3 είναι καταλυτικά για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».