Τη δυνατότητα στο γιατρό να γράψει, στη συνταγή του ασφαλισμένου, την εμπορική ονομασία του φαρμάκου δίπλα στη δραστική ουσία, δίνει η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του ασφαλισμένου από το γιατρό του ότι το σκεύασμα που του έχει γράψει έχει ίδια ή μεγαλύτερη τιμή από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας στην οποία ανήκει το φάρμακο.
Αυτό σημαίνει ότι αν το φάρμακο που του συστήνει ο γιατρός έχει ίδια τιμή με την τιμή αναφοράς (είναι δηλαδή το φθηνότερο γενόσημο) ο ασφαλισμένος θα πληρώσει μόνο τη συμμετοχή του. Αν η τιμή είναι μεγαλύτερη, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει εκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά της τιμής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο ασφαλισμένος, θα έχει το δικαίωμα της επιλογής.
Στο εκτυπωμένο φύλλο της ηλεκτρονικής συνταγής θα αναφέρεται με μήνυμα το ποσό επιβάρυνσης του ασφαλισμένου λόγω της συνταγογράφησης φαρμάκου με τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αναφοράς καθώς και η νόμιμη συμμετοχή του.
Ο φαρμακοποιός θα εκτελεί κανονικά τη συνταγή, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Η παρακράτηση του επιπλέον ποσού θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα, οπότε ο φαρμακοποιός εισπράττει από τον ασφαλισμένο την νόμιμη συμμετοχή και την τυχόν διαφορά τιμής του σκευάσματος από την τιμή αναφοράς.
Σημειώνεται ότι από το αρμόδιο τμήμα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) καταρτίστηκε κατάλογος με τα εμπορικά σκευάσματα που αντιστοιχούν στις δραστικές ουσίες, ανήκουν στη θετική λίστα φαρμάκων και αποζημιώνονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε αυτή τη λίστα έχουν προστεθεί οι τιμές αναφοράς για κάθε δραστική ανά μορφή και περιεκτικότητα.

Αντιδράσεις από τους φορείς Υγεάις
«Ασθενείς δύο ταχυτήτων δημιουργεί η συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία», τονίζεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης, οι ασθενείς διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στον ασθενή ο οποίος διαθέτει τα χρήματα προκειμένου να αγοράσει την φαρμακευτική αγωγή που του συνταγογραφεί ο γιατρός του και στον ασθενή ο οποίος δεν διαθέτει τα χρήματα και υποχρεώνεται να αγοράσει το φθηνότερο φάρμακο.
«Είμαστε ενάντια στην τακτική που προτάσσεται στο να βάζει βαθιά στην τσέπη το χέρι του ο ασθενής προκειμένου να πληρώσει το κατάλληλο φάρμακο, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται η φαρμακευτική δαπάνη στους ασφαλισμένους και να επιβαρύνονται κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Οι γιατροί πρέπει να προστατέψουν το κύρος και την επιστημονική τους αξιοπρέπεια», σημειώνει.
Επίσης, προτείνει στους γιατρούς σε κάθε συνταγή, στο κάτω μέρος, να τίθεται ερυθρή σφραγίδα με το ακόλουθο περιεχόμενο:
«Οποιαδήποτε τροποποίηση ιατρικής συνταγής, αποτελεί αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και τυχόν παρενέργειες βαρύνουν ποινικά τον αντικαθιστώντα».
Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους γιατρούς του Πειραιά. «Ο γιατρός θα συνεχίσει να γράφει το φάρμακο που θεωρεί απαραίτητο (εμπορική ονομασία) για τη θεραπεία του ασθενή, είτε πρωτότυπο, είτε γενόσημο», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Μάλιστα, συστήνουν στους γιατρούς να ενημερώνουν παράλληλα τους ασθενείς ότι «για οποιαδήποτε αντικατάσταση του φαρμάκου (εμπορική ονομασία) της συνταγής είτε ως παρενέργεια, είτε ως θεραπευτικό αποτέλεσμα, ουδεμία ευθύνη θα φέρουν».
Επίσης, προτείνουν στους γιατρούς να τυπώσουν σφραγίδα κόκκινου χρώματος, στην οποία να αναγράφονται τα κάτωθι και η οποία θα τοποθετείται σε κάθε χορηγούμενη συνταγή, είτε ηλεκτρονική, είτε χειρόγραφη, βάζοντας και την υπογραφή τους:
«Η αλλαγή της ιατρικής συνταγής
είναι αντιποίηση του Ιατρικού επαγγέλματος
και επισύρει ποινικές ευθύνες»
«Ο ιατρός, εάν τροποποιηθεί το φάρμακο της συνταγής
δεν φέρει καμμία ευθύνη για πιθανές παρενέργειες»
«Ενημερώθηκε ο ασθενής ότι το αναγραφόμενο φάρμακο είναι το απαραίτητο για την πάθησή του»