Στον αντίποδα υβριστικών, ενίοτε και συκοφαντικών, δημοσιευμάτων, τα κείμενα του γερμανικού τύπου αναφέρονται σε νέες πρωτοβουλίες και πρόσωπα – κλειδιά πίσω από αυτές, που φέρνουν αέρα αισιοδοξίας στην Ελλάδα της κρίσης, χαράζουν προοπτική και υπόσχονται καλύτερο μέλλον.

Το Spiegel αναδεικνύει τον ρόλο του ομογενή, διαφημιστή κ. Πίτερ Οικονομίδη, εμπνευστή της πρωτοβουλίας «Γίνεται» και δημιουργό της εκστρατείας «Δώστε μία ευκαιρία στην Ελλάδα» (Give Greece a Chance) που υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση πλείστων όσων ελλήνων επιχειρηματιών. Στον πυρήνα του ρεπορτάζ, βρίσκεται η ιδέα του κ. Οικονομίδη να «στήσει» εργοστάσιο ιδεών στο παλαιό αεροδρόμιο της Αθήνας, ως στέγη νέων και φερέλπιδων, που θα εργάζονται για τη σύσταση μίας νέας εικόνας της χώρας.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μεγάλος χώρος, στη λογική του «open space», με γραφεία, ατελιέ, και καντίνα, στα πρότυπα των γραφείων της Google ή του κτιρίου Gehry της διαφημιστικής TBWA στην Καλιφόρνια. Για τη συμμετοχή ενός εκάστου, θα απαιτείται αίτηση με συγκεκριμένο business plan, και expose, θα ακολουθεί υποτροφία αλλά και νομική υποστήριξη για την εφαρμογή της ιδέας.

«Η πρωτοβουλία δεν ξορκίζει μόνον την κατάθλιψη, αλλά αποτελεί προτροπή για δράση, πράγμα σημαντικό σε μια χώρα όπου ο κόσμος αρέσκεται να μιλά πολύ και φωναχτά, αλλά κάνει λίγα.», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Ο Οικονομίδης θέλει να δημιουργήσει ένα καταφύγιο, μία προστατευόμενη περιοχή, όπου θα αναπτύσσονται ιδέες και να προστατεύονται από τις αντίξοες συνθήκες, από την κρίση και την πολιτική».

(Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Οικονομίδης στο vima.gr, υπό τον τίτλο «Χάσαμε το πάθος μας, για μία Prada»).

«Οι τελευταίοι αισιόδοξοι της Αθήνας»

Αυτός είναι ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος των Financial Times Deutschland, που φέρνει στο προσκήνιο τρεις Ελληνες:

την κυρία Εκάβη Βαρελά που διευθύνει την οργάνωση «Δεσμός»_ στόχος της οποίας είναι η προώθηση προϊόντων διαφόρων επιχειρήσεων σε οργανώσεις αρωγής ανθρώπων που δοκιμάζονται από την κρίση.

Τον κ. Πέτρο Νομικό, εφοπλιστή που έβαλε μπροστά την πρωτοβουλία Greece Dept Free, για την εξαγορά του ελληνικού χρέους, αλλά και τη νεαρή αρχιτέκτονα Λιάνα Λιάκου, που έχει υποβάλει – από κοινού, με συναδέλφους της – προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να εξωραϊστεί η περιοχή γύρω από την Ομόνοια, στην καρδιά της Αθήνας.