Η άνοδος της ακροδεξιάς τόσο στην Γαλλία όσο και στην Ελλάδα σχετίζεται με το σκόπιμο έλλειμμα κατανόησης των περίπλοκων οικονομικών διαδικασιών. Αυτό είπε μεταξύ άλλων κατά την έναρξη του 14ου Business week ο βραβευμένος δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, κ. Μάρκ Ρός που προκάλεσε σάλο με το βιβλίο του «Η Τράπεζα».

«Η πληροφορία είναι απολύτως ελεγχόμενη» υποστήριξε ο κ. Ρος. «Δεκάδες βιβλία στα βιβλιοπωλεία για την οικονομία, οι εφημερίδες αυξάνουν συνεχώς τις οικονομικές τους σελίδες και όμως ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τις περίπλοκες οικονομικές διαδικασίες. Κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη για την κρίση, οι πολίτες δεν βλέπουν κανέναν να τιμωρείται, οι τραπεζίτες αρνούνται να μιλήσουν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις ίδιες εκβιαστικές πρακτικές. Οι μόνοι που μιλάνε για την οικονομία είναι τα άκρα. Η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά. Το είδαμε αυτό στη Γαλλία με την Μαρί Λεπέν το είδατε και εδώ στην Ελλάδα».

Στην ίδια εκδήλωση ο συγγραφέας κ. Βασίλης Βασιλικός και ο Καθηγητής κ. Θεοδόσης Τάσιος υποστήριξαν ότι η γλώσσα της πολιτικής χρησιμοποιείται συχνά ως εργαλείο συγκάλυψης της πραγματικότητας.

Οι τρεις ομιλητές ανέπτυξαν ο καθένας από τη σκοπιά του τις θέσεις τους με θέμα: «Η Γλώσσα ως Εργαλείο Διοίκησης και Άσκησης Εξουσίας». Την έναρξη του 14ου Business Week που διοργανώνει, 7-11 Μαΐου 2012, ο Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς (MBA’s Society) υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς κήρυξε ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος MBA καθηγητής κ. Λεωνίδας Χυτήρης.

«Οι ευφημισμοί χρησιμοποιούνται στο λόγο και κυρίως στην ξύλινη γλώσσα των πολιτικών για να συγκαλύψουν την πραγματικότητα. Για παράδειγμα η ανεργία βαφτίζεται αύξηση του διαθέσιμου δυναμικού και οι βομβαρδισμοί ανθρωπιστική βοήθεια», υπογράμμισε ο κ. Βασίλης Βασιλικός.

Για πολιτικές αλήθειες που δεν ακούστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο μίλησε ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος. «Οι ορολογίες μνημονιακός και αντιμνημονιακός είναι ψευδείς», τόνισε. «Αν το κάθε κόμμα εξηγήσει τι εννοεί με αυτές τις λέξεις θα διαπιστώσουμε ότι δεν συμπίπτουν οι έννοιες. Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν γλωσσικά εφέ που υποκαθιστούν τον πολιτικό λόγο. Στα κόμματα απουσιάζει, όχι τυχαία, ο εκτενής και αναλυτικός γραπτός λόγος με προτάσεις και λύσεις».

«Ασκείται τόση πολλή κριτική για όλους και για όλα, ιδίως από αυτούς οι οποίοι κατέχουν ή επιδιώκουν θέση εξουσίας, ώστε να παραμορφώνουν ή να αρνούνται την πραγματικότητα και να οδηγούν συνειδητά ή ασύνειδα τους άλλους (τον λαό, για παράδειγμα) σε ακρισία. Δηλαδή τον καθιστούν αδύναμο να κρίνει ορθολογικά και να πράξει με φρόνηση και περίσκεψη». Αυτό τόνισε στην ομιλία του ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος MBA στο Πανεπιστήμιο Πειραιά καθηγητής Λεωνίδας Χυτήρης.

Τις επόμενες ημέρες (8-11 Μαΐου) οι εργασίες του Συνεδρίου θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστήμιου Πειραιώς (Ισόγειο – Κεντρικό Κτίριο), από τις 18:00 έως τις 21:00, με ομιλητές Έλληνες Επιχειρηματίες, Διευθυντικά Στελέχη Ελληνικών και Πολυεθνικών Επιχειρήσεων και Καθηγητές ελληνικών Πανεπιστήμιων.