Λίγο μετά το Πάσχα θα λειτουργεί στην Αττική το πρώτο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την παρουσίαση των 200 νέων αστυνομικών (199 άνδρες και μία γυναίκα) που εντάχθηκαν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και θα περιπολούν από αύριο Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την περιοχή που θα λειτουργήσει, απέφυγε να απαντήσει.

Με την κατασκευή του πρώτου κέντρου φιλοξενίας που θα δημιουργηθεί σύντομα, επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του, στέλνει μήνυμα η Ελλάδα ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα μας παράνομα δεν θα κυκλοφορεί ελεύθερος και στη συνέχεια θα επιστρέφει στην πατρίδα του.

Ο υπουργός μιλώντας προς τους αστυνομικούς – ειδικούς φρουρούς αναφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας λόγο για περιοχή που καθημερινά λεηλατείται και υποβαθμίζεται από χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα εγκληματικών δικτύων. Μάλιστα μετά τον χαιρετισμό του πλησίασε και μίλησε προς τους αστυνομικούς ζητώντας τους να δείχνουν μεγάλη προσοχή στην προσέγγιση των πολιτών και με καλό τρόπο να τους εξηγούν πως πρόκειται να τους κάνουν μια τυπική έρευνα που είναι για την δική τους ασφάλεια. Τους είπε ακόμα, μεταξύ άλλων, να συνομιλούν με τους πολίτες με στοιχεία φιλικότητας αλλά να δείχνουν και στοιχεία αποτελεσματικότητας όταν χρειαστεί. Τέλος τους ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα τους καθήκοντα.

Σχετικά με την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. η οποία αναμένεται έως τα μέσα Απριλίου περίπου να υπηρετούν συνολικά περίπου τρεις χιλιάδες αστυνομικοί, άντρες και γυναίκες, είπε πως ήταν ένα όνειρο που ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια και πραγματοποιείται κάθε μέρα στις γειτονιές και σήμερα συμπληρώνεται και ολοκληρώνεται με τη διάταξη στη μάχη περίπου 1.000 αστυνομικών. Συμπλήρωσε ακόμη πως είναι ένα από τα βήματα για τη θωράκιση της χώρας και της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «δύο χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση των ομάδων ΔΙΑΣ στους δρόμους των πόλεων και την ενίσχυσή τους – έως τις 11 Απριλίου – συνολικά με 900 αστυνομικούς – ειδικούς φρουρούς, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά πλήρης κάλυψη των 178 προβλεπόμενων τομέων, καθώς και κάλυψη επιπλέον 15 νέων επιλεγμένων τομέων».

Επίσης ζήτησε από τους νέους αστυνομικούς – οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες παρακολούθησαν ταχύρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης – να φέρονται στους πολίτες με σεβασμό και εάν χρειαστεί να κάνουν χρήση των όπλων να γίνεται μέσα στα πλαίσια του νόμου.

Επεσήμανε ακόμα ότι θα προχωρήσει η διαδικασία ανασύνταξης των τμημάτων και σε ανασυγκρότηση των υπηρεσιών που ασχολούνται με την δίωξη του εγκλήματος.