Το γραφείο της ανακρίτριας κυρίας Ειρήνης Καλού πέρασε πριν από λίγο ο ηγούμενος Εφραίμ για να απολογηθεί για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου

Κατηγορούμενος για βαριά αδικήματα, όπως ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ηθική αυτουργία σε απάτη και πλαστογραφία και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης είναι ένα από τα βασικά – πρωταγωνιστικά πρόσωπα σε μια υπόθεση, που κλυδώνισε πριν από τρία χρόνια το πολιτικό σύστημα.

Πολλοί μάλιστα αποδίδουν και τις πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 και την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή σε αυτή την υπόθεση και στις λεπτομέρειες, που δημοσιοποιούνταν.

Ο κ. Εφραίμ κατηγορείται ότι επικαλούμενος την κυριότητα των παραλίμνιων εκτάσεων της Βιστωνίδας με τη στήριξη και πολιτικών στελεχών, αντάλλαξε κυρίως το 2007 τις εκτάσεις αυτές με φιλέτα του ελληνικού Δημοσίου.

Μεταξύ αυτών και το πολυθρύλητο Ολυμπιακό ακίνητο, αλλά και παραθαλάσσιες εκτάσεις στο Γραμματικό, στη Χαλκιδική και αλλού.

Στις εκτάσεις υπήρχαν μάλιστα και μνημεία αρχαιολογικής αξίας, όπως περιγράφει το σε βάρος του κατηγορητήριο.

Επιπλέον, κατηγορείται ότι γνώριζε για τον χορό εκατομμυρίων ευρώ, στον οποίο είχε επιδοθεί ο διαχειριστής της υπεράκτιας εταιρείας Rassadel με δραστηριότητας κυρίως στην Κύπρο. Μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας φαίνεται ότι το Μοναστήρι του Αγίου Ορους χρηματοδοτήθηκε με εκατομμύρια από ελληνικές τράπεζες, ενώ κεφάλαια από τις δανειοδοτήσεις κατέληγαν πάλι σε επενδυτικά fund, δημιουργώντας τζίρο ακόμη περισσότερων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ίδιος ο ηγούμενος, πάντως, στις επανειλημμένες εμφανίσεις του στα ΜΜΕ έχει δηλώσει άγνοια για αυτές τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μονής.

Η απολογία του θα διαρκέσει ώρες, όπως τριήμερη ήταν η απολογία και του άλλου κατηγορουμένου – εμπλεκομένου στην υπόθεση μοναχού Αρσένιου.

Για τους εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς, πάντως η Δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι τα αδικήματα τους έχουν παραγραφεί μετά το κλείσιμο της Βουλής τον Μάιο του 2009.