Τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ηγεσία της Ομοσπονδίας καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ). «Η υπεράσπιση της ουσιαστικής έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου, δηλαδή της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών, είναι όσο ποτέ αναγκαία» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΣΔΕΠ.

«Η βία, ο στιγματισμός και ο εκβιασμός μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι συμπτώματα παρακμής, τα οποία τροφοδοτούνται από την αδιέξοδη τακτική των καταλήψεων. Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να εκλείψουν και οι υποκινητές τέτοιων ενεργειών πρέπει να απομονωθούν. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται μέσα από τα όργανα του Πανεπιστημίου, των οποίων οι αποφάσεις οφείλουν να γίνονται αποδεκτές, οποιαδήποτε αντίρρηση και να έχουν μονάδες ή ομάδες των συνιστωσών της ακαδημαϊκής κοινότητας» τονίζουν τα μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας καθηγητών (ΠΟΣΔΕΠ).
Η ανακοίνωση τους εκδόθηκε με αφορμή την πρόσφατη ομηρία στην Κρήτη καθηγητών από τους φοιτητές τους, αλλά και απειλών κατά καθηγητών στη Μυτιλήνη, επειδή υπέγραψαν κείμενο για «ανοικτά πανεπιστήμια». Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ συνιστά στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας σύνεση και διαλλακτικότητα.

Σκληρή κριτική στο υπουργείο Παιδείας
Ταυτόχρονα όμως η ΠΟΣΔΕΠ ασκεί σκληρή κριτική και στην πολιτική που ασκεί το υπουργείο Παιδείας και καλεί την ηγεσία του «να πάψει να επιρρίπτει τα λάθη της και τις ευθύνες της στους άλλους, αναζητώντας άλλοθι για τη δική της ανικανότητα. Να πάψει να απειλεί με αντίποινα τα Πανεπιστήμια για «μη εφαρμογή των νόμων», όταν η ίδια νομοθετεί πάνω σε «γκρίζες ζώνες». Να σταματήσει την υπονόμευση του έργου και του κύρους των ΑΕΙ προς τη κοινωνία, με τις γνωστές κατηγορίες για «συντεχνιασμό» και να στηρίξει με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο τα ΑΕΙ (χρηματοδότηση, προσωπικό) στη λειτουργία τους προς όφελος της κοινωνίας και ειδικότερα της νέας γενιάς».

Η ίδια ανακοίνωση προσθέτει: «Η επαναφορά της πλήρους ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής λειτουργίας των ιδρυμάτων είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου, που δοκιμάζεται σήμερα. Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ο νέος νόμος και η θεαματική μείωση των δαπανών για την Παιδεία δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία αρκετών Α.Ε.Ι, τα Πανεπιστήμια μπορούν και πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, συνεχίζοντας το έργο τους στο χώρο της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Σχετικά με τον νέο Νόμο για τα ΑΕΙ αναφέρεται ότι: «Η δυστοκία στην εξεύρεση συναδέλφων διατεθειμένων να στελεχώσουν τις πενταμελείς εφορευτικές επιτροπές για την οργάνωση της εκλογής των μελών του Συμβουλίου επιβεβαιώνει το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί ως προς την αποδοχή του νέου νόμου. Το γεγονός ότι η υπουργός έχει ήδη προ μερικών ημερών προχωρήσει σε τροπολογίες στη Βουλή καταδεικνύει την προχειρότητα στη σύνταξή του».

Παράλληλα, με άλλη ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ καυτηριάζει το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών στο χώρο γύρω από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και επισημαίνει: «Θεωρούμε απαράδεκτη την υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας που στην προσπάθειά της να απαξιώσει τα πανεπιστήμια και τους πανεπιστημιακούς δαιμονοποίησε την έννοια του ασύλου και σήμερα αρνείται να στηρίξει τις ενέργειες των πρυτανικών αρχών που ζητούν βοήθεια από την πολιτεία!
Τώρα που δεν υπάρχει το πρόσχημα του ασύλου, γιατί δεν φροντίζει η συντεταγμένη πολιτεία να επιβάλει τον Νόμο για τους γύρω από το πανεπιστήμιο χώρους και αφήνει να καταρρέει το κέντρο της πόλης μαζί με την οικονομία; Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού πρέπει είναι άμεση και η επίλυσή του να έχει μόνιμο χαρακτήρα».