Την δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών του Κέντρου Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) θα καταγγείλουν την Δευτέρα τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων, οι γονείς τους και οι εργαζόμενοι, επιχειρώντας – με τον τρόπο που επέλεξαν να το κάνουν – να αφυπνίσουν όσους τους αγνοούν, πρωτίστως την Πολιτεία.

Η πρωινή «κραυγή», με την οποία ξεκινά η καθημερινή λειτουργία όλων των θεραπευτικών κοινοτήτων, θα «βγει» αυτή τη φορά μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, στις 8 το πρωί. Εκεί, στη μέση του δρόμου θα στηθεί ο κύκλος, θα ενωθούν τα χέρια και τα παιδιά θα φωνάξουν τα ονόματά τους, λέγοντας το ένα μετά το άλλο πως είναι καλά και ζητούν, απλώς, να τους βοηθήσουν να συνεχίσουν να είναι.

«Το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε δραματική περικοπή της επιχορήγησης του ΚΕΘΕΑ, ουσιαστικά σε στάση πληρωμών», λέει η κυρία Μαρίνα Δασκαλοπούλου υπεύθυνη ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ. «Παράλληλα μας έχει ζητηθεί το 10% του προσωπικού μας, περίπου 50 άτομα, να ενταχθεί στην εργασιακή εφεδρεία. Αν αναγκαστούμε να το κάνουμε αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσουμε σε κλείσιμο μονάδων οι οποίες εξυπηρετούν ανθρώπους που προσπαθούν να απεξαρτηθούν και τους γονείς τους».

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του ΚΕΘΕΑ, το οποίο εξυπηρετεί 15.000 άτομα (εξαρτημένους και τους γονείς τους), σε πάνω 100 μονάδες σε όλη την Ελλάδα, το Κέντρο όχι μόνο δεν έχει καμία δυνατότητα να θέσει υπαλλήλους σε εφεδρεία, αλλά παρουσιάζει ήδη έλλειψη προσωπικού.

«Εδώ και πέντε χρόνια λειτουργούν καινούριες μονάδες όπως στα Γιάννενα τα Χανιά και τη Λέσβο, όμως το Υπουργείο δεν έχει εγκρίνει τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού. Την ίδια στιγμή το υπουργείο προωθεί τα προγράμματα υποκατάστασης και κόβει με κοντόθωρη λογική, το δρόμο σε χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να οριστικά απαλλαγούν από τις εξαρτήσεις», σημειώνει η κυρία Δασκαλοπούλου.

Η «κραυγή» είναι ο τρόπος με τον οποίον τα μέλη των «κλειστών» θεραπευτικών προγραμμάτων ξεκινάνε τη μέρα τους, και παίρνουν δύναμη για να περάσουν άλλη μια μέρα χωρίς εξαρτήσεις. Αυτή τη Δευτέρα θα χρειαστούν διπλή δύναμη, λένε, αλλά είναι αποφασισμένοι να τα καταφέρουν.