«Μικρό όπλο μαζικής καταστροφής» ήταν τα εμπορευματοκιβώτια με τα εκρηκτικά στη ναυτική βάση της Λεμεσού, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων κ. Θ. Λιόλος. Εξήγησε όμως -μιλώντας στο «Βήμα»- ότι όταν λέει «όπλο μαζικής καταστροφής», εννοεί την ισχύ της έκρηξης και το ωστικό κύμα που ακολούθησε και όχι τα κατάλοιπα από την έκρηξη.

Εκείνοι που κατασκεύασαν τα εκρηκτικά, είπε ο κ. Λιόλιος «έπρεπε να γνωρίζουν ότι η δομή ήταν η ίδια με εκείνη της πρώτης μεγάλης ισχύος συμβατικής έκρηξης στο Λος Άλαμος, το 1945, λίγο πριν δοκιμαστεί το πρώτο πυρηνικό όπλο».

Οι διαπιστώσεις του διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων είναι ανησυχητικές, αφού, όπως σημειώνει «τα εμπορευματοκιβώτια στη ναυτική βάση τοποθετήθηκαν με τέτοια γεωμετρική δομή, ώστε να υπάρξει κρίσιμη μάζα του συμβατικού εκρηκτικού και να μη μείνει ούτε ένα γραμμάριο».

Ο κ. Λιόλιος εξέφρασε την άποψη ότι η ισχύς και η προϊστορία της έκρηξης δημιουργούν συνθήκες που ξεφεύγουν από τις εμπειρίες των πυροτεχνικών της Αστυνομίας, οι οποίοι κλήθηκαν στην περιοχή: «Δεν γνωρίζουμε τι υλικά υπήρχαν στα εμπορευματοκιβώτια και ποια είναι η σύσταση των χιλιάδων μεταλλικών δίσκων που έχουν διασκορπισθεί στην περιοχή».

Κάλεσε μάλιστα τους στρατιώτες να σταματήσουν να συλλέγουν αντικείμενο μέχρι το Χημείο του Κράτους να ανιχνεύσει το είδος του μετάλλου. Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να μη μαζεύουν οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο από την περιοχή, έως ότου διαπιστωθεί τι είδους είναι. Υπάρχει ενδεχόμενο, υποστήριξε να είναι μαγνήσιο ή μέταλλο που χρησιμοποιείται στους κάλυκες των πυροβόλων και των βλημάτων των τεθωρακισμένων.

«Δεν χρειάζεται πανικός»

Πάντως ο κ. Λιόλιος προσπαθεί και αυτός ναν καθησυχάσει τον κόσμο, λέγοντάς του ότι δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός, καθώς μπορεί να μην πρόκειται για κάτι βλαβερό και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει τι σύσταση έχουν.

Από τις έως τώρα έρευνες του Γενικού Χημείου προέκυψε ότι τα επίπεδα μολύβδου στην περιοχή της έκρηξης είναι χαμηλά και από έρευνα του Πανεπιστημίου της Κύπρου αποδείχθηκε απουσία ραδιενέργειας στην περιοχή. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό ή όχι μαγνήσιου και για ουρανίου. Στο δημοσιοποιημένο στη Wikileaks απόρρητο τηλεγράφημα προς την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία αναφέρεται πάντως ότι στα εμπορευματοκιβώτια περιέχονταν βλήματα με κεφαλές απεμπλουτισμένου ουρανίου (βλήματα 125 mm APFSDS). Το γεγονός ότι υπήρχε απεμπλουτισμένο ουράνιο, αποδεικνύεται και από μία έκθεση (η οποία σήμερα δίνεται στη δημοσιότητα) του συνταγματάρχη κ. Γ. Γεωργίου διοικητή της Γ΄ Ταξιαρχίας Υποστηρίξεως, η οποία είχε συνταχθεί μόλις λίγες ημέρες πριν από την φονική έκρηξη στη βάση, και συγκεκριμένα στις 7 Ιουλίου 2011: «Σύμφωνα με την απογραφή του φορτίου του συγκεκριμένου εμπορευματοκιβωτίου, βρέθηκαν και 132 ξυλοκιβώτια, εντός των οποίων υπήρχε μεταλλική κονσέρβα με μονοδιάτρητη πυρίτιδα (15/1_365Sbp) για χρήση προωθημένων βλημάτων 125mm APFSDS», όμοια δηλαδή μ΄ αυτά που περιγράφει το απόρρητο έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής το Ελληνικό Κέντρου Ελέγχου των Όπλων έστειλε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στον υπουργό Υγείας την έκθεση του, σημειώνοντας ότι δεν διαπιστώθηκε κανένα τοξικό υλικό στα μέταλλα που εξετάσθηκαν. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα χιλιάδες μεταλλικά αντικείμενα που διασκορπίσθηκαν στην περιοχή περιέχουν χαλκό και ψευδάργυρο, ενώ οι ράβδοι των 3_4 μέτρων που βρέθηκαν εμπεριέχουν χαλκό και αλουμίνιο. Αυτά τα αδρανή στοιχεία δεν δημιουργούν ανησυχία.

«Το Βήμα» επικοινώνησε με τον κ. Θ. Λιόλιο, ο οποίος επιμένει ότι η έκρηξη είχε ισοδύναμη ισχύ με έκρηξη βόμβας μαζικής καταστροφής και το δικαιολογεί αυτό, από το οστικό κύμα που ακολούθησε την έκρηξη. Είπε ακόμα ότι χρησιμοποίησε τον όρο αυτό, μόνον για την ισχύ της έκρηξης και αποκάλυψε ότι εκλήθη από τον υπουργείο Υγείας στην Κύπρο, να μεταβεί στον τόπο της καταστροφής για να συνεχίσει τις έρευνες.

Με τιμές κηδεύτηκε ο υπαξιωματικός του Ναυτικού
Στο μεταξύ, κηδεύτηκε ο υπαξιωματικός του Ναυτικού, επικελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, θύμα της έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Τιμητικό άγημα του Ναυτικού απέδωσε τιμές. Το φέρετρο του υπαξιωματικού του ήταν καλυμμένο με τις σημαίες της Κυπριακής και Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στην κηδεία παρέστη ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε επικήδειο λόγο του ο πλωτάρχης της Εθνικής Φρουράς Θωμάς Παπά, αναφέρθηκε στην μεγάλη απώλεια που επιφέρει ο θάνατος του Ηρακλέους τόσο στις τάξεις του Ναυτικού όσο και στην οικογένειά του