Νέο επεισόδιο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με μετανάστες που επιχείρησαν να «εισβάλουν» στην προβλήτα πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον λιμενικών και αστυνομικών σημειώθηκε στις 3.20 τα ξημερώματα.

Όπως έγινε γνωστό τρεις αλλοδαποί επιχείρησαν πετώντας πέτρες να μπουν από την πύλη εισόδου του λιμανιού όπου καταπλέουν τα πλοία που έχουν προορισμό την Ιταλία με αποτέλεσμα με προκληθούν υλικές ζημιές στο τελωνείο Ηγουμενίτσας. Οι αλλοδαποί συνελήφθησαν.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει προβληματισμό σε αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. και λένε πως «δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο η «κατασκήνωση» της Πάτρας που είχαν στήσει αλλοδαποί και δεν υπάρχει πλέον να «μετακομίσει» στην Ηγουμενίτσα και αυτό θα δυσκολέψει σημαντικά την αντιμετώπιση του ζητήματος»

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος βορειοδυτικής Ελλάδας σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι: «Το μείζον ζήτημα των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συναδέλφους».

Επισημαίνεται ακόμη ότι: «Κύριο χαρακτηριστικό αποτελούν οι καθημερινές σχεδόν επιθέσεις με πέτρες εναντίον των συναδέλφων που έχουν ως αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα τον τραυματισμό πολλών εξ αυτών,( τελευταίο κρούσμα επίθεση σε γυναίκα συνάδελφο και τρεις ΚΕΑ με αναρρωτική), υλικές ζημιές σε υπηρεσιακά οχήματα».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως δραματική και συμπληρώνουν ότι το προσωπικό είναι ανίσχυρο να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

«Θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομικά μέτρα, απαιτείται πολιτική βούληση, πολιτική λύση», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Επίσης απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση ανεξάρτητων βουλευτών στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής είχε επισημάνει μεταξύ άλλων πως λόγω της διαρκούς αστυνομικής επιτήρησης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο, η είσοδος μη νομίμων μεταναστών, εντός αυτού, περιορίστηκε σημαντικά.

Συμπλήρωσε ακόμη πως οι αλλοδαποί συγκεντρώνονται κατά ομάδες πλησίον του λιμένα, στις περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων του Λαδοχωρίου-Γραικοχωρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας και διαμένουν σε πρόχειρα καταλύματα (παραπήγματα) ή εγκαταλελειμμένες οικίες με απώτερο στόχο να διαμείνουν προσωρινά μέχρι να ταξιδέψουν στην Ιταλία με την εξεύρεση της κατάλληλης ευκαιρίας.