Αλλαγές της νομοθεσίας που αφορά τους δασωμένους αγρούς, τις παραχωρήσεις δασικών εκτάσεων, τη θήρα και τα πρόστιμα για την καταπάτηση δημοσίων δασών εξετάζουν, μεταξύ άλλων, τα 16 μέλη της Επιτροπής, η οποία συστάθηκε από το ΥΠΕΚΑ, για την αναμόρφωση της δασικής νομοθεσίας.

Σχετικά με τους δασωμένους αγρούς – άλλοτε καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και με το πέρασμα του χρόνου δασώθηκαν – η επικρατέστερη πρόταση των μελών της Επιτροπής είναι να μετατραπούν και πάλι σε αγρούς. Αλλά επειδή αν συμβεί αυτό το πιθανότερο είναι οι συγκεκριμένες εκτάσεις να μην γίνουν χωράφια αλλά οικόπεδα για οικιστική αξιοποίηση, προτάθηκε να εξετάζεται η περίπτωση δόμησής τους ανάλογα με την τοποθεσία όπου βρίσκονται.

Σήμερα οι ιδιοκτήτες δασωμένων αγρών διατηρούν την κυριότητά τους και μπορούν να τους διαχειρίζονται ελεύθερα (ακόμη και να τους χτίζουν) αρκεί οι εκτάσεις αυτές να έχουν αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες ή του ’45 ή του ’60 και τίτλους που ανάγονται πριν το 1946.

Προβληματίζει το κυνήγι

Τα μέλη της Επιτροπής του υπουργείου προβληματίστηκαν και με το θέμα της θήρας. Εξέτασαν τις δυσκολίες στον έλεγχο του κυνηγιού, τα προβλήματα εξαιτίας των πολλών προσφυγών στο ΣτΕ για την άσκηση της θήρας και τελικά αποφάσισαν ότι πρέπει το θέμα να εξεταστεί από μηδενική βάση. Ετσι, συζήτησαν την πιθανότητα αλλαγής των ημερομηνιών έναρξης και λήξης της θήρας, του τρόπου έκδοσης των κυνηγετικών αδειών καθώς και την ανάγκη εκπαίδευσης των κυνηγών ώστε να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος άσκησης του κυνηγιού.

Την Επιτροπή απασχόλησαν επίσης οι καινοτόμες ενέργειες οι οποίες μπορούν να στηρίξουν ορισμένες περιοχές όπως είναι η παραγωγή μανιταριών ή αρωματικών φυτών. Οσον αφορά τον νόμο 1734/87 ο οποίος έδινε τη δυνατότητα παραχώρησης εκτάσεων δημόσιας δασικής γης για διάφορες χρήσεις (όπως για δημιουργία κατασκηνώσεων, χιονοδρομικών κέντρων, ιερών ναών και μοναστηριών, νεκροταφείων, σφαγείων, τυροκομείων κ. α.) τα μέλη της δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια πρόταση. Γι΄ αυτό αποφάσισαν τη σύσταση μιας Ειδικής Επιτροπής η οποία θα εξετάσει μία προς μία όλες τις περιπτώσεις παραχώρησης πριν καταλήξει στην τελική της θέση.

Σχετικά με τις καταπατήσεις δημόσιων δασικών εκτάσεων προτάθηκε η επιβολή προστίμου με αυτόματη αναπροσαρμογή. Σε περίπτωση που ο καταπατητής κατεδαφίσει μόνος του το αυθαίρετο, ή ξηλώσει τις καλλιέργειες που… επεκτάθηκαν στο δάσος, τότε το πρόστιμο θα μειώνεται στο ελάχιστο. Αντίθετα, αν δεν κάνει τίποτα, το πρόστιμο θα αναπροσαρμόζεται έως ότου συμμορφωθεί.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για την αλλαγή των τρωτών σημείων του νομικού πλαισίου που αφορά στα δάση και τις δασικές εκτάσεις θα υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ η οποία θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.